Skip to Content

COPD-net

Je krijgt een behandeling voor COPD op de polikliniek longgeneeskunde. Om je een goed behandeladvies te kunnen geven willen we een aantal extra onderzoeken uitvoeren. Ook vragen we je een aantal vragenlijsten in te vullen. We willen graag voorkomen dat je onnodig vaak naar het ziekenhuis moet komen voor deze onderzoeken, de gesprekken met je longarts en longverpleegkundige. We plannen daarom alle afspraken voor je in op 2 halve dagen. Tussen deze afspraken zit 1 week. Deze aanpak noemen we het COPD-net.

We reserveren veel tijd voor je op deze dagen. Daarom vragen we je om de afspraken alleen af te zeggen als het echt niet anders kan. Is er een dringende reden waarom je niet kunt komen? Laat het ons dan het liefst zo ver mogelijk van tevoren weten.

Actueel medicatieoverzicht (AMO)

Neem je actueel medicatieoverzicht (AMO) mee voor je eigen veiligheid en om te bespreken met de longarts. Je kunt je AMO zelf ophalen bij je apotheek.

Klik hier voor de veelgestelde vragen over het AMO.

Hoe zien de dagen met afspraken van COPD-net eruit?

Dag 1

  • Gesprek en lichamelijk onderzoek bij de longarts;
  • Gesprek met de longverpleegkundige;
  • Onderzoeken: longfunctieonderzoek, hartfilmpje (als de longarts dat aanvraagt), bio-impedantiemeting en beweegmonitor;
  • Overig onderzoek: digitale vragenlijst, longfoto en bloedonderzoek (als de longarts dat aanvraagt).

Dag 2

  • Inleveren beweegmonitor, 6-minuten wandeltest;
  • Gesprek met de longarts over de uitslagen van de medische onderzoeken;
  • Gesprek met de longverpleegkundige over de vragenlijsten en de uitslag van de beweegmonitor.

De afspraken op dag 1

1. Gesprek en lichamelijk onderzoek bij de longarts

Tijdens dit gesprek neemt de longarts de vragenlijst die je thuis invulde met je door. Hij bekijkt je actueel medicatieoverzicht (AMO) dat je eerder bij je apotheek hebt opgehaald. Ook doet de longarts een lichamelijk onderzoek en luistert naar je longen.

Het gesprek met de longarts duurt ongeveer 20 minuten en vindt plaats op de polikliniek longgeneeskunde (route 120).

2. Gesprek met de longverpleegkundige

De longverpleegkundige praat met je over de gevolgen van je klachten. En over de beperkingen hierdoor in je leven. Zij stelt vragen over hoe je met je aandoening omgaat. Want de manier waarop je omgaat met de gevolgen van COPD bepalen ook mee hoeveel last je ervan hebt.

Het gesprek met de longverpleegkundige duurt ongeveer 45 minuten en vindt plaats op de polikliniek longgeneeskunde (route 120).

3. Longfunctieonderzoek

Je krijgt een longfunctieonderzoek zodat we meer informatie krijgen over hoe goed je longen en luchtwegen op dit moment werken. We doen de meeste onderzoeken met longfunctie-meetapparatuur. De longfunctieanalist is hier speciaal voor opgeleid. De longfunctieanalist vraagt je een aantal ademtesten te doen. Ook krijg je een medicijn toegediend. De meeste onderzoeken doen geen pijn en zijn niet belastend. Het is wel belangrijk dat je heel goed meewerkt aan de onderzoeken. Zo krijgen we een goed en betrouwbaar resultaat.

Het longfunctieonderzoek duurt ongeveer 30 minuten en vindt plaats op de functieafdeling (route 110).

4. Hartfilmpje

Ben je ouder dan 40 jaar of vind je longarts het nodig? Dan maken we een hartfilmpje. Een hartfilmpje noemen we ook wel een ECG (elektrocardiogram). Met een hartfilmpje kunnen we de elektrische activiteit van je hartspier zien. Als er afwijkingen zijn kunnen we die meestal met het hartfilmpje snel ontdekken.

Het maken van het hartfilmpje duurt ongeveer 10 tot 15 minuten en vindt plaats tijdens het longfunctieonderzoek.

5. Bio-impedantie (elektrische weerstand) meting

Met een bio-impedantiemeting meten we wat je spiermassa op dit moment is. Voor dit onderzoek ga je op een onderzoekstafel zitten en plakken we 2 elektrodes op je hand en voet. We leiden kleine stroompjes door de elektrodes. Je voelt hier niets van. Het is belangrijk dat je tijdens dit onderzoek geen metalen sieraden draagt.

De meting duurt ongeveer 10 tot 15 minuten en vindt plaats tijdens het longfunctieonderzoek.

