Skip to Content

Azathioprine (Imuran®)

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u wordt behandeld met het medicijn Azathioprine. In deze folder vindt u onder andere informatie over de werking van Azathioprine, de toediening en de bijwerkingen van dit medicijn.

Hoe werkt Azathioprine?

Azathioprine behoort tot de groep zogenaamde Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs (DMARD’s). Dit zijn antireumatische geneesmiddelen, die als doel hebben het reumatisch ontstekingsproces te onderdrukken. Daardoor worden de gewrichtsontstekingen geremd en nemen zwellingen, pijn en stijfheid af. Ten gevolge van vermindering van gewrichtsontstekingen, neemt ook de kans op beschadigingen aan de gewrichten af. Ook voelen veel patiënten zich minder moe en kunnen zij beter functioneren in het dagelijks leven.
Het kan vier tot acht weken, of soms zelfs enkele maanden duren voor het effect merkbaar wordt. Uw arts adviseert u dan ook meestal om in het begin, naast Azathioprine, andere pijnstillende en ontstekingsremmende middelen te gebruiken. Azathioprine wordt niet alleen voorgeschreven voor Reumatoïde Artritis. Dit middel wordt ook toegepast voor andere reumatische auto-immuun ziekten.

Hoe wordt Azathioprine gebruikt?

U krijgt de Azathioprine in de vorm van tabletten van 25 mg of 50 mg. De voorgeschreven hoeveelheid is afhankelijk van uw lichaamsgewicht. Meestal wordt de dosis langzaam opgebouwd. Neem de medicijnen in tijdens de maaltijd met een slokje water en slik het tablet of tabletten in zijn geheel door. Wanneer u een tablet bent vergeten in te nemen, kunt u deze gerust op een later tijdstip op diezelfde dag innemen.

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens behandeling met Azathioprine?

De meest voorkomende bijwerkingen:

 • Verminderde aanmaak van bloedcellen in het beenmerg. Dit kan zich uiten in verhoogde kans op infecties, vermoeidheid of het spontaan optreden van blauwe plekken en bloedneuzen.

Af en toe voorkomende bijwerkingen:

 • Misselijkheid, braken, verminderde eetlust, diarree.
 • Lichte infecties zoals verkoudheid, griep, gordelroos en urineweginfecties. Als u klachten hiervan heeft, adviseren wij u contact op te nemen met uw (huis)arts.

Zelden voorkomende bijwerkingen:

 • Ontsteking van de alvleesklier.
 • Leverfunctiestoornissen. Hier merkt u zelf meestal niets van. De arts zal u daarom vragen regelmatig uw bloed te laten controleren.
 • Tijdens de behandeling zijn zelden ernstige infecties beschreven. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie zoals onder andere hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten, overleg dan met uw arts/verpleegkundig reumaconsulent.
 • Het ontwikkelen van een huidtumor. Het gebruik van Azathioprine geeft een zeer kleine toename van het risico op huidkanker. Daarom is het belangrijk dat u niet overmatig in de zon zit. Bescherm u hiertegen.
 • Allergische reactie (overgevoeligheidsreactie). Dit merkt u aan huiduitslag en roodheid van de huid. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan kortademigheid, zwelling van de lippen of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.

Zwangerschap en borstvoeding

 • Azathioprine kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Daarom krijgen vrouwen en mannen het advies om tijdens de behandeling met Azathioprine voor een betrouwbare anticonceptie te zorgen en deze na beëindiging van de medicatie nog minstens drie maanden voort te zetten.
 • Overleg altijd met uw arts wanneer u een zwangerschap overweegt of onverwacht zwanger bent geworden. De medicatie kan dan eventueel worden aangepast of vervangen.
 • Bij mannen kan Azathioprine tijdelijk onvruchtbaarheid veroorzaken doordat het aantal of de kwaliteit van de zaadcellen afneemt. Dit herstelt zich weer na het stopzetten van de medicatie.
 • Azathioprine mag niet gebruikt worden tijdens de borstvoeding.

Azathioprine en alcohol

Wees matig met alcohol. Alcohol in combinatie met Azathioprine geeft een verhoogd risico op leverfunctiestoornissen. Gebruik bij voorkeur niet meer dan één alcoholconsumptie per dag.

Azathioprine samen met andere medicijnen

Wanneer u naast Azathioprine andere medicijnen gebruikt of moet gaan gebruiken, overleg dit dan eerst met uw arts. Dit is met name belangrijk wanneer u het medicijn Allopurinol (Zyloric®) moet gaan gebruiken. Dit medicijn kan bij jicht worden gebruikt. Door de combinatie van Azathioprine en Allopurinol kunnen bijwerkingen en met name de stoornis in de bloedaanmaak, worden verergerd.

Bloedcontroles

Tijdens de behandeling Met Azathioprine wordt regelmatig bloed afgenomen voor controle. Bij deze controle worden rode bloedcellen, witte bloedlichaampjes, bloedplaatjes, leverfunctie en nierfunctie beoordeeld. Als de uitslagen niet in orde zijn, krijgt u daarover bericht. Als u niets hoort, is uw bloed in orde en kunt u doorgaan met het gebruik van Azathioprine.

Vaccinaties

Als u Azathioprine gebruikt mag u zich voor een aantal ziektes niet laten inenten. Dit zijn de levende vaccins zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, polio, tyfus of tuberculose.
Wel raden we u aan om jaarlijks de griepvaccinatie te halen bij uw huisarts.

Heeft u vragen?

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek reumatologie (route 120):

 • Maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer: 0413 - 40 19 65
 • De RegioApotheek in Bernhoven 7 dagen per week van 8.00 – 24.00 uur op telefoonnummer: 0413 - 40 87 80
 • Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost