Skip to Content

Kijken in de baarmoeder (hysteroscopie) op de poliklinische behandelkamer

Je wordt verwacht op:
Tijd:
Plaats: poliklinische behandelkamer
Routenummer: 140
De ingreep wordt uitgevoerd door:
Bij verhindering bellen met: 0413 - 40 19 38

Algemeen

Binnenkort heb je een afspraak voor een hysteroscopie op de poliklinische behandelkamer. In deze folder kun je lezen wat dit inhoudt.

Wat is hysteroscopie?

Een hysteroscopie betekent: kijken in de baarmoeder. Het is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt. Met behulp van dit onderzoek kan de arts eventuele afwijkingen in de baarmoeder opsporen en nader bekijken.

Het onderzoek wordt gedaan met een hysteroscoop. Dit is een smalle holle buis (de schacht) waarin zich een tweede buis bevindt met een kanaal waar een lichtbundel door heen gaat, een cameraatje en een ruimte om gas of vloeistof door te laten.

De hysteroscoop is dus een kijkbuis waardoor de arts direct de binnenkant van de baarmoeder kan bekijken. De hysteroscoop is aangesloten op een televisiescherm zodat je mee kunt kijken. De arts zal je dan ook uitleggen wat je ziet.

Waarom hysteroscopie?

De hysteroscopie is de enige methode waarmee de binnenkant van de baarmoeder goed onderzocht kan worden.

Hysteroscopie is een logische stap bij het zoeken naar:

  • oorzaken van abnormale menstruaties
  • oorzaken tussentijds bloedverlies
  • onvruchtbaarheid
  • herhaalde vroeggeboorten/ miskramen
  • ernstige menstruatiepijn
  • bloedverlies in of na de overgang

Met behulp van de hysteroscoop is het mogelijk om:

  • een spiraal te verwijderen waarvan de draadjes niet te vinden zijn
  • poliepen te behandelen in de baarmoeder

Je arts heeft met je besproken wat in jouw geval de reden is om een hysteroscopie te verrichten.

Voorbereiding voor het onderzoek

Planning van het onderzoek

De hysteroscopie vindt bij voorkeur niet plaats tijdens de menstruatie. Als u een kinderwens heeft, wordt het onderzoek in de eerste helft van de cyclus gedaan (voordat de eisprong heeft plaats gevonden) na de 5de en voor de 10de cyclusdag, zodat u niet zwanger bent tijdens het onderzoek. Hier moet u bij het maken van de afspraak rekening mee houden.

Voorbereiding thuis

Als voorbereiding op eventuele pijn is het advies om 1 uur voor het onderzoek twee tabletten Paracetamol 500 mg. en daarnaast een tablet ibuprofen 400 mg. of twee tabletten naproxen 220 mg. in te nemen. Deze medicijnen koopt u zelf bij drogist of apotheek, ze worden niet door uw zorgverzekeraar vergoed.

Het is beter niet zelf naar huis te rijden, dus zorg voor een chauffeur.

In het ziekenhuis

De ingreep vindt poliklinisch plaats. De gynaecoloog voert de ingreep in samenwerking met twee doktersassistenten uit.

Melden

Je meldt je op de afgesproken tijd op de poliklinische behandelkamer, route 140. Als er niemand achter de balie zit mag je plaatsnemen in de wachtkamer om de hoek. Zodra je aan de beurt bent, komt de verpleegkundige of arts je halen.

De behandeling

Tijdens de behandeling lig je op een speciale onderzoeksstoel. Je knieƫn liggen in speciale steunen waardoor je benen gespreid worden. De assistente geeft uitleg wat er gaat gebeuren.
De arts brengt de hysteroscoop via de schede door het kanaal van de baarmoederhals in de baarmoederholte. De voor- en achterwand van de baarmoeder liggen tegen elkaar aan. Om goed zicht te krijgen, wordt daarom wat vloeistof door de hysteroscoop in de baarmoederholte gebracht. Dit uitzetten van de baarmoederholte kan menstruatiepijn veroorzaken.

De hysteroscopie duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.

Het is mogelijk om door de hysteroscoop een klein tangetje in te brengen om kleine ingrepen te doen. Voorbeelden hiervan zijn: verwijderen van een spiraal, poliep of verkleving. Bovendien kan een stukje weefsel worden gepakt voor nader onderzoek. In medische termen heet dit biopsie. Als er een poliep zit kan de gynaecoloog deze met een klein knabbeltangetje probleemloos snel verwijderen (myosure).

Na het onderzoek/ behandeling

De meeste mensen hebben geen pijn na het onderzoek. Wel kan het onderzoek soms wat krampen in de baarmoeder opwekken. Dit veroorzaakt menstruatiepijn. Hiervoor kun je een pijnstiller (ibuprofen of naproxen) gebruiken.
Na de behandeling kun je weer naar huis. Hoewel je gewoon kunt lopen, fietsen en autorijden is het verstandig iemand mee te nemen die je thuis brengt.

Uitslag

De uitslag is na 1 a 2 weken bekend. Je krijgt een belafspraak mee voor deze uitslag.

Klachten en complicaties

Na het onderzoek kun je nog enkele dagen wat bloedverlies of bruine afscheiding en een gevoelige onderbuik hebben. Deze klachten gaan vanzelf binnen 4 a 5 dagen over.
De complicaties kunnen zijn: bloeding, beschadiging van de baarmoederwand (perforatie), infectie en overgevoeligheid voor de gebruikte medicijnen en vloeistoffen. Gelukkig zijn complicaties bij deze ingreep zeldzaam.

Bloeding

Het onderzoek kan de baarmoeder licht beschadigen. Er kunnen wondjes zijn in de baarmoederhals door het tangetje dat daar werd geplaatst. Het bloedverlies of de bruine afscheiding gaat meestal binnen enkele dagen over.

Beschadiging

Soms ontstaat tijdens de behandeling een wond of gaatje in de wand van de baarmoeder. Dit heet perforatie. Meestal geneest het vanzelf. In enkele gevallen is narcose nodig voor een laparoscopie (kijkoperatie) of zelfs een buikoperatie om te beoordelen of de beschadiging een bloeding in de buik heeft veroorzaakt. Deze complicatie is bij een diagnostische hysteroscopie uitermate zeldzaam.

Infectie

Koorts en hevige buikpijn wijzen op infectie. Deze kan in de baarmoederwand, maar ook in de eileiders optreden. Behandeling met antibiotica is dan nodig. Je moet bij deze verschijnselen direct contact opnemen met het ziekenhuis. Deze complicatie komt weinig voor.

Werk

Je kunt de dag zelf of de volgende dag weer aan het werk. Extra hulp in de huishouding is niet nodig.

Samenleving

Als er geen bloedverlies meer is, is er geen bezwaar tegen geslachtsgemeenschap.

Problemen

Neem contact op met het ziekenhuis, als je na de hysteroscopie last hebt van:

  • hevig bloedverlies (meer dan een forse menstruatie);
  • hevige buikpijn;
  • koorts (38 graden of meer);
  • duizeligheid, hartkloppingen en onwel bevinden.

Vragen

Als je nog vragen heeft, kun je die nog altijd voor of tijdens het onderzoek stellen aan de assistente of gynaecoloog. Ook als er na afloop nog vragen opmerkingen of klachten zijn, kun je gerust bellen.

Telefoonnummer

  • Polikliniek gynaecologie: 0413 - 40 19 38 / Route 150.
  • Buiten kantoortijden belt u de verpleegafdeling gynaecologie: 0413 - 40 35 20.