Skip to Content

Baarmoederfoto

(Hysterosalpingografie)

Algemeen

De gynaecoloog heeft u geadviseerd een baarmoederfoto te laten maken. In medische taal noemt men dit hysterosalpingografie. In deze folder leest u hoe dit onderzoek in ziekenhuis Bernhoven uitgevoerd wordt.

Om het onderzoek tijdig in te kunnen plannen is het de bedoeling om zo snel mogelijk na het begin van de menstruatie te bellen met de polikliniek gynaecologie. Het onderzoek wordt ná de menstruatie en vóór de eisprong uitgevoerd.

Verhindering

Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, wilt u dan zo vriendelijk zijn de polikliniek gynaecologie te bellen voor een nieuwe afspraak.

  • Telefoonnummer: 0413 - 40 19 38

Wat is een baarmoederfoto?

Een baarmoederfoto is een röntgenonderzoek van de baarmoeder en de eileiders. Bij dit onderzoek wordt contrastvloeistof in de baarmoeder en eileiders gespoten. Het onderzoek kan plaatsvinden als het zwanger worden niet lukt. De baarmoederfoto wordt gemaakt om de vorm van de baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders te beoordelen.

Risico's en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan. Het contrastmiddel kan in een zeer zeldzaam geval een allergische reactie geven.

Voorbereiding

  • Sommige vrouwen vinden het maken van baarmoederfoto's een vervelend onderzoek. Als u denkt pijnstillers nodig te hebben, kunt u de avond vóór het onderzoek én een uur voordat u naar het ziekenhuis komt de pijnstillers innemen. Pijnstillers die u kunt gebruiken zijn Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen.
  • Als u overgevoelig bent voor jodium, moet u dat van te voren vertellen aan degene die het onderzoek uitvoert.

Melden

U meldt zich op de afgesproken tijd en plaats.

Afdeling radiologie: 0412 - 40 19 62
route 040

Het onderzoek

De assistente zal u vragen uw onderlichaam te ontbloten en op de onderzoektafel te gaan liggen. De gynaecoloog brengt een speculum (eendenbek) bij u in, en ontsmet de vagina en baarmoedermond met jodium. Dit voelt koud aan, maar prikt niet. De gynaecoloog brengt vervolgens de contrastvloeistof in. Dit kan een krampgevoel veroorzaken, vergelijkbaar met menstuatiepijn. Door de contrastvloestof worden de vorm van de baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders zichtbaar op de foto's. De contrastvloeistof verspreidt zich in de baarmoeder, eileiders en als de eileiders doorgankelijk zijn, in de buikholte. Hiervan worden foto's gemaakt. U kunt zelf meekijken op de Tv-moitor. Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Het kan zijn dat één uur na het onderzoek nog een röntgenfoto word gemaakt. Dit om te bekijken hoe de contrast vloeistof zich heeft verspreid in de buikholte. In de tussentijd kunt u plaatsnemen in de wachtkamer.

Na afloop van het onderzoek

Het is mogelijk dat u na het onderzoek licht bloedverlies heeft. Dit bloedverlies kan een paar dagen aanhouden. Ook kunt u wat pijn in uw onderbuik hebben, u hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Hoewel u na het onderzoek gewoon kunt lopen, fietsen en autorijden, is het prettig als iemand u naar huis brengt. Na afloop van het onderzoek, maakt u een nieuwe afspraak bij de bali van de poli gynaecologie. Tijdens deze afspraak bespreekt de gynaecoloog met u de uitslag van het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek gynaecologie

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 38 / Route 150