Spring naar de content

Adviezen voor thuis na de verwijdering van een verstandskies/kies/wortelrest

U bent behandeld door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Hij heeft één of meerdere verstandskiezen, gewone kiezen of wortelresten verwijderd. In medische termen heet dit extractie. Dit is gebeurt onder plaatselijke verdoving. Daarna is de wond gehecht met oplosbare hechtingen. In deze folder leest u adviezen voor thuis nadat uw verstandskies is getrokken.

Wat moet u doen bij pijn?

Na de behandeling kan de wond in uw mond pijnlijk zijn. Daarvoor mag u pijnstillers gebruiken. U krijgt hiervoor een recept mee naar huis. De verdoving is na ongeveer twee tot vier uur uitgewerkt. Begin met het nemen van pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt. Als de gegeven pijnstiller (Brufen) niet voldoende helpt mag u daarnaast ook nog 4x daags 2x een paracetamol van 500mg. innemen. De pijn kán de eerste drie dagen toenemen, maar neemt daarna langzaam af.

Wat doet u bij een zwelling?

Na de behandeling kunnen uw wang en lip gaan zwellen. Om de zwelling te beperken, kunt u na de behandeling gedurende ongeveer één uur een plastic zakje of washandje gevuld met ijsblokjes tegen uw wang en lip houden. Ga de eerste dagen na de behandeling niet in de zon zitten als het warmer is dan 25 graden. De zwelling neemt na ongeveer vier dagen langzaam af.

Gaasje

Het gaasje waarop u bijt, mag u zelf een half uur na de behandeling verwijderen uit de mond. 

Nabloeding

De eerste uren na de behandeling kan de wond nog bloeden. U hoeft zich niet ongerust te maken, dit gaat vanzelf over. U mag niet spugen of kracht zetten om het bloed uit de mond te verwijderen. Bloed voorzichtig afdeppen of voorzichtig met wat water uit uw mond laten lopen mag wel. Als de wond méér gaat bloeden, kunt u het volgende doen:

 • neem een gaasje of schone zakdoek en maak daarmee de wond schoon en droog. U moet niet gaan spoelen!
 • neem een tweede gaasje en vouw dit in elkaar. Heeft u geen gaasjes, leg dan een knoop in een schone zakdoek. Het opgevouwen gaasje of de knoop legt u op de wond. Houdt daarna uw kaken op elkaar voor ongeveer één uur. Hierdoor oefent u druk uit op de wond.
 • als de wond toch blijft bloeden, neem dan contact op met de polikliniek mond-, kaak- en aangezichtschirurgie.

Als u na de behandeling behoefte heeft om even te gaan liggen, gebruik dan een extra hoofdkussen. Dit om het ontstaan van een nabloeding tegen te gaan. Gebruik de eerste twee tot drie dagen na de ingreep ook tijdens het slapen een extra kussen.

Koorts

De eerste dagen na de behandeling kunt u koorts krijgen. U hoeft niet ongerust te zijn, dit gaat vanzelf weer over.

Hoe verzorgt u uw mond?

Een goede mondhygiëne na de behandeling is belangrijk.

 • Poets vanaf de dag na de behandeling drie maal per dag uw tanden en kiezen. De plaats van de behandeling kunt u poetsen met een zachte tandenborstel. Is dit te pijnlijk wacht dan totdat de wond minder gevoelig is. Meestal is dit het geval na drie tot vier dagen.
 • Vanaf de dag na de behandeling moet u drie tot vier keer per dag uw mond spoelen met een spoelvloeistof, u krijgt hiervoor een recept mee.
 • Als u de spoelvloeistof niet kunt verdragen ga dan spoelen met zout water. (Los twee theelepels zout op in één liter gekookt water). Doe dit tot vier à vijf dagen na de behandeling. 
 • Wanneer u een verwijdering in de onderkaak heeft gehad, krijgt u van ons een spoelspuitje mee naar huis. U kunt hiermee het wondje nog beter schoon houden door na de maaltijd het spuitje te vullen met lauw water en vervolgens het wondje voorzichtig schoon te spoelen. Dit mag u wel pas vier dagen na de ingreep gaan gebruiken!
 • Het is beter om de eerste vijf dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing.
 • Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen et cetera. U mag ook even niet sporten. Doet u dit alles namelijk wel, dan krijgt u weer pijn..

Hechtingen

In de meeste gevallen is uw tandvlees gehecht met zelfoplossend hechtmateriaal. Soms is hechtmateriaal gebruikt dat niet vanzelf oplost. Is dat bij u ook zo, dan krijgt u een afspraak mee voor het laten verwijderen van de hechtingen.

Wat moet u doen bij problemen thuis?

Als u problemen heeft na de behandeling, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie: 0413 - 40 19 26. Buiten kantooruren belt u naar de spoedeisende hulp, telefoonnummer: 0413 - 40 10 00.

Neem contact op wanneer:

 • U koorts krijgt boven de 39 graden;
 • De zwelling en/of de pijn na vier dagen niet afneemt;
 • De wond, nadat u zelf druk heeft uitgeoefend, toch blijft bloeden.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.30-17.00 uur op telefoonnummer 0413 - 40 19 26. Route 150.