Spring naar de content

Coronavaccin (veelgestelde vragen)

We begrijpen dat het vaccineren voor COVID-19 vragen bij u oproept. We hebben de belangrijkste vragen voor u op een rij gezet.

U vindt betrouwbare algemene informatie over vaccineren en de vaccins op de website van:

Kan ik het vaccin nemen als ik geopereerd moet worden?
  

Het RIVM adviseert om u niet te laten vaccineren binnen 48 uur voor of na een geplande operatie. Eventuele bijwerkingen van de vaccinatie zijn dan verdwenen. Zo ontstaat er geen verwarring of eventuele complicaties komen door de operatie of door het vaccin.

Moet ik met voorrang gevaccineerd worden?
  

De Rijksoverheid bepaalt wie als eerste gevaccineerd wordt. Lees hier meer over de vaccinatiestrategie.

Ik heb een aandoening, hoe veilig is een vaccinatie?
  

Verminderde afweer

Hoewel een vaccinatie wat minder effect heeft als de afweer niet helemaal in orde is, is het advies in zijn algemeenheid toch om te laten vaccineren. Het RIVM heeft een opsomming van een aantal specifieke aandoeningen en afweer onderdrukkende medicijnen en welk specifiek vaccinatie-advies hierbij hoort. Hier kunt u terecht voor meer informatie:

Zie ook deze pagina’s die gericht zijn op veel voorkomende vragen over vaccinatie in geval van:

Ik gebruik medicijnen die mijn afweersysteem kunnen beïnvloeden. Wat betekent dit voor het vaccineren?
  

Als u (18-65 jaar en behorend tot een risicogroep) wordt opgeroepen voor een vaccinatie, krijgt u een vragenlijst opgestuurd over uw gezondheidssituatie. Daarin wordt gevraagd: “Gebruikt u medicijnen die uw afweersysteem kunnen beïnvloeden? Neem dan contact op met de voorschrijvende dokter om te vragen hoe hiermee om te gaan” Het is echter niet nodig om met uw voorschrijvende arts hierover contact op te nemen. Hoewel een vaccinatie wat minder effect heeft als de afweer niet helemaal in orde is, is het advies om gewoon te vaccineren. Dit is veiliger dan te stoppen met uw medicatie of de vaccinatie uit te stellen.

Dit advies vindt u ook terug op de website van het RIVM voor een aantal specifieke aandoeningen en afweer onderdrukkende medicijnen:

Kan ik via Bernhoven eerder in aanmerking komen voor vaccinatie?
  

De volgorde van vaccineren wordt bepaald door het RIVM. Uw specialist kan géén voorrang voor u regelen, en ook uw huisarts niet. U kunt op de website van de overheid zien wat de planning is voor vaccinatie tegen het coronavirus. 


Landelijk telefoonnummer

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? U kunt dan contact opnemen met het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid via T 0800 – 1351, bereikbaar van 8.00 -  20.00 uur.