Skip to Content

Wat doet de verpleegkundig specialist (VS)?

Wanneer je voor een afspraak naar Bernhoven komt, kan het zijn dat je te maken krijgt met een verpleegkundig specialist (VS).

Wat is een verpleegkundig specialist?

Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een specialistische vervolgopleiding in een bepaald vakgebied. Ze hebben een zelfstandige behandelrelatie waarin ze verpleegkundige handelingen combineren met medische behandelingen.

Bijvoorbeeld het verrichten van lichamelijk onderzoek, stellen van een diagnose, opstellen van een behandeplan, voorschrijven van medicijnen, verrichten van medische ingrepen en voorlichting. Ze nemen daarmee een aantal taken van de specialist over.

Daarnaast is de taak van de verpleegkundig specialist dat de zorg voor een patiƫnt goed verloopt. Door bijvoorbeeld aandacht voor preventie en een gezonde leefstijl, ondersteuning bij het leren omgaan met een (chronische) ziekte en coaching om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. De verpleegkundig specialist werkt nauw samen met de specialist.

Waar kun je de verpleegkundig specialist tegenkomen?

In Bernhoven werken steeds meer verpleegkundig specialisten. Ze zijn werkzaam op de polikliniek of op de verpleegafdeling van o.a. de afdeling oncologie, kindergeneeskunde, chirurgie, reumatologie, interne geneeskunde, cardiologie en geriatrie.