Skip to Content

Allergie kind: Introductie van notenbevattende voedingsmiddelen na de notenprovocatietest

Cashew-, amandel-, walnoot-, pistache-, pecannoot-, paranoot- en maccadamia-noten.

Wanneer uw kind de noten provocatietest zonder allergische verschijnselen heeft doorlopen, is het belangrijk dat u de desbetreffende noot blijft aanbieden. Geef liefst 2x per week enkele noten.
Start hiermee 1 week nadat de provocatietest is afgerond.
U kunt hiervoor gebruiken:

  • Hele noten
  • Gemalen noten

Houd bij de keuze rekening met eventuele andere allergieën.

  • Hele noten zijn niet geschikt voor jonge kinderen (jonger dan 4 jaar) in verband met verstikkingsgevaar.
  • Gebruik een vijzel of maal de noten. De fijngemaakte noot kan dan vermengd worden met fruitmoes, pap of aardappelpuree of met een maaltijd. Het kan ook op brood gesmeerd worden.
  • Wij adviseren verpakte noten te gebruiken, dus geen noten uit een notenbar met open bakken met noten. Vaak staat op de verpakking een waarschuwingsetiket met de vermelding ‘kan sporen van andere noten bevatten’. Helaas voegen veel fabrikanten deze informatie toe om zichzelf zeker te stellen in geval van een reactie. De kans op kruisbesmetting kan aanwezig zijn. Wij kunnen daarover geen garantie geven als de fabrikant dat ook niet kan.
  • Helaas is er geen andere methode uw kind kennis te laten maken met noten. Ons advies is om verpakte noten met waarschuwingsetiket te gebruiken als er niets anders is.

Heeft u nog vragen?

Bij vragen of problemen bij het bovenstaande kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde op telefoonnummer: 0413 - 40 19 43.
Als u eerder met uw kind bij de kinderdiëtist in Bernhoven bent geweest kunt u bij vragen eventueel ook contact opnemen met het secretariaat kinderdiëtetiek, op werkdagen telefonisch bereikbaar op telefoonnummer: 0413 - 40 22 50.