Skip to Content

Echocardiografie via de slokdarm (TEE-onderzoek)

Je behandelend arts heeft een echo onderzoek van het hart via de slokdarm aangevraagd. In deze folder lees je meer over het onderzoek en andere zaken die voor jou belangrijk kunnen zijn.

Dit onderzoek wordt met een moeilijk medisch woord ook wel transoesophagaleechocardiografie of TEE - onderzoek genoemd. Een TEE - onderzoek is een echo-onderzoek van het hart. Met behulp van geluidsgolven maken we afbeeldingen van het hart. De afbeeldingen zijn te zien op een beeldscherm. Op de afbeeldingen zien we het hart en mogelijke afwijkingen in de bouw en de functie van het hart.

Het onderzoek gebeurt met een buigzame slang die we via je mond in de slokdarm schuiven, tot deze op de hoogte van het hart ligt. Via deze slang vangen we geluidsgolven op die in beelden van het hart omgezet worden. De slang kan door de slokdarm dicht bij het hart worden gebracht, waardoor het onderzoek meer informatie geeft dan een gewoon echo-onderzoek. De cardioloog voert het onderzoek uit, samen met een cardiologisch laborant.

Waar moet je zijn?

  • Je meldt je digitaal aan met jouw QR-code, klik hier voor meer informatie over digitaal aanmelden. Na het aanmelden ga je in de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek zitten, op route 110. De laborant weet dat je hier wacht en haalt je op als je aan de beurt bent. 

Kun je niet komen?

Als je niet op de afspraak kunt komen, bel ons dan zo snel mogelijk op tijdens kantooruren: polikliniek cardiologie op telefoonnummer: 0413 - 40 19 23. 

Hoe bereid je je voor?

  • Heb je vragen over insulinegebruik op de dag van het onderzoek, bespreek dit dan met je behandeld arts.
  • Afhankelijk van de tijd waarop je het onderzoek krijgt, mag je 's morgens nog een licht ontbijt hebben, bestaande uit: beschuit met jam en thee.
  • Vanaf 6 uur voor het onderzoek mag je niets meer eten en drinken.
  • Gebruik je medicijnen dan kun je die met wat water om 07:00 uur innemen.
  • Heb je een kunstgebit dan moet je dit tijdens het onderzoek uit doen, wij hebben daar een gebitsbakje voor. 
  • Je bril moet je ook afzetten.

Het onderzoek

Voor het onderzoek moet je bovenlichaam gedeeltelijk bloot zijn. Tijdens het onderzoek controleren we je hartritme. Hiervoor plakken we 3 elektroden op je rug. Deze elektroden nemen de hartslag waar en registreren het hartritme. Voor het onderzoek verdooft de laborante eerst de keel met een spray. Deze verdoving werkt direct. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel, meestal op je linkerzijde. De cardioloog schuift de buigzame slang via de mond voorzichtig verder tot aan de hoogte van je hart. Het inbrengen van de slang is niet prettig, maar doet geen pijn. Soms kun je een benauwd gevoel krijgen. Dit kun je voorkomen door zo rustig mogelijk te blijven ademen, de luchtwegen zijn volledig vrij doorgankelijk. Wanneer de slang op de juiste plaats zit, worden de geluidsgolven opgevangen en weergegeven op het beeldscherm.

De mogelijkheid bestaat dat je voor het onderzoek een infuusnaaldje krijgt ingebracht. Hierop sluiten we 2 spuiten aan. Hierin zitten zoutoplossing, zuurstof en uw eigen bloed. Als dit snel gemengd wordt ontstaan er zogenoemde 'microbubbels'. Hiermee maken we de hele kleine gaatjes in de tussenwanden van het hart zichtbaar. Tijdens het onderzoek spuiten we de 'microbubbels' in en vragen we je om te persen. Hiermee wordt de druk in het hart verhoogd en kunnen we  eventuele gaatjes zien. Er kan gevraagd worden om dit enkele keren te herhalen. Na het onderzoek verwijderen we het infuusnaaldje.

Tijdens het onderzoek is het licht gedimd zodat we de beelden op het scherm beter kunnen zien. 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 35 minuten.

Zijn er problemen?

In zeer zeldzame gevallen bestaat  de mogelijkheid dat er, bij het inbrengen van de slang, een beschadiging in de slokdarm ontstaat.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag je minimaal 1 uur niet eten en drinken. Dit is nodig omdat de verdoving van de keel nog niet is uitgewerkt. Hierna probeer je voorzichtig eerst wat water te drinken. Voorzichtig omdat bij verdoving een kans op verslikken aanwezig is.

Naar huis en dan?

Omdat je nuchter bent voor het onderzoek en doordat je na het onderzoek niet meteen mag eten kan het zijn dat je niet fit genoeg bent om zelf naar huis te rijden. Neem daarom iemand mee zodat deze persoon jou thuis kan brengen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt je van de specialist en nooit van de laborant. Als er nog geen vervolgafspraak is gemaakt dan legt de laborant uit hoe je dit kunt doen. De cardioloog beoordeelt de beelden en bespreekt zijn bevindingen tijdens de eerstvolgende afspraak met je.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, bel dan naar de polikliniek cardiologie tijdens kantooruren, telefoonnummer: 0413 - 40 19 23.