Skip to Content

Kijkonderzoek van de blaas (cystoscopie)

Je komt binnenkort naar Bernhoven voor een cystoscopie. In deze folder vertellen we hoe dit onderzoek in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Wat is een cystoscopie?

Een cystoscopie is een kijkonderzoek van de blaas. Hierbij kijken we naar de binnenkant van de urineblaas. Tijdens dit onderzoek kunnen eventuele afwijkingen in de plasbuis, prostaatgebied of urineblaas ontdekt worden of verder bekeken worden. Voor dit onderzoek gebruiken we een cystoscoop (‘een kijkbuis’).

De uroloog of een physician assistant (specialistisch assistente) voert het onderzoek uit. De verpleegkundige of doktersassistente assisteert tijdens dit onderzoek.

Hoe bereid je je voor?

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Waar moet je zijn?

Op de afgesproken tijd meld je je bij de polikliniek urologie (route 150).

Hoe verloopt het onderzoek?

  • Tijdens het onderzoek lig je met ontbloot onderlichaam op een speciale onderzoektafel met de benen in beensteunen.
  • De verpleegkundige of doktersassistente maakt bij mannen de penis schoon met water, en spuit een verdovende gel in. Bij vrouwen wordt de schede schoongemaakt met water, en brengen we de verdovende gel aan op de cystoscoop. Deze gel kan een kortdurend, branderig gevoel geven en werkt ook als glijmiddel.
  • De uroloog of specialistisch assistente brengt de cystoscoop via de plasbuis in de urineblaas. De cystoscoop die wordt gebruikt, is een soepele dunne slang. Bij een vrouw kan dit ook een dunne holle buis zijn. Het inbrengen van de cystoscoop verloopt gemakkelijker als je je kunt ontspannen.
  • Via de cystoscoop vullen we de urineblaas langzaam met water, waardoor deze zich ontplooit en goed zichtbaar wordt. Je kunt hierdoor aandrang tot plassen krijgen.
  • Op de cystoscoop zit een camera waarmee we de binnenkant van de urineblaas, plasbuis en/of prostaat op een scherm zien.
  • Je kunt via dit scherm ook meekijken als de uroloog of specialistisch assistente het onderzoek uitvoert.

   

Cystoscopie bij de vrouw                        Cystoscopie bij de man of vrouw

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Uitslag

Na het onderzoek krijgt je van de uroloog of de specialistisch assistente meteen de uitslag van het onderzoek. Ons advies is dat je iemand meeneemt bij het bepreken van de uitslag.

Na het onderzoek

  • Je kunt na het onderzoek zelf met de auto of het openbaar vervoer naar huis.
  • Je kunt na het onderzoek een branderig gevoel hebben bij het plassen.
  • Ook kun je na het onderzoek meer aandrang tot plassen hebben.
  • Daarnaast is er een kans dat je wat bloed bij de urine hebt. Over dit alles hoef je je geen zorgen te maken. Dit gaat vanzelf over.
  • Het is wel belangrijk dat je na het onderzoek extra drinkt. Daarmee verminder je eventuele klachten en voorkom je een blaasontsteking.

Wat te doen bij problemen? 

In onderstaande situaties is het verstandig contact op te nemen met de polikliniek urologie:

  • Je hebt langer dan 2 dagen flink wat bloed bij de urine en/of veel pijn bij het plassen.
  • Je krijgt koorts (boven 38,5° C) binnen 2 tot 3 dagen na de cystoscopie.
  • Je hebt moeite met plassen, of je kunt helemaal niet meer plassen.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen neem dan op werkdagen contact op met de polikliniek urologie op telefoonnummer 0413 - 40 19 68.

Buiten kantooruren kun je bij vragen of problemen bellen naar de receptie van Bernhoven op telefoonnummer 0413 - 40 40 40.