Skip to Content
23
mei
2024

Bernhoven werkt mee aan gezonde en duurzame zorg

Vandaag (23 mei) is de duurzaamheidsweek Bernhoven feestelijk van start gegaan. Wethouder Ramona Sour van gemeente Maashorst ontving uit handen van Freek Korver, voorzitter raad van bestuur Bernhoven, het onlangs vastgestelde duurzaamheidsbeleid. Hierin staat hoe Bernhoven de komende 2,5 jaar samen met haar patiënten en partners de doelen uit de Green Deal Duurzame Zorg wil gaan halen. Ramona Sour en Freek Korver genoten tevens van het bijzondere kunstwerk dat leerlingen van basisschool Pius X uit Oss speciaal voor Bernhoven maakten. Zij gebruikten hiervoor plasticverpakkingsafval uit de operatiekamers van Bernhoven.

Freek Korver: “In Bernhoven erkennen we het belang van een duurzame leef- en werkomgeving voor de gezondheid van mensen. Dit is niet alleen een interne aangelegenheid. We doen dit voor en samen met de omgeving. Vandaar ook dat ik blij ben dat vandaag zowel de gemeente Maashorst als IVN Natuureducatie een bijdrage leveren aan de start van onze duurzaamheidsweek. Later deze week zijn ook Waterschap Aa en Maas en het netwerk De Duurzame Verpleegkundige betrokken bij het programma. Ik geloof echt dat we samen het verschil kunnen maken.”

“Ik geloof echt dat we samen het verschil kunnen maken.”

Freek Korver - voorzitter Raad van Bestuur

Inspireren en uitdagen

Tijdens de duurzaamheidsweek (23 t/m 29 mei) staat elke dag een andere thema uit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 centraal. Medewerkers van Bernhoven kunnen deelnemen aan rondleidingen, workshops en lezingen. Ook worden zij uitgedaagd na te denken over manieren waarop zij zelf of met hun afdeling kunnen bijdragen aan een duurzame en gezonde omgeving voor patiënten, bezoekers en medewerkers van Bernhoven.

Samen aan de slag

De afgelopen periode zijn in Bernhoven al mooie stappen gezet. Het ‘Groene OK’-team verminderde het gebruik van wegwerpartikelen en de afdeling huisvesting heeft allerlei maatregelen getroffen om het energieverbruik voor het koelen en verwarmen van het gebouw te verminderen. Een mooie basis, waarop de komende 2,5 jaar wordt voortgebouwd. Eind 2026 wil Bernhoven voldoen aan de doelen die in de Green Deal zijn gesteld.

Ida Sanders, duurzaamheidsmanager Bernhoven: “Door in te zetten op duurzame zorg zorgen we niet alleen voor de patiënt van vandaag, maar ook voor de patiënt van morgen. Er is nog een wereld te winnen, of het nu gaat om energie, afval of medicatie. Gelukkig heb ik veel gemotiveerde collega’s die hierin gezamenlijk stappen willen zetten.”

Deze pagina delen op