Skip to Content

ClariVein behandeling

Wat is ClariVein behandeling?

Bij de ClariVein behandeling brengt de arts via een kleine snede in de huid een katheter in de spatader. Alleen op die plek krijgt u een verdoving. In de katheter zit een draad met aan het einde een klein metalen balletje. De draad wordt aangesloten op een handvat dat voor een ronddraaiende beweging zorgt. De beweging beschadigt de binnenste laag van de wand van de ader. Samen met een medicijn dat tegelijkertijd door de katheter wordt ingespoten ontstaat littekenweefsel. De wanden van de ader plakken daardoor aan elkaar vast en verschrompelen uiteindelijk.

Waarom krijgt u een ClariVein behandeling?

Deze behandeling wordt toegepast om de hoofdspatader aan de binnenkant van uw bovenbeen of op uw kuit te behandelen.

 • Voordelen van de Clarivein behandeling: Er is slechts één verdovend prikje nodig en de techniek is minder pijnlijk dan endovasculaire lasertherapie tijdens de behandeling en gedurende de eerste twee weken er na.
 • Nadelen van de Clarivein methode: Clarivein is wat minder effectief dan de endovasculaire lasertherapie

Wanneer geen ClariVein behandeling?

Als u zwanger bent, borstvoeding geeft of bedlegerig bent kunt u niet behandeld worden. Ook als u hoge koorts heeft of allergisch bent voor de verdoving met lidocaïne of aethoxysclerol mag u deze behandeling niet ondergaan.

Wat moet u doen om zich voor te bereiden?

 • Als u bloedverdunners gebruikt, moet u dat melden aan uw arts, maar meestal hoeft u hier niet mee te stoppen. Of u wé moet stoppen hangt af van de soort bloedverdunner die u gebruikt. Vraag hiernaar bij uw behandelend arts!
 • Op de dag van de behandeling mag u voor de ingreep géén strak zittende broek of steunkousen dragen. Draag ruim zittende schoenen. Na de behandeling krijgt u een elastische kous aan waardoor strakke kleren/schoenen niet prettig zitten.
 • Op de dag van de behandeling mag u geen crème/olie/zalf of andere middelen op het te behandelen been smeren. Hierdoor plakken de pleisters minder goed.
 • Zorg ervoor dat iemand u naar huis begeleidt. U kunt beter niet op de fiets of met de auto rijden. U bent dan mogelijk niet verzekerd.

De ingreep

Waar moet u zijn?

Let op: De ingreep vindt poliklinisch plaats op de polikliniek van Bernhoven in Gezondheidscentrum Plein Zwanenberg, Oss. Het adres is Gezondheidslaan 1a, 5342 JW Oss.

U hoeft niet nuchter te komen voor de ingreep.

We bekijken de aders van de benen met behulp van een echoapparaat om te kijken waar het te behandelen vat precies loopt. Daarna tekenen we op uw been af hoe de spatader loopt. U moet ongeveer 15 minuten in dezelfde houding liggen. Dan dekken we uw been af met steriele doeken. De spatader wordt aangeprikt nadat u een verdovende injectie hebt gekregen ter hoogte van de insteekopening. Er wordt een ClariVein draad ingebracht tot aan de lies terwijl er met duplex gekeken wordt. Dit kan even duren maar door de verdoving is het pijnloos.

Hierna zal de draad gaan ronddraaien (dit voelt aan als het trillen van een elektrische tandenborstel). Vervolgens wordt een vloeistof ingespoten terwijl de draad langzaam terug getrokken wordt. De behandeling is vrijwel pijnloos. Het passeren van een klep in de ader kan soms wel wat pijnlijk zijn.

Ook het aanbrengen van de lokale verdoving kan soms als pijnlijk ervaren worden.

Wat moet ik doen als ik thuis ben?

 • Na de behandeling krijgt u een aangemeten steunkous aan. Deze kous moet u de eerste 48 uur continue dragen en daarna nog 12 dagen overdag.
 • De kous moet u twee dagen dag en nacht, en , daarna nog 2 12 dagen alleen overdag dragen. Als de kous prettig zit en veel steun geeft mag u deze uiteraard langer dragen.
 • Na twee dagen mag u de kous even uit doen om de pleisters te verwijderen en om te douchen, u moet daarna de kous zo snel mogelijk weer aan doen. U kunt een pijnlijk trekkend gevoel krijgen op de plek waar de spatader liep. Dit is normaal en trekt binnen enkele weken weer weg. Sommige patiënten ervaren in de eerste weken na het verwijderen van de spataderen een pijnlijk, ‘trekkerig’ gevoel. Vaak is de behandelde ader te voelen als een, tijdelijk pijnlijke, vaste streng in het been. Ook kunt u tintelingen in het behandelde been voelen. Het tintelende gevoel trekt meestal geleidelijk weg. De pijn is te onderdrukken met een Paracetamol.
 • Er wordt geadviseerd om na een endoveneuze behandeling twee weken niet in de zon te komen met het behandelde been en niet in een warm bad of sauna te gaan.
 • Na ongeveer zes weken komt u terug op de polikliniek en wordt het eindresultaat beoordeeld.
 • Afhankelijk van het soort werk dat u doet kunt u na 1 of 2 dagen weer aan het werk. Hoe snel u weer kan werken is afhankelijk van de werkzaamheden. Zwaar en vies werk is zeker de eerste één à twee weken niet aan te raden, zittend werk kan vaak na één dag alweer.
 • De eerste week na de behandeling mag u niet intensief sporten.
 • Na de behandeling kan u pijnlijke knobbels of een pijnlijke dikke streng (flebitis) voelen in het behandelde gebied. Dit is normaal, maar het kan maanden duren voordat deze knobbels zijn verdwenen. Ook kan er een huidverkleuring optreden die meestal verdwijnt na enkele maanden. Belangrijk is dan de behandelde ader niet aan de zon bloot te stellen. In zeldzame gevallen kunnen in het traject van de behandelde ader kleine adertjes zichtbaar worden. Aan het verwijderen van deze kleine vaatjes zijn dan kosten verbonden.
 • Na drie maanden is het totale resultaat zichtbaar. Dan beslist u ook of aanvullende behandelingen, zoals het verwijderen van kleine adertjes, gewenst zijn. De ervaring leert dat in 80 procent van de behandelingen geen vervolg ingreep noodzakelijk of wenselijk is.
 • Een groot voordeel van deze snelle ingreep is dat hij geen littekens veroorzaakt.

Zijn er complicaties?

Complicaties komen dankzij deze verfijnde techniek gelukkig zeer zelden voor. Algemene complicaties die na elke operatieve ingreep kunnen voorkomen zijn bloedingen, infecties, gevoelloosheid, een slechte wondgenezing en – zeer zelden – een allergische reactie of een diepe veneuze trombose.

Controle

Neemt u bij de controle afspraak de steunkous weer mee. Als er nog een aanvullende behandeling volgt heeft u de kousen weer nodig.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, aanhoudende pijn of roodheid en/of zwelling van het behandelde been, neem op werkdagen dan contact op met

 • polikliniek dermatologie, telefoonnummer 0413 - 40 19 29 of
 • polikliniek chirurgie, telefoonnummer 0413 - 40 19 78
 • In spoedgevallen kunt u 's avonds, 's nachts en in de weekenden contact opnemen met de dienstdoende dermatoloog of chirurg
  via de SEH 0413 – 40 10 00.