Skip to Content

Armoefeningen na een borstoperatie

Vanwege een borstoperatie kan de beweeglijkheid van de schouder en arm verminderd zijn. Meestal is dit tijdelijk. Arm en schouderoefeningen kunnen het herstel van de beweeglijkheid verbeteren.

De dag na de operatie mag je starten met de oefeningen 1,2 en 3. Je kunt de dag daarna rustig aan uitbreiden met de daaropvolgende oefeningen. Doe het op je eigen tempo. De wond gaat hierdoor niet open en hechtingen laten niet los door het doen van de oefeningen.

Aandachtspunten;

  • Doe de oefeningen een aantal keren per dag. Juist deze herhaling zorgt ervoor dat de mobiliteit van arm/schouder verbetert.
  • Het advies is dat je elke oefening 5 tot 10 keer uitvoert. Het is niet de bedoeling dat je pijn krijgt door het doen van de oefeningen. Een ‘rekgevoel’ is geen probleem, maar pijnlijk mag het niet worden. Elke ‘rek’ kun je 4 tot 5 tellen vasthouden terwijl je rustig blijft doorademen.
  • Een goede houding aannemen is belangrijk als je start met de oefeningen. Ga rechtop zitten, geen afhangende schouders, maar trek deze eerder iets naar achteren.
  • Let op dat je bij de oefeningen niet met de armen gaat ‘veren’.
  • Als je na afloop van de oefeningen pijn voelt, dan is het beter om het de volgende keer wat rustiger aan te doen. Bijvoorbeeld het aantal keren per oefeningen te minderen.
  • Als je ondanks het doen van de oefeningen van de arm/schouder toch niet goed genoeg kunt bewegen, dan kan de zorgverlener van het borstcentrum je verwijzen naar een fysiotherapeut.

armoefening

1. Beweeg je arm gestrekt naar voren. Als je nog een wonddrain hebt, ga dan niet verder naar boven dan de tekening aangeeft.

armoefening

2. Bij deze oefening laat je de armen langs je lichaam hangen. Trek dan een aantal keren je schouders op en ontspan.

armoefening

3. Ga een stukje (15 cm) van de muur staan en 'krabbel' met beide handen tegelijkertijd langs de muur naar boven.

armoefening

4. Houd je handen tegen elkaar achter de rug. Breng dan je armen gestrekt omhoog brengen.

armoefening

5. Vouw je handen in elkaar. Daardoor steun je de arm aan de geopereerde kant. Breng nu je armen zo ver mogelijk gestrekt omhoog.

6. Leg je handen achter de oren tegen je achterhoofd en strengel dan je vingers ineen. Houd je ellebogen eerst ontspannen naar voren en breng ze daarna zo ver mogelijk naar achteren.

armoefening

7. Staande tegen de muur breng je beide armen zijwaarts omhoog, zo hoog je kunt. Je handen blijven contact houden met de muur.