Skip to Content

Ascitespunctie met behulp van echo

Jouw behandelend arts heeft voor je een ascitespunctie onder echogeleide aangevraagd. Bij dit onderzoek wordt op de plek van de vocht in de buik een beetje ascitesvocht afgenomen. Vervolgens in het laboratorium onderzocht op eventuele afwijkingen. In deze folder lees je hoe een ascitespunctie met behulp van echo verloopt. De folder is algemeen van aard, het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest. Jouw behandelend arts bespreekt dit dan met je.

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om inwendige organen en lichaamsdelen zichtbaar te maken. Een andere naam voor dit onderzoek is ultrageluidonderzoek of verkort echo-onderzoek.

Bij een echografie worden er geluidsgolven opgewekt door een apparaatje dat geluidsgolven zendt en ontvangt. Ook de transducer genoemd.  Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. Door deze transducer tegen je huid aan te houden, worden geluidsgolven in je lichaam gezonden.

De organen in je lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo's worden op een beeldscherm weergegeven en worden ook op foto vastgelegd. Een echografie is een pijnloos en onschadelijk onderzoek.

Onder echogeleide

Onder echogeleide betekent dat met behulp van een echografie de juiste plaats wordt bepaald waar het vocht weggehaald wordt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Wat is een punctie?

Bij een punctie wordt met behulp van een naald vocht of weefsel uit een lichaamsdeel opgezogen, zodat dit in een laboratorium onderzocht kan worden. De juiste plaats voor de punctie wordt in deze situatie met behulp van echografie bepaald.

Risico's / bijwerkingen

Een echografie is een onderzoek zonder nadelige effecten of bijwerkingen. De kans bestaat dat er door het prikken tijdens de punctie een blauwe plek ontstaat.

Hoe bereid je je voor?

Jouw aanvragend arts heeft bij het aanvragen van het onderzoek aangegeven of en hoe je moet stoppen met eventuele bloedverdunnende medicijnen. Is dit voor jou niet duidelijk, overleg dan met deze arts. Indien je bij de trombosedienst bekend bent, geef dan tijdig bij hen aan dat en wanneer je dit onderzoek ondergaat.

Waar meld je je?

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken. Op je dagticket staat het routenummer die je kan volgen om op de afdeling te komen.

Begeleider

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.

Echografie en punctie

Voor dit onderzoek moet de buik worden ontbloot. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel. Eerst wordt er een beetje gel op de buik aangebracht. Deze gel is om de geluidsgolven over te brengen zodat de verschillende organen in beeld komen.

Vervolgens gaat de radioloog met een transducer het te onderzoeken gebied af en wordt de juiste plaats waar het vocht weggenomen moet worden gezocht. Vervolgens neemt de radioloog met een dunne naald een beetje vloeistof weg. Alleen het prikken kan even pijnlijk zijn. Het vocht wordt vervolgens onderzocht in een medisch laboratorium.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

De laborant vertelt je wanneer je kunt gaan. Je kunt je dagelijkse bezigheden weer hervatten.

Uitslag

De bevindingen van het laboratoriumonderzoek krijg je van jouw behandelend arts. De uitslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Aanvullende informatie

Wat is ascites?

Ascites is een abnormale ophoping van (eiwitbevattend) vocht in de buikholte. Je herkent het aan een dikke buik met een uitpuilende navel. Mannen hebben normaliter bijna geen vocht in de buikholte; vrouwen hebben, afhankelijk van de menstruele cyclus gemiddeld 20ml vocht in de buikholte. Ascites komt daarom sneller voor bij vrouwen. Het hebben van ascites komt vaak voor bij chronische aandoeningen.

Oorzaken van ascites

De oorzaken van ascites zijn meestal hartafwijkingen, zoals hartfalen, lever- of nieraandoeningen, levercirrose of kankergezwellen. Ook een agressieve bacteriële buikvliesontsteking kan ascites veroorzaken. Deze onderliggende oorzaken zorgen voor een hogere bloeddruk. Je bloedvaten zijn dan minder in staat om het vocht binnen te houden. Op een gegeven moment gaan de bloedvaten zo wijd open staan dat eiwitten uit de bloedvaten gaan lekken richting de buikholte. Deze eiwitten hebben een aanzuigende functie voor vocht van de buikholte naar de bloedvaten. Wanneer deze functie weg valt zal het vocht dus richting buikholte gaan. Soms ontstaat ascites spontaan, zonder duidelijke reden.

Hoe wordt ascites behandeld?

De behandeling hangt af van de oorzaak. Een algemene behandeling bestaat uit een combinatie van vochtafdrijvende middelen en een zoutarm dieet. Jouw behandelend arts bespreekt met je wat in jouw persoonlijke situatie de beste behandeling is.

Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

  • Radiologie: telefoonnummer 0413 - 40 19 62.