Correctie afstaande oren
Afstaande oren (flaporen) zijn een veel voorkomend probleem. Het ontstaat door een verkeerde aanleg van het kraakbeen van het oor. De meest voorkomende reden voor het opereren van deze afwijking zijn: pesten en het zelf niet mooi vinden van de oren.
Afstaande oren kunnen met een operatie gecorrigeerd worden. Dit kan onder volledige narcose of onder plaatselijke verdoving. In overleg met u wordt besproken wat voor u of uw kind de beste methode is. Voor kinderen adviseren wij meestal de operatie onder volledige verdoving te laten uitvoeren.
Hoe bereidt u zich voor?
Voor een operatie onder algehele narcose moet u altijd nuchter zijn. U mag dus niet eten en drinken en ook roken is niet toegestaan. Voordat u geopereerd wordt komt u op gesprek bij de anesthesist. Deze dokter regelt de narcose en bespreekt met u de gang van zaken.
Voor een operatie onder plaatselijke verdoving hoeft u niet nuchter te zijn.
Geef aan uw arts door welke medicijnen u gebruikt en welke operaties en ziektes u heeft doorgemaakt. Soms moeten medicijnen voor een operatie gestopt worden. Dit kan het geval zijn bij bloedverdunners.
Roken verhoogt de kans op een ontsteking. Stopt u zes weken voor een operatie met roken dan is dit risico duidelijk kleiner.
Hoe verloopt de behandeling?
Tijdens de operatie wordt een stukje huid achter het oor verwijderd. Het kraakbeen wordt bewerkt zodat het zich makkelijker vormt. Hiervoor komt er een klein sneetje aan de voorkant van het oor. Hierdoor kan het oor ook blauw worden na de operatie.
Het kraakbeen wordt in de goede stand vast gehecht en er wordt wat huid aan de achterkant van het oor weggehaald. Soms moet er wat kraakbeen weggehaald worden. Dit kan een plooi aan de voorkant van het oor veroorzaken. Deze plooi verdwijnt vaak binnen een aantal maanden vanzelf.
De hechtingen zijn meestal oplosbaar. Het litteken zit achter het oor en valt hierdoor niet of nauwelijks op.
Na de behandeling
Na de operatie krijgt u een drukverband om het hoofd. Dit verband moet minstens een dag, maar liever drie tot vier dagen, blijven zitten om de oren in de nieuwe stand te laten genezen. Daarna moet u een haarband dragen om de oren te beschermen tegen invloeden van buitenaf (botsen etc.) De eerste twee weken dient u de band dag en nacht te dragen, daarna nog twee weken alleen 's nachts. (Zo'n band kunt u op onze polikliniek kopen, kost 10,-- euro en kan contant betaald worden). Voordat u naar huis gaat, krijgt u een recept mee voor pijnstillers. Vaak is paracetamol voldoende.
- Na de ingreep mag u niet zelf autorijden, zorg er dus voor dat iemand u op komt halen.
- U moet de eerste week voorzichtig zijn met bukken en tillen om stuwing naar het hoofd te voorkomen.
- Een dag nadat u het hoofdverband heeft verwijderd, mag u weer douchen.
- De eerste weken zijn de oren verdikt en blauw. Ook kan het gevoel in de oren enige weken wat anders dan normaal zijn.
Na drie tot vier dagen wordt u volgens afspraak op de polikliniek terugverwacht om het verband te laten verwijderen en de wondjes te laten inspecteren. Soms worden de knoopjes van de hechtingen afgeknipt als deze irriteren. Na zes weken wordt het eindresultaat beoordeeld.
Zijn er complicaties?
Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken is dit risico erg klein. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts moet u contact met ons opnemen.
Andere complicaties kunnen zijn: een verschil tussen links en rechts, verdikte littekens, het losschieten van de hechtingen waardoor het oor weer gaat afstaan, beschadiging van de huid.
Wat te doen bij problemen thuis?
- Plastische chirurgie: 0413-40 19 74 (binnen kantooruren)
- Receptie Bernhoven 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)
Heeft u nog vragen?
Heeft u na deze informatie gelezen te hebben of na de operatie nog vragen dan kunt u contact met ons opnemen via T0413 - 40 19 74