Skip to Content

Coagulatie van de blaas

Je hebt een oppervlakkige afwijking van het blaasslijmvlies die met coagulatie verwijderd wordt. Je komt hiervoor binnenkort naar Bernhoven. In deze folder vertellen we hoe deze behandeling in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot het wijzigen van de behandeling. Dit wordt altijd door de uroloog met je besproken.

Wat is coagulatie van de blaas?

Je hebt een afwijking aan het blaasslijmvlies die behandeld moet worden. Bij deze behandeling via de plasbuis zal de uroloog kleine oppervlakkige blaastumoren wegbranden met behulp van een camera (cystoscoop) en een stroomsonde (coagulatie). Vooral nieuwe oppervlakkige afwijkingen na eerder behandelde blaaskanker zijn geschikt voor deze behandeling. Meestal vindt er geen weefselonderzoek plaats.

Hoe bereid je je voor?

Actueel medicatieoverzicht (AMO)

Neem naar de afspraken in het ziekenhuis een actueel medicatieoverzicht mee. Dit heeft de specialist nodig om te weten welke medicijnen hij eventueel kan voorschrijven in combinatie met de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Een AMO haal je op bij je eigen apotheek en is maximaal 3 maanden geldig.

Overig

  • Als je bloedverdunners gebruikt, vertel dit dan aan de uroloog. In overleg met de uroloog zal dit zo nodig tijdelijk gestopt worden
  • Je mag voor de ingreep eten en drinken zoals je gewend bent.
  • De ingreep gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving. Je blijft dus niet in het ziekenhuis maar kunt na de behandeling weer naar huis.

Waar meld je je?

Op de afgesproken tijd meld je je bij de polikliniek urologie (route 150).

Hoe verloopt de behandeling?

Ongeveer 1 uur voordat je de afspraak hebt voor de coagulatie van de blaas heb je een afspraak bij een verpleegkundige voor het inbrengen van een verdovende vloeistof in de blaas. Hiervoor mag je je onderkleding naar beneden doen en met ontbloot onderlichaam op een onderzoekstafel komen liggen. De verpleegkundige maakt de opening van de plasbuis schoon met water. Vervolgens brengt zij een dun slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas en laat de blaas eerst helemaal leeg lopen.

Daarna wordt er een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof in de blaas gebracht via deze katheter. De katheter wordt weer verwijderd maar de verdovingsvloeistof blijft in de blaas tot de verdere behandeling.

Na het toedienen van de verdovingsvloeistof mag je weer plaatsnemen in de wachtkamer tot je door een verpleegkundige of doktersassistente wordt opgehaald voor de coagulatie van de blaas. Tijdens het wachten mag je niet naar het toilet om te plassen.

Nadat je bent opgehaald uit de wachtkamer mag je eerst de verdoving uitplassen Dit gebeurt kort voor de behandeling. Vervolgens kom je met ontbloot onderlichaam op een speciale onderzoekstafel te liggen met de benen in de beensteunen.

De verpleegkundige of doktersassistente maakt bij mannen de penis schoon met water en spuit een verdovende gel in. Bij vrouwen wordt de schede schoongemaakt met water en brengen we de verdovende gel aan op de cystoscoop. Deze gel kan een kortdurend, branderig gevoel geven en werkt ook als glijmiddel.

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de urineblaas. De cystoscoop die wordt gebruikt, is een soepele dunne slang. Bij een vrouw kan dit ook een dunne holle buis zijn. Het inbrengen van de cystoscoop verloopt gemakkelijker als je je kunt ontspannen.

Via de cystoscoop wordt de urineblaas langzaam gevuld met een spoelvloeistof, waardoor deze zich ontplooit en goed zichtbaar wordt.

Op de cystoscoop zit een camera waarmee we de binnenkant van de urineblaas, plasbuis en/of prostaat op een scherm zien. Met de cystoscoop wordt de afwijking opgezocht en weggebrand met een coagulatie sonde. Je kunt via dit scherm ook meekijken als de uroloog de behandeling uitvoert.

Deze behandeling duurt ongeveer 10 minuten.

Na de behandeling

  • Je mag direct naar het toilet waar je de spoelvloeistof uit plast.
  • Overleg met de uroloog wanneer je weer mag starten met de bloedverdunners.
  • Gedurende een paar dagen kun je de volgende klachten hebben:
    • Branderig gevoel bij het plassen
    • Meer aandrang tot plassen
    • Bloed bij de urine
  • Over dit alles hoef je je geen zorgen te maken. Dit gaat vanzelf over.
  • Het is wel belangrijk dat je na het onderzoek extra drinkt. Daarmee verminder je eventuele klachten en voorkom je een blaasontsteking.
  • Je kunt na het onderzoek zelf met de auto of het openbaar vervoer naar huis.

Wat te doen bij problemen?

In onderstaande situaties is het verstandig contact op te nemen met de polikliniek urologie:

  • Je hebt langer dan 2 dagen flink wat bloed bij de urine en/of veel pijn bij het plassen.
  • Je krijgt koorts (boven 38,5° C) binnen 2 tot 3 dagen na de behandeling.
  • Je hebt moeite met plassen of je kunt helemaal niet meer plassen.
  • Het bloedverlies via de urine wordt niet minder na extra drinken

Controle

Je krijgt een afspraak voor controle bij je uroloog voor het volgende kijkonderzoek van de blaas.

Als er weefsel is afgenomen krijg je ook een afspraak voor de uitslag van dit weefselonderzoek 1-2 weken na de behandeling.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen neem dan op werkdagen contact op met de polikliniek urologie op telefoonnummer 0413 - 40 19 68.

Buiten kantooruren kun je bij vragen of problemen bellen naar de receptie van Bernhoven op telefoonnummer 0413 - 40 40 40.