Skip to Content

Borstsparende operatie (lumpectomie)

In overleg met je behandelend arts is er het besluit genomen om een borstsparende operatie te doen. Het doel van de operatie is om de tumor zodanig te verwijderen dat de snijranden vrij zijn van kankercellen en de borst bespaard blijft. In medische termen heet deze ingreep lumpectomie. In deze folder leggen we je uit wat de ingreep inhoudt, hoe je je kunt voorbereiden en vertellen we je hoe de nazorg verloopt.

De operatie

Een lumpectomie (borstsparende operatie) vindt altijd plaats onder algehele narcose. Ter voorbereiding op de operatie heb je nog 1 combinatie afspraak (preoperatief spreekuur) met de anesthesioloog (= de specialist die voor de verdoving zorgt), een apothekersassistente en een informatieverpleegkundige, zodat je goed voorbereid zult zijn op de operatie.

Hoe bereid je je voor op de operatie?

Het advies is om 24 uur vóór de operatie en op de operatiedag geen alcohol te nuttigen en niet te roken. Voor de operatie moet je huid schoon zijn. Neem daarom voordat je naar het ziekenhuis komt een douche of bad. Knip je nagels kort, verwijder eventuele nagellak. Draag je kunstnagels dan moet je 1 daarvan verwijderen. Het nagelbed is essentieel voor de controle van de zuurstof- en bloedcirculatie. Dit noemt men de saturatiemeting en dit apparaatje wordt aangesloten op 1 vinger. Gebruik geen crème of make-up. Tijdens de ingreep mag je geen lenzen, piercings of sieraden dragen.
Heb je de dag voor de ingreep griep of koorts?
Neem dan contact op met de afdeling opname: 0413 - 40 19 17
Je hoort dan of het nodig is om een nieuwe afspraak te maken.
Volg verder de instructies en voorbereidingen op, zoals afgesproken met je behandelend arts, de anesthesioloog en de informatieverpleegkundige (je krijgt ook de folder 'Algemene informatie rondom anesthesie' en de folder 'dagbehandeling' waarin je dit alles terug kunt vinden).

Wat als je medicijnen gebruikt?

De anesthesioloog en de apothekersassistente vertellen je tijdens het preoperatief spreekuur welke medicijnen je door mag gebruiken en met welke je tijdelijk moet stoppen. Het is belangrijk dat je een actueel medicijnoverzicht bij je hebt. Die kun je vragen bij je apotheek.

De lumpectomie (borstsparende operatie)

Bij de operatie zal een gedeelte van de borst worden verwijderd. De huid wordt inwendig gehecht. Daar ontstaat een litteken. De hechtingen lossen op en hoeven dus niet meer verwijderd te worden.

Dag van opname 

In het ziekenhuis meld je je op het afgesproken tijdstip bij de balie van de verpleegafdeling. Een verpleegkundige wijst je je kamer en bed. Zij stelt jou een aantal vragen, beantwoordt mogelijke vragen van jou en bereid je verder voor op de operatie. Zij neemt je temperatuur en polsslag op en je kunt de operatiekleding aantrekken.

Echolokalisatie (draadlokalisatie)

Soms is de afwijking die verwijderd moet worden niet of nauwelijks voelbaar. Er wordt dan op de ochtend van de operatie eerst een ‘draadje’ ingebracht in de afwijking of zo dicht mogelijk bij de afwijking. Dat gebeurt op de radiologie op eenzelfde wijze als het afnemen van een biopt. Dit wordt een draadlokalisatie genoemd. Het uiteinde van de draad wordt met een plakker op de borst vastgezet. Met behulp van dit draadje kan de chirurg de afwijking die verwijderd moet worden goed vinden.

De operatie

Nadat je onder narcose bent gebracht, wordt de lumpectomie verricht. Op het litteken worden hechtpleisters geplakt en het is belangrijk dat je deze NIET verwijderd. Je hoort bij de controle na 1 week of deze eraf mogen of nog een week mogen blijven zitten.
Over de hechtpleisters komt een drukpleister en die mag er wel af na 24 uur.

Na de operatie 

Na de operatie word je wakker op de uitslaapkamer. Om je arm zit een band om de bloeddruk te meten. Aan je vinger zit een soort knijpertje. Hiermee wordt het zuurstof gehalte in je bloed gemeten. Je hebt in je arm een infuus om vocht en eventueel medicijnen toe te kunnen dienen. Een verpleegkundige van de afdeling haalt je op en brengt je terug naar de verpleegafdeling. Hier wordt de wond en het infuus gecontroleerd en wordt de bloeddruk gemeten. Je mag alweer snel eten en drinken.

Wanneer verlaat je het ziekenhuis?

Je mag in principe op de operatiedag weer in de middag / avond naar huis. Het kan echter om medische redenen nodig zijn dat je langer verblijft. Je krijgt op papier de advies / leefregels mee naar huis. Daar staat ook op wanneer en met welke klachten je contact op kunt nemen met het ziekenhuis.

Controle na de operatie op de polikliniek?

Na ongeveer 7 dagen heb je op de polikliniek een afspraak met je zorgverleners van het borstcentrum. Er vindt wondcontrole plaats. De uitslag van de patholoog - anatoom (= de specialist die weefselonderzoek verricht) over het borstweefsel is dan ook bekend en wordt door de chirurg met je besproken. Het is wenselijk dat bij dit gesprek een naaste aanwezig is.
Zoals je al van je arts hebt gehoord volgt er mogelijk nog een bestraling van je borst. Je krijgt daarvoor van instituut Verbeeten een uitnodiging voor het intake gesprek en een afspraak voor het maken van een planningsscan in het Verbeeten instituut in Tilburg. De bestraling kan ook plaats vinden in Den Bosch. Meestal start de bestralingsperiode 5 of 6 weken na de operatie. Van de radiotherapeut (bestralingsarts) bij het intake gesprek krijg je te horen hoe vaak je bestraald gaat worden. Dat wordt voor elke patiënt persoonlijk bepaald. Afhankelijk van de uitslag kan ook nog een aanvullende behandeling worden geadviseerd met medicijnen. Je krijgt dan op korte termijn een afspraak met de Verpleegkundig specialist van de oncologie die je daar alle informatie over kan geven. Samen met deze zorgverlener maak je een keuze over de aanvullende behandeling.

Heb je nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kun je deze stellen aan één van je zorgverleners van het borstcentrum.