Skip to Content

Apremilast (Otezla)

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u wordt behandeld met het medicijn Apremilast. In deze folder vindt u onder ander informatie over hoe Apremilast werkt, hoe het wordt gebruikt en de bijwerking van dit medicijn.

Hoe werkt Apremilast?

Apremilast is geneesmiddel voor volwassenen met artritis psoriatica. Bij deze aandoening maakt het immuunsysteem meer ontstekingsstoffen aan dan nodig is. Het enzym PDE4 is ervoor verantwoordelijk dat er teveel ontstekingsstoffen aangemaakt worden. Apremilast vermindert de activiteit van PDE4 in het lichaam, waardoor ontstekingen worden geremd. Hierdoor vermindert de pijn, zwelling en stijfheid in de gewrichten, waardoor er op langere termijn minder kans op gewrichtsschade is. Na ongeveer zes tot twaalf weken gaat u merken dat Apremilast zijn werk doet.

Hoe wordt Apremilast gebruikt?

In de startverpakking vindt u voor twee weken tabletten. U start de behandeling met een lage hoeveelheid (dosis) zodat uw lichaam kan wennen aan het geneesmiddel. U bouwt de hoeveelheid ieder dag op. Vanaf dag 6 zit u op de normale hoeveelheid van tweemaal per dag 30 mg (totaal dus 60 mg per dag) U neemt 1 tablet in de ochtend en 1 tablet in de avond, tijdens of na de maaltijd, met een tussentijd van ongeveer 12 uur. Op deze manier zorgt u ervoor dat de hoeveelheid werkzame stof in uw lichaam zo constant mogelijk blijft.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van Apremilast?

Hieronder leest u welke belangrijke bijwerkingen kunnen voorkomen bij het gebruik van Apremilast;

  • Klachten van het spijsverteringsstelsel, zoal diarree of misselijkheid. Als deze klachten optreden is dat meestal in de eerste twee weken. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen vier weken.
  • Gewichtsvermindering
  • Bovenste luchtwegenklachten zoals hoesten en bronchitis
  • Minder vaak voorkomende klachten zijn: hoofdpijn moeheid, slaapproblemen
  • Psychiatrische klachten: er zijn meldingen geweest dat mensen die apremilast gebruiken depressieve gevoelens of stemmingsveranderingen kregen en/of gedachten over zelfmoord. Bemerkt u deze gedachten, neem dan zo snel mogelijk contact op de reumatoloog.
  • Allergische reacties: wanneer u overgevoelig bent voor apremilast kunt u een allergische reactie krijgen. Denk aan nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid. Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts of reumatoloog.

Het gebruik van apremilast samen met andere geneesmiddelen

Apremilast kan niet zomaar met alle andere medicijnen gebruikt worden. De werking van apremilast neemt af bij het gebruik van rifampicine, fenytoïne, fenobarbital en carbamazepine en/of sint-janskruid.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Er is weinig informatie over de effecten van Apremilast tijdens zwangerschap. Apremilast mag daarom niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Indien u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent adviseren wij u dit kenbaar maken aan uw behandelaar. Het is niet bekend of dit geneesmiddel in de moedermelk overgaat. U mag daarom geen borstvoeding geven als u Apremilast gebruikt.

Vaccinaties

Als u Apremilast gebruikt mag u zich voor een aantal ziektes niet laten inenten. Dit zijn de levende vaccins zoals bof, mazelen, rodehond (BMR), gele koorts, polio, tyfus of tuberculose. Wel raden we u aan om jaarlijks de griepvaccinatie te halen bij uw huisarts. Soms kunnen ook andere vaccinaties nodig zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw arts zal dit met u bespreken.

Heeft u vragen?

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met de polikliniek reumatologie:

  • Maandag t/m vrijdag van 08:00 – 17:00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65
  • De Regio Apotheek Bernhoven 24 uur per dag op telefoonnummer: 0413 – 40 87 80
  • Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost