Spring naar de content

Uw afspraak via de telefoon of beeldbellen

Een nieuwe ontwikkeling in de zorg is een zogenoemde afspraak op afstand. Het is namelijk niet altijd per se nodig dat u lijfelijk in het ziekenhuis bent voor een afspraak. De telefoon, tablet of computer kan soms een prima alternatief zijn.

Afspraak via beeldbellen

Via uw tablet, computer of smartphone hebben u en uw zorgverlener beeldcontact met elkaar: beeldbellen dus.

Telefonische afspraak

Gewoon een telefonische afspraak kan ook, u en uw zorgverlener bellen elkaar op een afgesproken moment.

Het voordeel is dat u niet meer voor iedere afspraak naar het ziekenhuis komt. Dat bespaart u een reis naar het ziekenhuis en het bespaart u en uw zorgverlener tijd. De praktijk wijst uit dat u niet voor iedere afspraak in het ziekenhuis hoeft te zijn.

Een medewerker van Bernhoven bespreekt met u of een afspraak via beeldbellen mogelijk is. Soms is alleen een telefonisch gesprek genoeg. Soms kan het nodig zijn dat u naar het ziekenhuis komt, bijvoorbeeld als lichamelijk onderzoek gedaan moet worden. Als onze medewerker u belt, bespreken we met u welke van deze mogelijkheden in uw situatie de beste is.

Om te kunnen beeldbellen, heeft u een computer met webcam, tablet of smartphone nodig. We raden u aan om gebruik te maken van Google Chrome als internetbrowser. Safari (standaard op Apple apparaten) en Microsoft Edge (standaard op Windows apparaten) werken ook. Let op: maak geen gebruik van de internetbrowser Internet Explorer.

Verder is het belangrijk dat u beeldbelt in een rustige en stille ruimte, zodat u goed verstaanbaar bent. Als u wilt dat een familielid of naaste bij de afspraak met beeldbellen aanwezig is, dan mag dat. In deze handleiding leggen we u stap voor stap uit hoe u kunt beeldbellen.


Hoe werkt het beeldbellen?

Voorafgaand aan de afspraak met beeldbellen:

  • Een medewerker van Bernhoven neemt contact met u op
  • Hij/zij spreekt met u af wanneer u gaat beeldbellen met uw zorgverlener
  • U krijgt dan een vergadernummer. Dit nummer heeft u later nodig om met uw computer, tablet of smartphone contact te maken met Bernhoven
  • Lees deze handleiding ruim voor uw afspraak rustig door, we leggen u stap voor stap uit hoe het beeldbellen werkt.

Ongeveer 10 minuten voor de afspraak met beeldbellen zorgt u ervoor dat:

  • het vergadernummer dat u heeft gekregen is ingevoerd in de digitale wachtkamer
  • Uw eigen naam ingevoerd is zodat de zorgverlener u kan herkennen in de digitale wachtkamer

De zorgverlener haalt u op de afgesproken tijd uit de digitale wachtkamer en voert het gesprek met u.

 

Handleiding & veelgestelde vragen

Waar kan ik terecht met vragen?
  

Heeft u vragen of behoefte aan ondersteuning? Onze medewerkers van het begeleidingscentrum staan van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur voor u klaar. U kunt hen bereiken via 0413 – 40 28 47 of stuur een mail naar begeleidingscentrum@bernhoven.nl. U kunt het begeleidingscentrum ook bezoeken. Hier kunt u zo binnenlopen. U vindt het begeleidingscentrum in de centrale hal van het ziekenhuis in Uden.

Wanneer is een afspraak op afstand geschikt?
  

Een beeldbelafspraak of telefonische afspraak is mogelijk wanneer u niet lichamelijk onderzocht hoeft te worden, er geen bloed hoeft te worden geprikt, geen foto’s hoeven te worden gemaakt en dergelijke. Als u alleen een gesprek heeft met uw arts, dan kan dat prima op afstand. Via uw tablet, computer of telefoon kunt u toch persoonlijk contact hebben met uw arts. Als u dat prettig vindt, kan een naaste bij uw afspraak of afstand aanwezig zijn.

Wie bepaalt of ik een afspraak op afstand krijg?
  

Welke vorm van consult het beste past in uw situatie beslist u samen met uw zorgverlener. Als u alleen een gesprek heeft met uw zorgverlener, dan kan dat prima via beeldbellen of telefonisch. Wilt u toch liever naar het ziekenhuis komen? Dan mag dat natuurlijk.

Is een afspraak op afstand net zo goed als een afspraak in het ziekenhuis?
  

Ja, inhoudelijk verloopt de afspraak hetzelfde als dat u in het ziekenhuis zou zijn. Bereid uw afspraak dus op dezelfde manier voor. Zorg dat u een actueel medicijnoverzicht heeft, zet eventuele vragen alvast op papier. Er kan iemand meeluisteren als u dat fijn vindt.

Een lichamelijk onderzoek is op afstand niet mogelijk. Is dat noodzakelijk dan zal uw zorgverlener vragen om naar het ziekenhuis te komen.

Wat kost een afspraak op afstand?
  

Een beeldbel- of telefonische afspraak is net als een bezoek aan het ziekenhuis wel een écht consult. De rekening voor dit consult wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Net als bij een fysieke afspraak, tellen ook voor een beeldbel- of telefonische afspraak de kosten mee voor uw eigen risico.

Algemene informatie over zorgkosten vindt u op de website van De Zorgnota.

Ik wil graag een beeldbelafspraak, hoe kan ik dit aangeven?
  

U kunt bij de zorgverlener aangeven dat u graag een beeldbelafspraak wilt voor een volgende afspraak. Niet alle afspraken zijn echter geschikt voor een beeldbellen omdat er bijvoorbeeld lichamelijk onderzoek nodig is. Uw zorgverlener kan aangeven of beeldbellen mogelijk is of niet.

Kan een familielid of naaste ook deelnemen aan de beeldbelafspraak?
  

Het is mogelijk om een familielid of naaste vanaf een eigen locatie deel te laten nemen aan een beeldbelafspraak. U kunt de gegevens uit de afspraakbrief delen met uw familie of naaste. Geef bij de start van het consult aan dat er nog iemand wil deelnemen. De zorgverlener voegt deze persoon dan toe aan het gesprek.

Mag ik het gesprek opnemen?
  

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens en de informatie die u met ons deelt. Wij vragen van u hetzelfde. Het is alleen toegestaan om beeldopnames te maken als alle deelnemers hier toestemming voor geven. Geluidopnames maken is toegestaan, maar het is wel zo netjes als u dit van te voren aangeeft. U mag een opname van een videoconsult alleen voor privédoeleinden gebruiken, dus delen in een kleine kring van familie en vrienden. Dit geldt voor beeld- én geluidsopnames. Zo blijft onze vertrouwensrelatie in stand.