Skip to Content

Behandeling met Secukinumab (Cosentyx®)

In overleg met uw behandelend reumatoloog heeft u besloten dat u wordt behan­deld met het medicijn Secukinumab. In deze folder vindt u onder andere informatie over hoe Secukinumab werkt, welke mogelijke bijwerkingen er zijn en hoe het medicijn gebruikt moet worden.

Hoe werkt Secukinumab?

Secukinumab behoort tot de nieuwe - zogenaamde biologische - antireumatica (bio­logicals) en wordt gebruikt voor de behandeling van spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew), artritis psoriatica en voor de behandeling van niet radiologische axiale spondyloartritis (nr-spa). Hoewel de precieze oorzaak van deze aandoeningen niet bekend zijn, wordt bij deze patiënten een verhoogde hoeveelheid van een aantal ontste­kingseiwitten (cytokines) gevonden. Deze eiwitten spelen een rol bij het ontstaan en onderhouden van de ontstekingen. Secukinumab blokkeert een aantal van deze ontstekingseiwitten waardoor de klachten en verschijnselen van de ziekte verminderen en het lichamelijk functioneren verbetert.

Hoe wordt Secukinumab gebruikt?

Secukinumab wordt gegeven via een prik onder de huid. De aanbevolen hoeveelheid is 150 of 300 mg per keer. De prik kunt u zichzelf geven of uw partner kan dit doen. Tijdens de spuitinstructie wordt precies verteld hoe u uzelf de injectie moet toedienen. Hoewel dit misschien een eng idee is, blijkt in de praktijk dat zelf spuiten heel goed is te leren. U moet Secukinumab altijd koel bewaren (in de koelkast tussen 2 en 8 º C).

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens de behandeling?

De meeste voorkomende bijwerkingen zijn

  • Infecties van de bovenste luchtwegen, met klachten als keelpijn en een verstopte neus.
  • Reactie op de injectie plaats, zoals roodheid, pijn, jeuk.

Af en toe voorkomende bijwerkingen

  • Koortsblaasjes (koortslip).
  • Diarree.
  • Loopneus.
  • Vermoeidheid.
  • Hoofdpijn.

Zelden voorkomende bijwerkingen

  • ernstige allergische reactie met shock
  • schimmelinfecties van mond en voet

Zwangerschap en borstvoeding

Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over het gebruik van Secukinumab tijdens de zwangerschap of borstvoeding, is het advies dit medicijn niet te gebruiken bij een actuele zwangerschapswens, zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Overleg met uw reumatoloog als u overweegt om zwanger te worden.

Operatie en (tandheelkundige) ingrepen

Als u Secukinumab gebruikt is de kans groter dat u na een operatie of een behandeling bij de tandarts een infectie krijgt. Bespreek het met uw arts als u een operatie of een tandheelkundige behandeling moet ondergaan. Vertel degene die de ingreep uitvoert dat u wordt behandeld met Secukinumab. Het is niet nodig om de behandeling met Secukinumab te onderbreken.

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen

Over het algemeen kunt u Secukinumab samen met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Vertel uw arts wel van tevoren welke andere medicijnen u gebruikt.

Vaccinaties

Als u Secukinumab gebruikt mag u zich voor een aantal ziektes niet laten inenten. Dit zijn de levende vaccins zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, polio, tyfus of tuberculose. Wel raden we u aan om jaarlijks de griepvaccinatie te halen bij uw huisarts.

Heeft u vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen of bijzonderheden heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek reumatologie via onderstaand telefoonnummer:

  • Maandag t/m vrijdag van 08:00 – 17:00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65.