Skip to Content

Inleiding

Een implantaat is een voorwerp dat in het lichaam wordt geplaatst ter vervanging of versterking van een lichaamsdeel. Denk bijvoorbeeld aan een kunstheup. Er zijn vele soorten implantaten van evenzoveel verschillende fabrikanten. Bernhoven kiest voor de meest veilige implantaten en hecht er waarde aan dat u goed geïnformeerd bent over de (medisch-technische) achtergrond van de implantaten die worden gebruikt. De folder helpt u daarmee een beetje in de veelheid van informatie die u over implantaten op bijvoorbeeld internet kunt vinden.
Deze folder gaat over borstimplantaten.

U komt voor een ingreep waarbij bij u borstimplantaten worden geplaatst. Uw behandelend arts heeft met u al gesproken over deze behandeling. Hij/zij heeft u geïnformeerd over de (medische) gang van zaken bij deze ingreep en eventueel verblijf in het ziekenhuis. Deze folder vertelt u wat meer over de borstimplantaten die worden gebruikt.

De leverancier

De leverancier van de borstimplantaten is Johnson & Johnson (de protheses Mentor en Perthese). De Plastisch Chirurg kiest voor deze leverancier omdat deze implantaten veilig en betrouwbaar zijn en aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Waarom het implantaat van Mentor?

Het gelborstimplantaat van MemoryGelTM is in 2006 goedgekeurd door de FDA, het Amerikaanse Food and Drug Administration. Ook het Prevelle Silk implantaat krijgt van diezelfde FDA in 2009 een officiële goedkeuring.
Daarnaast wordt de Mentor prothese in Nederland te Leiden voor heel Europa geproduceerd.

Het bedrijf doet voortdurend klinisch onderzoek naar de veiligheid van borstimplantaten. Bovendien hecht het grote waarde aan goede voorlichting aan de patiënt. Ook na de ingreep kunt u voor vragen altijd bij Mentor (|Johnson & Johnson) terecht. Alle Mentor borstimplantaten vallen zonder extra kosten onder de Mentor Lifetime Product Replacemant Policy. U wordt als patiënt automatisch opgenomen in de PatientSafe Coverage Limited Waranty van Mentor. Dit betekent een levenslange garantie op de prothese. (zie website Mentor bij voorwaarden) Naast deze garantie wordt geregistreerd wanneer, bij wie, welk implantaat wordt geplaatst. Met dit registratiesysteem is een implantaat altijd terug te vinden. Daarmee lopen wij vooruit op het landelijk implantatenregister.

Het materiaal

Aan de siliconengel worden steeds hogere eisen gesteld. Vooral de laatste decennia is er veel aandacht voor de breukkans van de implantaten. De borstimplantaten van Mentor zijn met siliconegel gevuld. Het gaat om het zogenoemde cohesieve gelimplantaat (MemoryGelTM). Dat betekent dat het omhulsel en de gel van deze implantaten iets dikker is en toch zacht aanvoelt. Het omhulsel heeft een optimale dikte en sterkte waardoor de breukkans nagenoeg nihil is. Toch is de gel zo zacht dat deze net zo natuurlijk aanvoelt als echt borstweefsel.

Keurmerken

Naast de officiële goedkeuring van het US FDA, voldoen Mentor en Perthese aan alle wet- en regelgeving omtrent veiligheid en kwaliteit.

Mogelijke complicatie

Borstimplantaten brengen bepaalde risico’s met zich mee. Borstimplantaten zijn geen oplossing voor het leven en het is waarschijnlijk dat borstchirurgie niet in een keer voorgoed gedaan kan worden.

De meest voorkomende complicaties kunnen zijn:

  • Heroperatie
  • Kapselcontractie met als meest voorkomende oorzaken lekkage en infectie. Lekkage van prothesen komt bij de huidige generatie prothesen veel minder vaak voor.
  • Rimpels
  • Pijn in de borst
  • Asymmetrie
  • Kleiner worden van het implantaat
  • En in minder voorkomende gevallen een scheur in het implantaat. Dit is vaak door uw plastisch chirurg te ontdekken bij een lichamelijk onderzoek. Bij twijfel kan aanvullend onderzoek worden gedaan.

Deze informatie is een aanvulling op de communicatie rond de ingreep die u ondergaat. Een folder kan nooit de persoonlijke communicatie tussen u en uw arts vervangen. Het is belangrijk dat u vragen omtrent veiligheid, complicaties en risico’s bespreekt met uw behandelend arts.

ZBC Plastische Chirurgie Uden, route 41.
Nistelrodeseweg 10
5406 PT Uden
0413 - 40 14 28