Spring naar de content

Adviezen voor na de behandeling van een abces door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg

U bent behandeld door de mond, kaak- en aangezichtschirurg in verband met een abces in uw mond. Het doel van deze behandeling is de druk van het abces te verminderen.
Uw arts heeft u een aantal tips, adviezen en instructies gegeven. We hebben ze voor u op een rijtje gezet, zodat u ze thuis rustig kunt doorlezen. Voor een goede genezing is het belangrijk dat u de instructies opvolgt.

De behandeling

De mond-, kaak- en aangezichtschirurg ontlast onder plaatselijke verdoving het abces door middel van een klein sneetje.
Na deze ingreep blijft er vaak een drain achter in het wondgebied. De drain zorgt ervoor dat de wond niet te snel dichtgroeit en bacteriën niet worden opgesloten. Het is ook een afvoer voor pus. De drain wordt na twee, drie of vier dagen verwijderd. U zult de komende dagen een vieze smaak in uw mond proeven.

Adviezen voor thuis

Pijn

Ondanks de verdoving kan de behandeling pijnlijk zijn. Dit komt door de ontsteking. Zodra de arts een sneetje heeft gemaakt, wordt de druk van het abces minder en neemt ook de pijn af.

Na de behandeling

De verdoving is ongeveer twee tot vier uur na de behandeling uitgewerkt.

  • Wij raden u aan géén hard voedsel te eten en géén warme dranken te drinken tijdens de verdoving.
  • U krijgt van de assistente een recept voor pijnstillers en een mondspoeling. Begin met het innemen van de pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt.
  • Met de mondspoeling start u de dag na de behandeling. Gedurende vier dagen, drie keer per dag, na het eten, spoelt u voorzichtig uw mond.
  • In sommige gevallen krijgt u ook een recept voor een antibioticakuur. Het is dan belangrjik dat u deze kuur helemaal afmaakt.

Zwelling

De zwelling verdwijnt in de komende dagen langzaam. Om dit te bevorderen adviseren wij u:

  • De zwelling voorzichtig te masseren met lichte drukbewegingen (naar het wondgebied toe).
  • Als u gaat slapen kunt u het beste met uw hoofd op een kussen gaan liggen aan de kant van de zwelling, als het niet te pijnlijk is. Leg een handdoek over uw kussen om dit te beschermen. Er kan bloed uit het wondgebied komen.
  • Slaap op twee kussens of zet het hoofdeinde van het bed iets hoger.
  • Zolang de wang dik is, is het verstandig niet in de zon te gaan zitten.

Wanneer moet u contact opnemen?

Het spreekt vanzelf dat de arts alles in het werk stelt om complicaties te beperken. Toch bestaat altijd een kleine kans op een nabloeding of een wondinfectie. U kunt contact opnemen met de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie als:

  • de pijn, zwelling en slikklachten na twee dagen niet verminderen, of
  • sprake is van koorts (boven 39°C).

De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via telefoonnummer 0413 - 40 19 26. Route 150.
Buiten kantooruren belt u naar de spoedeisende hulp telefoonnummer: 0413 - 40 10 00.