Skip to Content
20
maart
2023

Goede Zorg Proef Je

Met het project Goede Zorg Proef Je van Alliantie Voeding in de Zorg zetten al 81 ziekenhuizen en zorginstellingen zich actief in om hun voedingsaanbod gezonder en duurzamer te maken voor patiënt, medewerker en bezoeker. Maar wat doen we nu precies en wat maakt het een succesverhaal? Alliantie Voeding in de Zorg maakte er een film over; hierin vertellen de staatssecretaris, een arts, diëtist, facilitair manager, patiënt en bestuurders over hun ervaringen.

‘Door 15 jaar inzet op onderzoek en toepassing van kennis in de zorg, kunnen we steeds meer en steeds beter gepersonaliseerd voedingsadvies geven aan patiënten. We hebben veel expertise opgebouwd over een gezond en passend voedingsaanbod in ziekenhuizen en andere zorginstellingen,’ vertelt Tom van Loenhout, voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg. ‘Met ons programma Goede Zorg Proef Je is een grote beweging ontstaan, in heel Nederland.’ De film geeft een goed beeld over het ontstaan van het project, hoe het ziekenhuizen helpt, en wat het in de praktijk betekent.

Goede Zorg Proef Je als best practice

‘Wat met een aantal vooroplopende organisaties begon, is uit tot een nationaal voorbeeldproject uitgegroeid,’ vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Ik ben heel blij met het initiatief Goede Zorg Proef Je, omdat het niet alleen bijdraagt aan het Nationaal Preventieakkoord, maar ook aan het Integraal Zorgakkoord, dat we onlangs hebben gesloten. En daarmee draagt het bij aan zijn totaliteit van hoe we de zorg in Nederland willen organiseren.’ Het Nationaal Preventieakkoord beschrijft Goede Zorg Proef Je niet alleen als best practice, het is ook een door het RIVM erkende interventie die een gezond en duurzaam eetpatroon stimuleert.

Verschillende ervaringen

De film over Goede Zorg Proef Je is ter ere van het vijftienjarig bestaan van Alliantie Voeding in de Zorg. De film is vanuit de zorg geïnspireerd en laat voorbeelden zien van enkele voorhoedeziekenhuizen: Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate, Bernhoven en Amsterdam UMC. Verschillende betrokkenen vertellen vanuit hun achtergrond over hun ervaringen met het project: Menrike Menkveld (directeur Alliantie Voeding in de Zorg), Marjolein de Jong (voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei), Ingrid Gisbertz (Maag, Darm, Lever-arts in Bernhoven), Merel Ambrosius (diëtist Rijnstate), Wilma Waalwijk (patiënt Ziekenhuis Gelderse Vallei), Ron de Lang, (facilitair manager Amsterdam UMC), Maarten van Ooijen (staatsecretaris Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Tom van Loenhout (voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg).

Accepteer cookies om deze video te kunnen bekijken.

Goede Zorg Proef Je & Alliantie Voeding in de Zorg

Goede Zorg Proef Je streeft naar een gezond voedingsaanbod in ziekenhuizen en zorginstellingen: voor patiënt, medewerker en bezoeker. Goede voeding als onderdeel van de zorg helpt patiënten, cliënten, bewoners en/ of zorgvragers bij het herstel en draagt bij aan een gezonde leefstijl voor zowel bezoekers als medewerkers. In onze aanpak is naast gezondheid ook aandacht voor duurzaamheid.

Goede Zorg Proef Je is een programma van stichting Alliantie Voeding in de Zorg, het landelijke expertisecentrum van voeding in de zorg. Het programma wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast sluit het programma aan op het in 2022 gesloten Integraal Zorgakkoord en de Green Deal duurzame zorg.

Om een gezonder en duurzamer voedingsaanbod te realiseren werkt Goede Zorg Proef Je nauw samen met het Voedingscentrum, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Kenniscentrum Ondervoeding en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Ook brancheorganisaties zijn betrokken, bijvoorbeeld van de thematafel overgewicht van het Nationaal Preventieakkoord. Uiteraard stemmen we ook af met cateraars en leveranciers.

 

Meer weten?

Deze pagina delen op