Achillespeesruptuur - gescheurde achillespees
In deze folder lees je wat een achillespeesruptuur is en hoe dit behandeld wordt. Houd er wel rekening mee dat jouw situatie anders kan zijn dan hier beschreven.
Ligging en functie van de achillespees
De achillespees bevestigt de kuitspieren aan het hielbeen. Het is een belangrijke pees, waar vaak grote krachten op komen. Denk maar eens aan het trekken van een sprintje: dat is een hoge belasting voor zo'n pees.
Wat is een achillespeesruptuur?
(Bron: PATIENT+)
Vaststellen en onderzoeken
Bij het onderzoek hoeft niet altijd meteen iets zichtbaar te zijn. Als je kuit wordt gevoeld, is vaak goed te merken dat de pees niet meer doorloopt zoals normaal. Het belangrijkste onderzoek is het testen van de functie van de achillespees: de hiel kan niet meer van de grond getild worden, of als er in de ontspannen kuitspier wordt geknepen, komt er geen beweging van je voet. Als het niet helemaal duidelijk is, kan het onderzoek eventueel worden aangevuld met echografie van de achillespees.
De behandelingsmogelijkheden
Er zijn twee behandelingsmogelijkheden:
- Een operatie waarbij de peesuiteinden tegen elkaar aangelegd worden. Met een hechting wordt de achillespees dan door het hielbeen vastgezet. (plaatje?).
- Niet opereren: hierbij wordt de voet in strekstand (spitsstand) gehouden met een gipsspalk en daarna een brace. De spitsstand van de voet zorgt ervoor dat de gebroken peesuiteinden tegen elkaar komen te liggen. Tijdens het genezen helpt dit om de kapotte pees weer aan elkaar te laten groeien.
Welke behandeling voor jou het beste is, hangt van verschillende factoren af, zoals je leeftijd, je gezondheid, hoe sportief je bent en wat je zelf belangrijk vindt. Dit bespreek je samen met de specialist.
PATIENT+
Als je gevraagd bent om de keuzehulp van PATIENT+ te gebruiken, lees deze dan goed door en vul alles in. Ga naar www.keuzehulp.info/login en vul je pincode in, die je op de voorkant van de folder over de keuzehulp vindt. Heb je vragen over de keuzehulp, neem dan contact op met de polikliniek chirurgie van Bernhoven. Als jij en je arts samen besluiten dat een operatie nodig is, lees je in deze folder hoe de behandeling verloopt.
Zijn er problemen of risico’s?
Geen enkele ingreep is zonder risico's. Ook bij deze operatie bestaat de normale kans op complicaties. Denk bijvoorbeeld aan een nabloeding of infectie, maar er is ook een kans op schade aan de gevoelszenuw van je voet of het opnieuw scheuren van de achillespees.
De nabehandeling
Voor zowel de niet-operatieve als de operatieve behandeling geldt een nabehandelingschema. Dit bestaat uit één week met een gipsspalk en daarna vier weken met een achillotrain brace. Soms wordt je doorgestuurd naar de fysiotherapeut voor extra ondersteuning bij het herstel. Na ongeveer tien tot twaalf weken kun je weer bijna normaal lopen en kan je sporttraining langzaam hervat worden. Het kan echter tot een half jaar duren voordat je weer op je oorspronkelijke sportniveau terug bent.
Zwelling
Het komt vaak voor dat je been opzwelt gedurende de dag, vooral na inspanning. Dit is normaal. Als je hier last van hebt, kun je een rekverband krijgen via de polikliniek.
Heb je nog vragen?
Heb je nog vragen? Stel ze gerust aan je behandelend arts.
- Polikliniek chirurgie: maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren 0413 – 40 19 59
Mis je bepaalde informatie of is iets niet duidelijk? Laat het ons dan gerust weten.
Wachtlijstbemiddeling
Als je klachten verergeren terwijl je al op de wachtlijst staat, bel dan met de polikliniek waar je onder behandeling bent. Je behandelend arts kan dan overleggen en besluiten of je eerder geopereerd moet worden.