Skip to Content

De insuline tolerantietest

Vanwege (mogelijke) hypofyseproblemen wil de internist de aansturing van uw bijnieren door de hypofyse testen. De bijnieren maken normaalgesproken cortisol, ook wel stresshormoon genoemd. Dit hormoon is van belang om normaal te kunnen functioneren, vooral op momenten van lichamelijk stress, zoals bij ziekte of operaties. De aanmaak van dit hormoon wordt gestuurd vanuit de hypofyse met het bijnierstimulerend hormoon ACTH. Door een operatie aan de hypofyse, tumor of na een bestraling van de hypofyse kan deze aansturende functie uitgevallen zijn. Een manier om te testen of de aansturing van de bijnier door de hypofyse nog goed werkt, is de insuline tolerantie test. Bij deze test krijgt u insuline toegediend, waardoor het glucose gaat dalen. De bedoeling is dat het glucose zo laag wordt (<2 mmol/l), dat het lichaam dit als stress ervaart. Normaliter zal de hypofyse dan grote hoeveelheden ACTH produceren, waardoor de aanmaak van cortisol omhoog gaat. Als de hypofyse beschadigd is, zal er onvoldoende cortisol geproduceerd worden.

Wat is de hypofyse?

De hypofyse is een belangrijke klier die in een holte in de schedelbasis ligt, vlak achter de neusbrug. De hypofyse stuurt m.b.v. hormonen een aantal andere hormoonklieren aan, elders in het lichaam.

Hoe gaat deze test in zijn werk?

  • U komt op de afgesproken tijd nuchter in de ochtend op het ambulant centrum, route 140. De tijdstip krijgt u vooraf te horen, meestal is dit rond 8 uur in de ochtend.
  • Nuchter betekent dus dat u vanaf 24 uur de avond van tevoren niet mag eten en drinken (ook niet roken). U mag thuis wel uw medicijnen innemen met een slokje water, zolang hier geen hydrocortison of prednison bij zit. Pufjes voor de longen of zalven waar corticosteroiden in zitten, mag u echter niet gebruiken. Als u twijfelt over uw medicatie, overleg dan vooraf met uw arts wat u wel of niet moet doen.
  • U krijgt een infuusnaald ingebracht, waardoor bloed kan worden afgenomen en de insuline kan worden toegediend.
  • Op tijdstip 0 krijgt u insuline toegediend door de internist. (uw gewicht gedeeld door10 = hoeveelheid insuline).
  • Daarna wordt op verschillende tijdstippen bloed afgenomen om het cortisol en de bloedsuiker te meten. In sommige gevallen wordt ook gelijk een groeihormoon bepaald. Dit is een hormoon dat ook kan uitvallen bij schade aan de hypofyse en ook wordt afgegeven in gevallen van stress.
  • In totaal wordt er tot twee uur na het toedienen van de insuline bloed afgenomen.
  • Hierna mag u eten en naar huis.

Door de lage bloedsuiker (hypoglycaemie) zult u waarschijnlijk klachten krijgen: trillen, transpireren, bleek zien, een hongergevoel krijgen, moeite met concentreren. Meestal lukt het het lichaam dit zelf op te vangen. Als u het gevoel krijgt dat u flauw gaat vallen, waarschuw dan de verpleegkundige. Zij kan glucose toedienen door het infuus, zodat u zich snel weer beter voelt.

Wanneer kan deze test niet worden gedaan?

In sommige gevallen kan de test niet worden uitgevoerd. Dat geldt voor patiënten met epilepsie en voor patienten met hart- en vaatziekten. De internist houdt hier rekening mee en zal in dit geval een andere test voorstellen. Heeft u het idee dat dit ook voor u geldt of twijfelt u of het verstandig is om de test te doen, laat dit dan zo spoedig mogelijk aan uw internist weten.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek interne geneeskunde: 0413 – 40 19 41