6. Beweegmonitor

Om je dagelijkse lichaamsbeweging vast te stellen, draag je een week lang een beweegmonitor. De beweegmonitor is een klein kastje dat meet hoeveel en hoe intensief je beweegt. Tijdens het eerste bezoek krijg je het apparaatje van de fysiotherapeut. Je draagt de beweegmonitor een week lang op je onderrug. Het apparaatje kan niet tegen water. Daarom moet je het af doen bij het douchen, in bad gaan en zwemmen. Van de fysiotherapeut ontvang je uitleg over het gebruik. Ook krijg je een kaart met de uitleg mee. Je draagt de beweegmonitor tot de afsprakendag 2, de week erna. Je levert de beweegmonitor dan weer in bij de longfunctieafdeling.

De uitleg voor de beweegmonitor duurt ongeveer 10 minuten. Je krijgt de uitleg van de fysiotherapeut die ook de 6-minutenlooptest bij je af zal nemen op afsprakendag 2.

Beweegmonitor

7. Digitale vragenlijst

Je hebt thuis al een schriftelijke vragenlijst ingevuld. Daarnaast moet je ook nog een digitale vragenlijst invullen op een computer. Heb je thuis een computer, smartphone of tablet met wifi of internetverbinding? Dan kun je dat ook rustig thuis doen in de week na afsprakendag 1. Je krijgt dan een e-mail met een link naar de vragenlijst. Heb je geen wifi of internetverbinding thuis? Dan kun je dit aangeven.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten. Klik na het invullen van de vragenlijst op ‘verzenden’. De uitslag komt dan automatisch in de mail van de longverpleegkundige terecht.

8. Longfoto

We maken alleen een longfoto als de longarts dat aanvraagt. Met een longfoto kunnen we afwijkingen aan de longen zien.

Het maken van een longfoto duurt ongeveer 10 minuten en vindt plaats op de afdeling radiologie (route 40).

9. Bloedonderzoek

We doen alleen bloedonderzoek als de longarts dat aanvraagt. Om een aantal bloedwaarden bij je te kunnen bepalen nemen we een buisje bloed af uit je arm. Ook nemen we 3 tot 4 druppels bloed af uit je vinger, via een dun buisje.

Het bloedonderzoek duurt ongeveer 10 minuten en vindt plaats op het laboratorium (route 10).

De afspraken op dagdeel 2

1. Inleveren beweegmonitor

Je levert als eerste de beweegmonitor in op de longfunctieafdeling (route 110). Dit moet uiterlijk een half uur voor de afspraak met de longarts gebeuren. De gegevens worden dan uit het apparaatje gelezen en beoordeeld.

Het inleveren van de beweegmonitor duurt ongeveer 5 minuten.

2. 6-minuten wandeltest

Om je uithoudingsvermogen te bepalen, meten we hoe ver je kunt lopen tijdens een 6-minuten wandeltest. Je loopt tussen 2 pionnen op en neer. De longfunctielaborant van Bernhoven neemt de wandeltest bij je af. Het is voor deze wandeltest belangrijk dat je gemakkelijk zittende schoenen draagt waar je goed op kunt lopen.

De wandeltest duurt ongeveer 30 minuten en vindt plaats op de functieafdeling (route 110).

3. Gesprek met de longarts

De longarts geeft je uitleg over de uitslagen van de onderzoeken. De longarts vertelt je ook wat voor behandelingen mogelijk zijn en geeft je advies over het gebruik van medicijnen.

Het gesprek met de longarts duurt ongeveer 20 minuten en vindt plaats op de polikliniek longgeneeskunde (route 120).

4. Gesprek met de longverpleegkundige

De longverpleegkundige bespreekt de uitslagen van de vragenlijsten en de beweegmonitor met je. We bespreken ook samen wat je zelf kunt doen om minder last van de COPD te hebben. Bijvoorbeeld stoppen met roken, meer bewegen of een ander voedingsschema. Tijdens dit gesprek bespreken we ook wat de vervolgstappen zijn.

Het gesprek met de longverpleegkundige duurt ongeveer 45 minuten en vindt plaats op de polikliniek longgeneeskunde (route 120).

Wat gebeurt er na de tweede afsprakendag

Wat er verder nodig is na het COPD-net is bij iedereen anders. Misschien heb je door de onderzoeken en gesprekken al antwoord gekregen op al je vragen. Het kan ook zo zijn dat je na het gesprek met de longverpleegkundige wilt nadenken over meer mogelijkheden. Dan kom je na een aantal weken terug bij de longverpleegkundige op de polikliniek. Hóe het vervolg er voor jou ook uit ziet, we sturen altijd een brief naar je huisarts met de uitkomsten van het COPD-net.

Neem je partner mee

Je partner of een andere naaste is van harte uitgenodigd om mee te komen. Je krijgt tijdens de onderzoeken en afspraken misschien veel nieuwe informatie. Daar kun je dan later nog eens over praten met de persoon die met je mee is. Het is ook handig als je beide de informatie hebt gehoord.  

Vragen

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. De polikliniek longgeneeskunde is op werkdagen van 8.45 uur tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer: 0413 - 40 19 50.