Skip to Content

Behandeling van een zenuw in de wervelkolom

Jouw behandelend arts heeft jou een behandeling voorgesteld van een zenuw of zenuwknoop, die uit de wervelkolom treedt. In deze folder lees je hoe deze behandeling in het Regionaal Pijn Centrum in Bernhoven verloopt en over andere zaken die hierbij van belang kunnen zijn. De pijnspecialist voert de behandeling uit. Het kan zijn dat de pijnspecialist een enigszins andere werkwijze kiest die beter aansluit bij jouw situatie.

Soms kan het nodig zijn om de juiste zenuw te vinden door middel van een (proef)behandeling.

Wat betekent een (proef)behandeling?

De pijnklachten die jij hebt worden mogelijk voor een gedeelte veroorzaakt door één of meerdere zenuwen. Deze pijnklachten kunnen verminderen door een behandeling van de betrokken zenuw. Voor de pijnspecialist is na het lichamelijk onderzoek en eventueel het aanvullend onderzoek niet altijd duidelijk welke zenuw betrokken is bij de pijnklachten. Om duidelijkheid te krijgen is het soms nodig om een zogenaamde proefbehandeling of proefblokkade te verrichten. Redenen voor een proefbehandeling:

 • Er zijn pijnklachten die uitstralen naar het hoofd, romp, arm of been. Om de pijn te kunnen behandelen moet duidelijk worden door welke zenuw de pijn veroorzaakt wordt.
 • Nadat een pijngeleidende zenuw is opgespoord, kan een aanvullende behandeling worden uitgevoerd. Dit wordt gedaan door injectie van verdoving en/of ontstekingsremmers bij de zenuw óf door een warmtebehandeling van de zenuw in de wervelkolom.
 • Het is ook mogelijk dat een proefbehandeling nodig is om te bepalen óf en op welk niveau van de wervelkolom een operatie uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld als er een hernia tegen een zenuw drukt.

Een proefbehandeling betekent dus dat er eerst gezocht moet worden welke zenuw de pijnklacht veroorzaakt. Tijdens de proefbehandeling wordt steeds één zenuw gedurende enkele uren verdoofd. Bij de proefbehandeling is het effect na 20 tot 30 minuten goed te beoordelen.

Resultaat

Pas nadat de proefbehandeling is gedaan, kan de pijnspecialist een uitspraak doen over welke zenuw(knoop) behandeld kan worden. Bij een aantal patiënten is een aanvullende behandeling nodig. De arts overlegt met jou welke aanvullende behandelingsmethode voor jou het meest geschikt is:

 • warmtebehandeling van de betrokken zenuw (in medische termen 'radiofrequente thermolaesie' of 'pulsed radiofrequente behandeling' genoemd),
 • inspuiting van medicatie, meestal verdoving en prednison, op de plaats waar de zenuw de wervelkolom verlaat,
 • operatie van de hernia of vernauwing in de rug die de zenuwprikkeling veroorzaakt (de noodzaak van de operatie wordt bepaald door de neurochirurg).

Een aanvullende behandeling kan langere tijd pijnvermindering geven en zo nodig worden herhaald als de pijn toch terugkeert. Na afloop van een warmtebehandeling kun je tijdelijk last krijgen van napijn. Bij de aanvullende (definitieve) blokkades wordt na enkele weken het resultaat van de behandeling pas beoordeeld. Het is mogelijk dat je al eerder een gunstig effect op de pijnklachten merkt.

Hoe bereid je je voor?

Vertel het vooraf aan de arts:

 • als je een stoornis hebt van de bloedstolling of als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan kunnen passende maatregelen worden getroffen om deze medicijnen tijdelijk te stoppen voorafgaand aan de behandeling,
 • als je zwanger bent of als je denkt dat te kunnen zijn,
 • als je allergisch bent voor: jodium, pleisters, röntgencontrastmiddel of plaatselijke verdovingsmiddelen,
 • als je een pacemaker of een neurostimulator hebt.
 • Sieraden en geld kun je het beste thuis laten in verband met verlies en/of diefstal.
 • Na de behandeling mag je dezelfde dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg er daarom voor dat er iemand is die je na de behandeling naar huis brengt.

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Het actueel medicatieoverzicht (AMO) hebben we nodig om te weten welke medicijnen hje gebruikt en welke medicijnen we veilig kunnen voorschrijven. Een AMO haal je op bij je eigen apotheek en is 3 maanden geldig.

Hoe verloopt de behandeling?

Op de afgesproken dag en tijdstip meld je je bij de balie van het ambulant centrum/ dagbehandeling route 140. Een van onze vrijwilligers brengt je naar de behandelkamer.

In de behandelkamer ga je op de behandeltafel liggen, afhankelijk van de plaats waar de behandeling gedaan wordt, in buik- of in rugligging. De pijnspecialist ontsmet de huid en geeft vooraf een huidverdoving op de plaats waar je de injectie krijgt. Daarna zoekt de arts met een speciale naald en onder röntgendoorlichting de plek op waar de zenuw uit de wervelkolom treedt. Met behulp van kleine teststroompjes en/of contrastvloeistof controleert de arts of de naald bij de juiste zenuw zit. Als de naald goed zit, spuit de arts de verdovingsvloeistof in rondom de zenuw. Door de werking van de verdovingsvloeistof geeft de zenuwwortel of zenuwknoop geen pijnprikkels meer door. Daardoor voel je dan ook minder pijn voelt en heb je korte tijd minder kracht. Deze pijnvermindering duurt meestal enkele uren. Na de behandeling krijg je koffie of thee aangeboden en als je je goed voelt, mag je naar huis.

Hoe lang duurt de behandeling?

De procedure op de behandelkamer duurt ongeveer 10-15 minuten. Alles bij elkaar moet je rekenen op een verblijf van ongeveer 1 uur in het ziekenhuis.

Zijn er bijwerkingen?

Er bestaat een kans dat je, door de injectie van de verdovingsvloeistof, gedurende enkele uren gevoelsvermindering ervaart in hoofd, romp, been of arm aan de kant van de behandelde zenuw(knoop). Het is ook mogelijk dat je arm of been zwaar aanvoelt of zelfs tijdelijk minder krachtig is door de verdovingsvloeistof.

Complicaties

Elke medische behandeling kan risico's met zich meebrengen. De proefblokkade of aanvullende behandeling leidt zelden tot ongewenste, blijvende schade. De pijnspecialist overlegt met je als de behandeling voor jou bijzondere risico's met zich mee brengt.

Controle

Afhankelijk van het resultaat van de proefbehandeling spreken we een aanvullende behandeling of een proefbehandeling op een ander niveau af. Als je een definitieve behandeling hebt gekregen, maken we een afspraak voor telefonische controle. Je krijgt de vervolgafspraak mee naar huis.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen, aarzel dan niet uw vragen te stellen aan uw behandelend arts.
Je kunt ook bellen naar het Regionaal Pijn Centrum, telefoonnummer 0413 - 40 19 87.