Skip to Content

Behandeling met upadacitinib (Rinvoq®)

In overleg met uw behandelend reumatoloog heeft u besloten dat u wordt behan­deld met het medicijn Upadacitinib. In deze folder leest u hoe Upadacitinib werkt, welke bijwerkingen er kunnen zijn en hoe u het moet innemen.

Hoe werkt upadacitinib?

Upadacitinib is een geneesmiddel voor volwassenen met reumatoïde artritis. Het behoort tot de groep van geneesmiddelen die JAK( janus-kinase)- remmers worden genoemd. Upadacitinib helpt de pijn, zwelling en stijfheid aan uw gewrichten te verminderen waardoor er op lange termijn minder kans op gewrichtsschade is. Na ongeveer 8 tot 12 weken gaat u merken dat upadacitinib werkt. Soms duurt het wat langer en bij sommigen werkt het medicijn helaas niet of niet genoeg.

Hoe neemt u upadacitinib in?

Upadacitinib is er in tabletten van 15 mg met gereguleerde (geleidelijke) afgifte. De gebruikelijke dosering is 1 keer per dag 15 mg. Het is belangrijk om elk tablet helemaal in te nemen en deze niet te halveren of op het tablet te kauwen. Bewaar de tabletten in de originele verpakking op kamertemperatuur.

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens de behandeling?

De meeste voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Infecties: upadacitinib remt het afweersysteem. Hierdoor wordt ook uw afweer tegen infecties geremd. U bent dus gevoeliger voor infecties en infecties kunnen ook erger verlopen. Als u koorts heeft of klachten van bijvoorbeeld een longontsteking, blaasontsteking of gordelroos, mag u meestal een tijdje geen upadacitinib gebruiken. Neem dan altijd contact met de reumatoloog of de huisarts.

Af en toe voorkomende bijwerkingen:

  • Hoofdpijn, verstopte neus
  • Verhoogd risico op stolsels in het bloed (c.q. trombose been) met name als er ook andere risicofactoren aanwezig zijn. Neem contact op met de huisarts als uw been dikker wordt of bij acute benauwdheidsklachten

Welke controles zijn er nodig bij upadacitinib gebruik?

Voordat u begint met upadacitinib wordt eerst gekeken of er geen (sluimerende) infecties aanwezig zijn. Denk aan tuberculose (TBC) of een leverontsteking (hepatitis). Om TBC uit te sluiten krijgt u een onderzoek, eventueel krijgt u een mantouxtest of bloedonderzoek of een röntgenfoto van de longen. Om hepatitis uit te sluiten wordt uw bloed gecontroleerd.

Bij patiënten die beginnen met upadacitinib wordt na een aantal weken bloed onderzocht om een eventuele verhoging van cholesterol of lever­enzymwaarden op te sporen en veranderingen in het bloedgehalte en aantal witte bloedcellen en bloedplaatjes te controleren.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Omdat er nog niet genoeg gegevens bekend zijn over het gebruik van upadacitinib tijdens de zwangerschap of borstvoeding, adviseren we dit medicijn niet te gebruiken als u zwanger wilt worden, zwanger bent of tijdens het geven van borstvoeding. Overleg met uw reumatoloog als u de wens hebt om zwanger te worden.

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen

Over het algemeen kunt u upadacitinib in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. We adviseren u wel om alle medicatie die u gebruikt door te geven aan uw behandelaar.

Inentingen

Als u upadacitinib gebruikt mag u zich voor een aantal ziektes niet laten inenten. Dit zijn de levende vaccins zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, polio, tyfus of tuberculose. Wel raden we u aan om jaarlijks de griepvaccinatie te halen bij uw huisarts.

Soms kunnen ook andere inentingen nodig zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw arts bespreekt dit met u

Heeft u nog vragen?

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek reumatologie (route 120)

  • Maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65.
  • De RegioApotheek in Bernhoven 
  • Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost.