Skip to Content

Colchicine bij jicht

In overleg met uw reumatoloog heeft u besloten dat u wordt behandeld met het medicijn Colchicine. In deze folder vindt u informatie over de werking van Colchicine, de toediening en de bijwerkingen van dit medicijn.

Hoe werkt Colchicine?

Jicht is een gewrichtsontsteking en ontstaat bij een te hoog urinezuur gehalte in het bloed. Bij een acute jichtaanval en ter voorkoming hiervan, wordt u behandeld met Colchicine en/of ontstekingsremmende middelen. Colchicine werkt snel, vaak al binnen een dag en remt de ontstekingen in de gewrichten.

Hoe wordt Colchicine gebruikt?

Colchicine wordt gebruikt in tabletten van 0.5 mg per stuk.

Uw reumatoloog bespreekt met u hoeveel tabletten per dag u moet innemen. De dosis wordt aangepast als u last hebt van bijwerkingen. U kunt de tabletten tijdens de maaltijd met water innemen. U mag de tabletten niet innemen met grapefruitsap.

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens behandeling met Colchicine?

  • Maag- en darmklachten, met name diarree en misselijkheid. Hebt u last van aanhoudende diarree en/of misselijkheid neemt u dan contact op met de poli reumatologie.

Mag Colchicine gebruikt worden met andere geneesmiddelen?

Enkele geneesmiddelen waaronder cholesterolverlagers geven in combinatie met Colchicine zeer zelden spierklachten.Sommige medicamenten versterken de werking van Colchicine. Neem bij iedere controle uw medicijnlijst door samen met uw arts,

Zwangerschap en borstvoeding

Wilt u zwanger worden? Dan moet u in principe de behandeling met Colchicine tijdig stoppen. Overleg met uw reumatoloog bij een zwangerschapswens over de mogelijkheden. Dit geldt zowel voor vrouwen als mannen. Bij het gebruik van Colchicine wordt borstvoeding ontraden.

Heeft u vragen?

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek reumatologie (route 120):

  • Maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65
  • Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost

Voor vragen over uw medicatie kunt u ook terecht bij de RegioApotheek in Bernhoven via T 0413 - 40 87 80.