Behandeling met tofacitinib (Xeljanz®)
In overleg met uw reumatoloog heeft u besloten dat u wordt behandeld met het medicijn Tofacitinib. In deze folder leest u meer over hoe Tofacitinib werkt, de bijwerkingen en hoe het medicijn gegeven wordt.
Hoe werkt tofacitinib?
Tofacitinib is een geneesmiddel voor volwassenen met reumatoïde artritis of artritis psoriatica. Het behoort tot de groep van geneesmiddelen die JAK( janus-kinase)- remmers worden genoemd. Tofacitinib helpt de pijn, zwelling en stijfheid aan uw gewrichten te verminderen, waardoor er op lange termijn minder kans op gewrichtsschade is. Na ongeveer acht tot twaalf weken gaat u merken of tofacitinib werkt. Soms duurt het wat langer en bij sommigen werkt het medicijn helaas niet of niet genoeg.
Hoe neemt u tofacitinib in?
Tofacitinib is verkrijgbaar in tabletten van 5 mg of 11mg met vertraagde afgifte. Dat betekent dat het langzaam in uw lichaam wordt opgenomen. Uw arts spreekt met u af hoe u het middel moet innemen. De gebruikelijke hoeveelheid is 2 x daags 5 mg. of 1 keer per dag 11mg. De tabletten kunt u met of zonder eten innemen. Slik de tablet helemaal door. Bewaar de tabletten in de originele verpakking op kamertemperatuur.
Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens de behandeling?
De meeste voorkomende bijwerkingen zijn:
- Infecties
tofacitinib remt het afweersysteem. Hierdoor wordt ook uw afweer tegen infecties geremd. U bent dus vatbaarder voor infecties en infecties kunnen ook heftiger verlopen. Als u koorts heeft of klachten van bijvoorbeeld een longontsteking, blaasonsteking of gordelroos, mag u meestal tijdelijk geen tofacitinib gebruiken. Neem dan altijd contact met de reumatoloog of de huisarts.
Af en toe voorkomende bijwerkingen:
- Maag- en darmklachten (zoals soms diarree, buikpijn, misselijkheid en/of overgeven)
- Hoofdpijn, verstopte neus, pijnlijke keel, hoestklachten
- Gewrichtspijn en spierpijn
- Verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de voeten
- Verhoogd risico op stolsels in het bloed (c.q. trombose been) met name als er ook andere risicofactoren aanwezig zijn. Neem contact op met de huisarts bij zwelling van het been of bij acute benauwdheidsklachten
Welke controles zijn er nodig bij tofacitinib gebruik?
Voordat u begint met tofacitinib wordt eerst gekeken of u geen (sluimerende) infecties heeft. Denk aan tuberculose (TBC) of een leverontsteking (hepatitis). Om TBC uit te sluiten wordt u onderzocht, eventueel krijgt u een mantouxtest of bloedonderzoek of een röntgenfoto van de longen. Om hepatitis uit te sluiten wordt uw bloed hierop gecontroleerd.
Bij patiënten die starten met tofacitinib zal na een aantal weken bloed worden onderzocht om een eventuele verhoging van het cholesterol of leverenzymwaarden op te sporen en veranderingen in het bloedgehalte en aantal witte bloedcellen en bloedplaatjes te controleren.
Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over het gebruik van tofacitinib tijdens de zwangerschap of borstvoeding, wordt geadviseerd dit medicijn niet te gebruiken bij een actuele zwangerschapswens, zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Overleg met uw reumatoloog als u overweegt om zwanger te worden.
Het gebruik samen met andere geneesmiddelen
Over het algemeen kunt u tofacitinib in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. We adviseren u wel om alle medicatie die u gebruikt door te geven aan uw behandelaar.
Vaccinaties
Als u tofacitinib gebruikt mag u zich voor een aantal ziektes niet laten inenten. Dit zijn de levende vaccins zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, polio, tyfus of tuberculose. Wel raden we u aan om jaarlijks de griepvaccinatie te halen bij uw huisarts.
Soms kunnen ook andere vaccinaties nodig zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw arts zal dit met u bespreken
Heeft u nog vragen?
Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek reumatologie (route 120)
- Maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65.
- De RegioApotheek in Bernhoven 7 dagen per week van 8.00 – 24.00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 87 80
- Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost.