Skip to Content

Kunst

Kunst kan van toegevoegde waarde zijn in het leven van mensen. Het kan patiënten en bezoekers afleiding geven in spannende situaties.

In Bernhoven is de natuur letterlijk in huis gehaald. Wanden van de poliklinieken laten foto's zien van het prachtige natuurgebied De Maashorst, waar Bernhoven aan grenst. Op allerlei plekken in het ziekenhuis hangen kunstwerken. Bij de keuze van deze werken is uitgegaan van het principe van de helende omgeving. Dat wil zeggen dat kunst aangenaam is om naar te kijken en je een goed gevoel geeft.

De regenboog van Bernhoven

Met de opening van het ziekenhuis in 2013 is gekozen voor een totaalkunstwerk 'De regenboog van Bernhoven', waarin eekhoorns en eenhoorns een belangrijke rol spelen.
Wie in Bernhoven rondloopt, komt op onverwachte plekken witte eekhoorns tegen. Zij klimmen en klauteren door het hele huis. In de Noorse mythologie zijn witte eekhoorns drager van wat is en niet is. Brengers van een magische boodschap en dragers van een klein wonder. Soms worden ze aangeraakt door de kleuren van de regenboog die worden opgeroepen door prisma's. Deze prisma's vangen, afhankelijk van de stand van de zon, de kleuren op en verspreiden ze zodat bezoekers en eekhoorns door het zachte regenbooglicht worden aangeraakt. De magie van de regenboog begint al bij de entree van het ziekenhuis. Een glazen plafond met zachte regenboogkleuren verwelkomt de bezoeker in de hal net als je uit de draaideur stapt.

De eekhoorns en de regenboog roepen een klein beetje betovering en verwondering op in een wereld vol hectiek en spanning. Dat doen ook de eenhoornmoeder en haar jong. Je vindt ze in de binnentuin tussen de polikliniek en het observatorium. In oude sages en legenden staat de eenhoorn voor heling en genezing, maar ook voor strijdlust en dapperheid.

Als je naar buiten gaat, kun je vanaf de vijver een lint van stenen volgen in de richting van De Maashorst. De stenen herinneren aan de kuurtuin van vroeger die gezien werd als een helende, rustgevende omgeving. Vanaf de vijver naar het natuurgebied nemen de stenen in omvang toe. De laatste twee zijn voorzien van bankjes. Je kunt hier plaatsnemen en de tuin op je in laten werken. Bij de laatste steen bevindt zich een knop. Als je hierop drukt word je omgeven door zachte rustige muziek. In de folder over de regenboog van Bernhoven lees je het hele verhaal en meer over de kunstenaars. Hier vind je ook een QR code waarmee je de eekhoorns kunt volgen in Bernhoven.