Skip to Content

Baarmoederfoto (Hysterosalpingografie)

Algemeen

De gynaecoloog heeft het advies gegeven een baarmoederfoto te laten maken. In medische taal noemt men dit hysterosalpingografie (HSG). In deze folder lees je hoe dit onderzoek in ziekenhuis Bernhoven uitgevoerd wordt.

Om het onderzoek tijdig in te kunnen plannen is het de bedoeling om zo snel mogelijk na het begin van de menstruatie te bellen met de polikliniek gynaecologie, dit kan op doordeweekse dagen tijdens kantoortijden. Het onderzoek wordt ná de menstruatie en vóór de eisprong uitgevoerd.

Verhindering

Mocht je op het afgesproken tijdstip verhinderd zijn, wil je dan zo vriendelijk zijn de polikliniek gynaecologie te bellen voor een nieuwe afspraak.

  • Telefoonnummer: 0413 - 40 19 38

Wat is een baarmoederfoto?

Een baarmoederfoto is een röntgenonderzoek van de baarmoeder en de eileiders. Bij dit onderzoek wordt contrastvloeistof langzaam in de baarmoeder en eileiders gespoten. Het onderzoek wordt gedaan als het zwanger worden niet lukt. De baarmoederfoto wordt gemaakt om de vorm van de baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders te beoordelen.

Waarom wordt er naar de eileiders en baarmoederholte gekeken?

Bij verstoppingen in de eileiders kunnen de zaadcellen niet bij de eicel komen. Er kan dus geen bevruchting optreden. Minstens één open eileider is nodig voor bevruchting.

In de baarmoeder kunnen bijvoorbeeld poliepen, vleesbomen en verklevingen zitten. Ook kan de baarmoeder een afwijkende vorm hebben. Dit kan een zwangerschap mogelijk bemoeilijken.

Contrastvloeistof

De contrastvloeistof bij een HSG is een heldere vloeistof op basis van jodium die zichtbaar wordt op röntgenbeelden. Hiermee worden de baarmoeder en eileiders in beeld gebracht. In Bernhoven wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof op oliebasis.

Risico's en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken ondergaat. Het contrastmiddel kan in een zeer zeldzaam geval een allergische reactie geven.

Voorbereiding

  • Sommige vrouwen vinden het maken van baarmoederfoto's een vervelend onderzoek. Als je denkt pijnstillers nodig te hebben, kun je de avond vóór het onderzoek én een uur voordat je naar het ziekenhuis komt de pijnstillers innemen. Pijnstillers die je kunt gebruiken zijn Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen.
  • Als je overgevoelig bent voor jodium, moet je dat van te voren vertellen aan degene die het onderzoek uitvoert.

Melden

Je meldt zich op de afgesproken tijd en plaats.

Afdeling radiologie: 0412 - 40 19 62
route 040

Het onderzoek

De assistente zal vragen om het onderlichaam te ontbloten en op de onderzoektafel te gaan liggen. De gynaecoloog brengt een speculum (eendenbek) in, en ontsmet de vagina en baarmoedermond met jodium. Dit voelt koud aan, maar prikt niet. De gynaecoloog brengt vervolgens de contrastvloeistof in. Dit kan een krampgevoel veroorzaken, vergelijkbaar met menstuatiepijn. Door de contrastvloestof worden de vorm van de baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders zichtbaar op de foto's. De contrastvloeistof verspreidt zich in de baarmoeder, eileiders en als de eileiders doorgankelijk zijn, in de buikholte. Hiervan worden foto's gemaakt. Je kunt zelf meekijken op de Tv-moitor. Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Het kan zijn dat één uur na het onderzoek nog een röntgenfoto word gemaakt. Dit om te bekijken hoe de contrast vloeistof zich heeft verspreid in de buikholte. In de tussentijd kunt u plaatsnemen in de wachtkamer.

Na afloop van het onderzoek

Het is mogelijk dat je na het onderzoek licht bloedverlies hebt. Dit bloedverlies kan een paar dagen aanhouden. Ook kun je wat pijn in uw onderbuik hebben, hier hopef je niet ongerust over te zijn. Hoewel je na het onderzoek gewoon kunt lopen, fietsen en autorijden, is het prettig als iemand je naar huis brengt. Mocht er nog geen afspraak gemaakt zijn, kun je na afloop een nieuwe afspraak maken bij de poli gynaecologie, dit mag ook telefonisch. Tijdens deze afspraak bespreekt de gynaecoloog de uitslag van het onderzoek.

Vragen

Zijn er na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek gynaecologie

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 38 / Route 150