Skip to Content

ClariVein-behandeling

Je komt binnenkort naar de polikliniek dermatologie van Bernhoven voor een CariVein-behandeling. Een methode om spataderen te behandelen. In deze folder lees je hoe de behandeling uitgevoerd wordt en wat je kunt verwachten.

Wat is een ClariVein-behandeling?

Bij de ClariVein-behandeling brengt de arts via een kleine snede in je huid een katheter in de spatader. Je krijgt alleen op die plek een verdoving. In de katheter zit een draad met aan het uiteinde een klein metalen balletje. De draad sluiten we aan op een handvat dat voor een ronddraaiende beweging zorgt. De beweging beschadigt de binnenste laag van de wand van de ader. Op hetzelfde moment spuiten we door de katheter een medicijn. Door dit medicijn ontstaat er littekenweefsel. De wanden van de ader plakken daardoor aan elkaar vast en verschrompelen.

Waarom krijg ik een ClariVein-behandeling?

De ClariVein-behandeling passen we toe om de hoofdspatader aan de binnenkant van je been of kuit te behandelen.

  • Voordelen van de ClariVein-behandeling: Er is slechts één verdovend prikje nodig en de techniek is minder pijnlijk dan endovasculaire lasertherapie tijdens de behandeling en gedurende de eerste twee weken er na.
  • Nadelen van de ClariVein-methode: ClariVein is wat minder effectief dan de endovasculaire lasertherapie.

Wanneer krijg ik geen ClariVein-behandeling?

Je krijgt geen ClariVein-behandeling als:

  • Je zwanger bent
  • Je borstvoeding geeft
  • Je bedlegerig bent
  • Je hoge koorts hebt
  • Je allergisch bent voor de verdoving met lidocaïne of aethoxysclerol

Hoe kan ik mezelf voorbereiden?

  • Als je bloedverdunners gebruikt, moet je dat melden aan je arts. Meestal hoef je hier niet mee te stoppen. Of je moet stoppen hangt af van de soort bloedverdunner die je gebruikt. Vraag hiernaar bij je behandelend arts.
  • Op de dag van de behandeling mag je voor de ingreep geen strak zittende broek of steunkousen dragen. Draag ruim zittende schoenen. Na de behandeling krijg je een elastische kous aan, waardoor strakke kleren en schoenen niet prettig zitten.
  • Op de dag van de behandeling mag je geen crème, olie, zalf of andere middelen op het te behandelen been smeren. Hierdoor plakken de pleisters minder goed.
  • Zorg ervoor dat iemand je naar huis begeleidt. Ons advies is om na de behandeling niet te fietsen of auto te rijden. Je bent dan mogelijk niet verzekerd.

De ingreep

Waar moet ik zijn?

Let op: De ingreep vindt poliklinisch plaats op de polikliniek van Bernhoven in Gezondheidscentrum Plein Zwanenberg, Oss. Het adres is Gezondheidslaan 1a, 5342 JW Oss.

Je hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep.

We bekijken de aders van de benen met behulp van een echoapparaat om te kijken waar het te behandelen vat precies loopt. Daarna tekenen we op je been af hoe de spatader loopt. Je moet ongeveer 15 minuten in dezelfde houding liggen. Dan dekken we je been af met steriele doeken. De spatader wordt aangeprikt nadat je een verdovende injectie hebt gekregen ter hoogte van de insteekopening. De ClariVein-draad brengen we tot je lies in. Ondertussen kijken we met een echografie en doppler (duplex). Dit kan even duren, maar door de verdoving is het pijnloos.

Hierna draaien we de draad rond. Dit voelt aan als het trillen van een elektrische tandenborstel. Vervolgens spuiten we vloeistof in, terwijl we de draad langzaam terugtrekken. De behandeling is vrijwel pijnloos. Wanneer we met de draad langs een klep in de ader gaan, kan het soms wel wat pijnlijk zijn. Ook het aanbrengen van de lokale verdoving kan soms als pijnlijk ervaren worden.

Wat moet ik doen als ik thuis ben?

  • Na de behandeling krijg je een aangemeten steunkous aan. Deze kous moet je de eerste 48 uur, dag en nacht, dragen. Daarna moet je de kous nog 12 dagen alleen overdag dragen.
  • Zit de kous fijn en geeft deze veel steun? Dan mag je deze langer dragen.
  • Na twee dagen mag je de kous even uit doen om de pleisters te verwijderen en om te douchen. Je moet de kous daarna weer zo snel mogelijk aandoen.
  • Je kunt een pijnlijk trekkend gevoel krijgen op de plek waar de spatader liep. Dit is normaal en trekt binnen enkele weken weer weg. Sommige patiënten ervaren in de eerste weken na het verwijderen van de spataderen een pijnlijk, trekkerig gevoel. Vaak is de behandelde ader te voelen als een tijdelijk pijnlijke, vaste streng in het been. Ook kun je tintelingen in het behandelde been voelen. Het tintelende gevoel trekt meestal geleidelijk weg.
  • Heb je pijn? Neem dan een paracetamol.
  • We adviseren om met het been 2 weken niet in de zon te komen, of in een warm bad of sauna te gaan.
  • Afhankelijk van het soort werk dat je doet, kun je na 1 of 2 dagen weer werken. Hoe snel je kan werken is afhankelijk van je werkzaamheden. Zwaar en vies werk raden we de eerste 2 weken af. Zittend werk kan je al na 1 dag oppakken.
  • De eerste week na de behandeling mag je niet intensief sporten.
  • Na de behandeling kan je pijnlijke knobbels of een pijnlijke dikke streng (flebitis) voelen in het behandelde gebied. Ook kan je huidverkleuring zien. Dit is normaal. Het kan maanden duren voordat deze knobbels of huidverkleuring verdwijnen.
  • Belangrijk is dan de behandelde ader niet aan de zon bloot te stellen. In zeldzame gevallen kunnen in het traject van de behandelde ader kleine adertjes zichtbaar worden. Aan het verwijderen van deze kleine vaatjes zijn dan kosten verbonden.
  • Na drie maanden is het totale resultaat zichtbaar. Dan beslis je ook of aanvullende behandelingen, zoals het verwijderen van kleine adertjes, gewenst zijn. De ervaring leert dat in 80 procent van de behandelingen geen vervolg ingreep noodzakelijk of wenselijk is.
  • Een groot voordeel van deze snelle ingreep is dat het geen littekens veroorzaakt.

Zijn er complicaties?

Complicaties komen door deze techniek zeer zelden voor. Algemene complicaties die na elke operatieve ingreep kunnen voorkomen zijn bloedingen, infecties, gevoelloosheid, een slechte wondgenezing en – zeer zelden – een allergische reactie of een diepe veneuze trombose.

Controle

Na 6 weken kom je terug op de polikliniek en bespreken we het resultaat. Neem bij de controle afspraak de steunkous weer mee. Als er nog een aanvullende behandeling volgt heb je de kousen weer nodig.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen, aanhoudende pijn of roodheid en/of zwelling van het behandelde been? Neem op werkdagen dan contact op met:

  • Polikliniek dermatologie, telefoonnummer 0413 - 40 19 29 (binnen werkdagen)
  • Polikliniek chirurgie, telefoonnummer 0413 - 40 19 78 (binnen werkdagen)
  • Receptie Bernhoven, telefoonnummer 0413 – 40 40 40 (buiten werkdagen)