Skip to Content

De epilepsieverpleegkundige

Waarom een epilepsieverpleegkundige?

Bernhoven heeft aandacht voor een goede epilepsiebehandeling. Uw arts heeft u verteld over epilepsie en over uw behandeling. Toch zijn er vaak praktische vragen of problemen over uw ziekte. Om hierbij behulpzaam te zijn, werkt op de polikliniek neurologie een epilepsieverpleegkundige voor u. In deze folder leest u wat de epilepsieverpleegkundige voor u kan betekenen.

Epilepsie, en wat dan?

Voor de meeste mensen is het een schok als ze te horen krijgen dat ze epilepsie hebben. Het roept veel vragen op. Wat is epilepsie? Wat kan er aan gedaan worden? Hoe moet het verder?

Epilepsie kan van grote invloed zijn op uw welbevinden. U leeft niet alleen met aanvallen, maar ook met de kans op aanvallen. Epilepsie kan leiden tot:

  • een verminderd zelfbeeld en minder zelfvertrouwen;
  • verlies van onafhankelijkheid;
  • angst, onzekerheid en risicovermijding.

Epilepsie heeft u niet alleen, leven met (de kans op) aanvallen heeft gevolgen op geestelijk en sociaal gebied, bijvoorbeeld:

  • werk en opleiding;
  • mobiliteit;
  • rijgeschiktheid;
  • sport en andere vrijetijdsbesteding;
  • vriendschappen en relaties;
  • zwangerschap.

Wat doet de epilepsieverpleegkundige?

Goede epilepsiezorg is gericht op het behandelen van epileptische aanvallen, maar ook op de geestelijke en sociale gevolgen. De epilepsieverpleegkundige speelt een belangrijke rol in deze psychosociale zorg. Zij denkt mee met u, geeft advies, en helpt u om goede vragen aan de arts te stellen. Zij beantwoordt niet alle vragen zelf, maar weet waar een goed antwoord op uw vraag of probleem te vinden is. Ook biedt de epilepsieverpleegkundige steun bij de emotionele verwerking en bij het omgaan met deze aandoening in uw sociale omgeving.

Werkwijze

Nadat u van uw arts te horen heeft gekregen dat u epilepsie heeft, begint de medische behandeling. Tegelijkertijd heeft u een afspraak met de epilepsieverpleegkundige. Afhankelijk van uw vragen kan zij meerdere gesprekken met u plannen waarbij eventueel een iemand aanwezig kan zijn in wie u veel vertrouwen heeft.

Tijdens het eerste gesprek met de epilepsieverpleegkundige wordt in overleg met u een vervolgafspraak gemaakt. Samen bespreekt u de behandeling die tot dan toe gegeven is. Bij tussentijdse vragen kunt u natuurlijk altijd contact opnemen. De epilepsieverpleegkundige stelt de arts altijd op de hoogte van haar adviezen. De arts is eindverantwoordelijk voor de behandeling. Voor een goede epilepsiezorg is de samenwerking tussen u, de epilepsieverpleegkundige en de behandelend arts belangrijk.

Hoe bereikt u de epilepsieverpleegkundige?

Een afspraak voor de epilepsieverpleegkundige wordt via de polikliniek van de neurologen gemaakt.

  • Telefoonnummer polikliniek neurologie Uden: 0413 – 40 19 53
  • De epilepsieverpleegkundige -Anita van den Heuvel- heeft spreekuur op maandag van 8.30 uur tot 15.00 uur.

U kunt de epilepsieverpleegkundige ook mailen op het volgende e-mailadres: epilepsieverpleegkundige@bernhoven.nl

Heeft u nog vragen?

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek neurologie.

Wanneer u denkt dat in deze folder bepaalde informatie ontbreekt, onduidelijk of onjuist is, dan horen wij dit graag.