Skip to Content

Bio-impedantie (meten van de spiermassa)

Wat is bio-impedantie?

Met een bio-impedantiemeting meten we wat uw spiermassa op dit moment is. Bij een aantal longaandoeningen kan de hoeveelheid spierweefsel afnemen. Daardoor neemt de conditie en het inspanningsvermogen af.

Hoe verloopt de meting?

U gaat rustig liggen op een onderzoektafel. Tijdens het onderzoek krijgt uw 2 stickers meestal op uw rechterhand en voet. Dan wordt er een apparaat aangesloten die uw lichaamssamenstelling meet. Dit onderzoek is niet belastend.

Hoe bereidt u zich voor?

  • Uw mag uw medicatie gewoon doorgebruiken
  • Bij voorkeur is uw blaas leeg voorafgaand het onderzoek
  • Metalen voorwerpen en elektronica kunnen invloed hebben op de meting. Verwijder voor het onderzoek daarom eventuele sieraden of andere metalen voorwerpen. Mobiele telefoons mogen niet op uw lijf aanwezig zijn.
  • Heeft u last van oedemen (zoals overtollig vocht in armen, benen of buik) vermeld dit bij de longfunctieanalist
  • Heeft u een pacemaker, ICD of een metalen voorwerp in uw lichaam (bijvoorbeeld heup- knie- protheses van voor 2000 of een orthopedische pin) vermeld dit bij het maken van uw afspraak of vermeld dit bij de longfunctieanalist.
  • Tijdens de meting plakken we stickers op uw hand en voet. Daarvoor moet de voet bloot zijn, houdt u hier rekening mee met uw kleding. Denk hierbij aan panty‚Äôs en steunkousen.

Duur

Het onderzoek duurt circa 10 minuten en wordt gedaan op de functieafdeling, route 110.