Skip to Content

Achillespeesruptuur - gescheurde achillespees

In deze folder leest u wat een achillespeesruptuur is en hoe dit behandeld wordt. Bedenk tijdens het lezen wel dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Ligging en functie van de achillespees

De achillespees bevestigt de kuitspieren aan het hielbeen. Het is een belangrijke pees, waar vaak grote krachten op komen. Denk maar eens aan het trekken van een sprintje: dat is een hoge belasting voor zo'n pees.

Wat is een achillespeesruptuur?

achillespeesruptuur

(Bron: PATIENT+)

Een ruptuur is de medische term voor een scheurtje. Een achillespeesruptuur is dus een gescheurde achillespees. Het is mogelijk dat deze peesruptuur ontstaat omdat de pees niet stevig genoeg is aangelegd of verzwakt is. Bijna altijd is er een snelle en plotselinge spieractie aan de scheuring vooraf gegaan. Een achillespeesruptuur treedt meestal op bij mannen tussen de dertig en veertig jaar, die met enige regelmaat sport beoefenen. Bij een achillespeesruptuur ontstaat hevige pijn laag achter op de kuit of enkel, die erger of vergelijkbaar is met de pijn bij een spierscheur. Lopen lukt daarna niet of nauwelijks meer.

Vaststellen en onderzoeken

Bij onderzoek hoeft er niet direct zo veel zichtbaar te zijn. Bij voelen van de kuit is vaak heel duidelijk een onderbreking in het verloop van de pees vast te stellen. Het belangrijkste onderzoek is het testen van de achillespeesfunctie: de hiel kan niet meer van de grond getild worden of bij knijpen in de ontspannen kuitspier is er geen voetbeweging meer op te wekken. Bij onduidelijkheid kan het onderzoek eventueel worden aangevuld met echografie van de achillespees.

De behandelingsmogelijkheden

Er zijn twee behandelingsmogelijkheden:

  1. Een operatie waarbij de peesuiteinden tegen elkaar aangelegd worden. Met een hechting wordt de achillespees dan door het hielbeen vastgezet. (plaatje?).
  2. Niet opereren: hierbij wordt de voet in strekstand (spitsstand) gehouden met een gipsspalk en daarna een brace. De spitsstand van de voet zorgt ervoor dat de gebroken peesuiteinden tegen elkaar komen te liggen. Tijdens het genezen helpt dit om de kapotte pees weer aan elkaar te laten groeien.

Welke behandeling wordt gekozen hangt van een aantal zaken af, bijvoorbeeld uw leeftijd, uw gezondheid, hoe sportief u bent en welke wensen u zelf heeft. Dit bespreekt u samen met de specialist.

PATIENT+

Als aan u is gevraagd om de keuzehulp van PATIENT+ te gebruiken, lees deze dan goed door en vul dit helemaal in. Ga daarvoor naar www.keuzehulp.info/login en toets uw pincode in. die vindt u op de voorkant van de folder over de keuzehulp. Als u vragen heeft over de keuzehulp kunt u contact opnemen met de polikliniek chirurgie van Bernhoven. Als u samen met uw arts beslist dat u een operatie nodig heeft leest u in deze folder hoe deze behandeling verloopt.

Zijn er problemen of risico’s?

Geen enkele ingreep is zonder risico's. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op problemen van een operatie aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan een nabloeding eof infectie, maar ook een kans op schade aan de gevoelszenuw van de voet en het opnieuw scheuren van de achillespees.

De nabehandeling

Voor zowel de niet-operatieve als de operatieve behandeling bestaat er een nabehandelingschema. Deze bestaat uit 1 week een gipsspalk en daarna voor 4 weken een achillotrain brace. Soms wordt u doorgestuurd naar de fysiotherapeut voor enige ondersteuning bij het herstel. Na ongeveertien tot twaalf weken kunt weer zo goed als normaal lopen en kan een eventuele sporttraining langzaam hervat worden. Terugkeer naar het oorspronkelijk niveau van sport kan wel tot een half jaar duren.

Zwelling

Vaak zie je dat het been opzwelt gedurende dag met name bij inspanning. Dit is normaal. Als u hier last van heeft kunt u daarvoor een rekverband krijgen via de polikliniek

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts.

  • Polikliniek chirurgie: maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren 0413 – 40 19 59, route 041

Mist u bepaalde informatie of is iets niet duidelijk, dan horen wij dat graag van u.

Wachtlijstbemiddeling

Als uw klachten erger worden terwijl u al op de wachtlijst staat, bel dan met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Uw behandelend arts kan dan overleggen en besluiten of u al dan niet eerder moet worden geopereerd.