Skip to Content

De epilepsieconsulent

Waarom een epilepsieconsulent?

Bernhoven heeft aandacht voor een goede epilepsiebehandeling. Uw arts heeft u verteld over epilepsie en over uw behandeling. Toch zijn er vaak praktische vragen of problemen over uw ziekte. Om hierbij behulpzaam te zijn, werkt op de polikliniek neurologie een epilepsieconsulent voor u. In deze folder leest u wat de epilepsieconsulent voor u kan betekenen.

Epilepsie, en wat dan?

Voor de meeste mensen is het een schok als ze te horen krijgen dat ze epilepsie hebben. Het roept veel vragen op. Wat is epilepsie? Wat kan er aan gedaan worden? Hoe moet het verder?

Epilepsie kan van grote invloed zijn op uw welbevinden. U leeft niet alleen met aanvallen, maar ook met de kans op aanvallen. Epilepsie kan leiden tot:

 • een verminderd zelfbeeld en minder zelfvertrouwen;
 • verlies van onafhankelijkheid;
 • angst, onzekerheid en risicovermijding.

Epilepsie heeft u niet alleen, leven met (de kans op) aanvallen heeft gevolgen op geestelijk en sociaal gebied, bijvoorbeeld:

 • werk en opleiding;
 • mobiliteit;
 • rijgeschiktheid;
 • sport en andere vrijetijdsbesteding;
 • vriendschappen en relaties;
 • zwangerschap.

Wat doet de epilepsieconsulent?

Goede epilepsiezorg is gericht op het behandelen van epileptische aanvallen, maar ook op de geestelijke en sociale gevolgen. De epilepsieconsulent speelt een belangrijke rol in deze psychosociale zorg. Zij denkt mee met u, geeft advies, en helpt u om goede vragen aan de arts te stellen. Zij beantwoordt niet alle vragen zelf, maar weet waar een goed antwoord op uw vraag of probleem te vinden is. Ook biedt de epilepsieconsulent steun bij de emotionele verwerking en bij het omgaan met deze aandoening in uw sociale omgeving.

Werkwijze

Nadat u van uw arts te horen heeft gekregen dat u epilepsie heeft, begint de medische behandeling. Tegelijkertijd heeft u een afspraak met de epilepsieconsulent. Afhankelijk van uw vragen kan zij meerdere gesprekken met u plannen waarbij eventueel een iemand aanwezig kan zijn in wie u veel vertrouwen heeft.

Tijdens het eerste gesprek met de epilepsieconsulent wordt in overleg met u een vervolgafspraak gemaakt. Samen bespreekt u de behandeling die tot dan toe gegeven is. Bij tussentijdse vragen kunt u natuurlijk altijd contact opnemen. De epilepsieconsulent stelt de arts altijd op de hoogte van haar adviezen. De arts is eindverantwoordelijk voor de behandeling. Voor een goede epilepsiezorg is de samenwerking tussen u, de epilepsieconsulent en de behandelend arts belangrijk.

Hoe bereikt u de epilepsieconsulent?

Een afspraak voor de epilepsieconsulent wordt via de polikliniek van de neurologen gemaakt.

 • Telefoonnummer polikliniek neurologie Uden: 0413 – 40 19 53
 • De epilepsieconsulent -Anita van den Heuvel- heeft spreekuur op maandag van 8.30 uur tot 15.00 uur.

U kunt de epilepsieconsulent ook mailen op het volgende e-mailadres: epilepsieconsulent@bernhoven.nl

Heeft u nog vragen?

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek neurologie.

Wanneer u denkt dat in deze folder bepaalde informatie ontbreekt, onduidelijk of onjuist is, dan horen wij dit graag.