Skip to Content

Landelijk Schakelpunt

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is een beveiligd netwerk waarbinnen zorgverleners medische gegevens van hun patiënten met elkaar kunnen delen. Dat kan alleen als je hier als patiënt toestemming voor geeft.

Jouw huisarts en apotheek kennen je medische gegevens. Daarom kunnen zij vlot en veilig handelen als er iets met je aan de hand is. Kom je bij een andere arts (en/of apotheker), bijvoorbeeld bij spoed? Of gebeurt er iets tijdens een vakantie op een andere plek in het land? Dan kennen de zorgverleners waar je dan mee te maken hebt jouw medische situatie niet. Terwijl dat wel belangrijk is voor een goede en veilige behandeling. Zodat je bijvoorbeeld niet de verkeerde medicijnen krijgt; of dat behandelaars weten dat je ergens allergisch voor bent.

Toestemming

Om gegevens te kunnen inzien is jouw toestemming nodig. Met deze toestemming kunnen andere zorgverleners jouw belangrijkste gegevens inzien. Ze kunnen deze gegevens niet opslaan. Dát kunnen alleen uw eigen huisarts en apotheker. In een ander ziekenhuis gaat het er vooral om dat artsen kunnen nakijken welke medicijnen je gebruikt.

Hoe geef je toestemming?

Dat kan op twee manieren:

  • Ga naar volgjezorg.nl en vul hier digitaal je toestemming in.
  • Vertel aan je huisarts en apotheker dat je toestemming geeft voor het LSP. Jouw mondelinge toestemming wordt dan in het dossier van de huisarts en apotheek opgeslagen.