Spring naar de content

Capsaïcine pijnbehandeling (Qutenza™)

Uw pijnspecialist heeft een capsaïcine huidpleister voorgesteld. In deze folder leggen wij u uit wat deze behandeling inhoudt. De behandeling vindt plaats bij het Regionaal Pijn Centrum en wordt uitgevoerd op de afdeling B2West, route 260. U krijgt altijd een bevestiging van de locatie, soms wijkt die namelijk af.

Wat is een Capsaïcine behandeling?

Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit. Het is de stof die de peper pittig maakt. Capsaïcine werkt bij perifere zenuwpijn. Het stofje bindt dan aan de beschadigde zenuwcellen en zorgt ervoor dat ze minder gevoelig worden. Hierdoor worden er minder pijnlijke prikkels doorgegeven via de pijnzenuwen aan de hersenen en neemt de pijn af.

Via de huid wordt de capsaïcine opgenomen en de behandeling heeft het meest effect wanneer dit gebeurd op de meest pijnlijke plek. Dit gebeurt met een medicatiepleister die op maat wordt geknipt. Als de behandeling aanslaat kan er tot twaalf weken pijnverlichting optreden. Zo nodig kan de behandeling worden herhaald.

Hoe bereidt u zich voor?

Lees onderstaande vragen. Als u één of meer vragen met ja beantwoordt, meldt dit dan aan de physician assistent of de pijnconsulent. In overleg met de pijnspecialist wordt dan besloten of de behandeling door kan gaan:

  • Bent u (mogelijk) zwanger?
  • Bent u overgevoelig voor pepers?
  • Heeft u hartklachten door hoge bloeddruk of hartritmestoornissen?
  • Heeft u wondjes in het pijnlijke gebied?

Als u medicijnen gebruikt, hoeft u hier niet mee te stoppen. Ook mag u gewoon eten en drinken.

Na de behandeling mag u niet zelf autorijden. Zorg er daarom voor dat er iemand is die u naar huis kan brengen.

Was het pijnlijke gebied goed, maar breng geen huidlotion of een huidcrème aan op de dag van de behandeling. Op die manier kan zo veel mogelijk capsaïcine in de huid trekken tijdens de behandeling.

Neem iemand mee naar het pijncentrum. Bijvoorbeeld uw partner, goede vriend(in) of familielid. Hij of zij kan voor wat afleiding zorgen tijdens de behandeling. We weten uit ervaring dat u dan minder ongemak van de behandeling heeft. Een spannend boek, leuk tijdschrift of lekkere muziek kan ook helpen om voor afleiding te zorgen.

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek van het Regionaal Pijn Centrum van Bernhoven in Uden, route 260 (een 3-persoons patiëntenkamer op afdeling B2 West, Short Stay). Let op: deze behandeling vindt alleen plaats in Uden.

Hoe verloopt de behandeling?

De pijnconsulent of dokterasssistent voert de behandeling uit. Samen bepaalt u de meest pijnlijke plek. Dit wordt met een stift of pen op de huid aangegeven. De medicatiepleister wordt op maat geplakt op de aangegeven plek. De medicatiepleister wordt zo nodig verstevigd met een gewone pleister of een drukverband. Deze moet 30 minuten (voor de voeten) of 60 minuten (voor andere plaatsen op het lichaam) blijven zitten, zodat de capsaïcine goed zijn werk kan doen.

Tijdens de behandeling kan uw huid pijnlijk aanvoelen, maar hoeft niet. Samen met uw physician assistant of pijnspecialist is bepaald welke pijnmedicatie u voorafgaand aan de behandeling mag innemen. Wanneer de pleister eraf wordt gehaald wordt de huid schoongemaakt en gekoeld met een verkoelende gel en ijs. De totale behandeling duurt ongeveer 1 tot 2 uur.

Raak de capsaïcine pleister niet aan en verwijder niet zelf de pleister. Wanneer u de pleister toch per ongeluk aanraakt, was uw handen en raak uw ogen, mond en andere gevoelige gebieden niet aan.

Wat is er belangrijk na afloop van deze behandeling?

Natuurlijk behandelen we u heel zorgvuldig. Toch kan de capsaïcine enkele bijwerkingen geven:

  • Huiduitslag
  • Prikkend of brandend gevoel
  • Soms kan in eerste instantie de pijn zijn toegenomen.

Het is normaal dat vooral de eerste dagen ’s nachts of bij inspanning deze klachten erger worden als het behandelde gebied (te) warm wordt.

Stop niet met het innemen van uw pijnmedicatie zonder uw physician assistant of pijnspecialist te raadplegen. 

Na de behandeling kan er capsaïcine uit de huid blijven ‘lekken’. Raak het behandelgebied de eerste dagen niet aan en krab er ook niet aan. Laat ook kinderen of huisdieren het niet aanraken.

Plaatselijk koelen is een goede manier om de napijn te verminderen. Leg alvast een coolpack of vochtig washandje klaar in uw koelkast. Maar het mag ook weer niet te koud zijn. Als het te koud is kunt u daardoor weer pijn krijgen. Als uw pijn flink erger wordt, neem dan contact op met het pijncentrum. Verder kunt u gewoon weer doorgaan met uw dagelijkse activiteiten.

Heeft u nog vragen?

Deze folder ondersteunt de mondelinge informatie die u van uw zorgverlener krijgt. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met het Regionaal Pijn Centrum, 0413 - 40 19 87.