Skip to Content

Duplexonderzoek van de aders in de benen

Uw behandelend arts heeft voor u een duplexonderzoek van de aders in de benen aangevraagd. Met behulp van dit onderzoek kunnen eventuele afwijkingen en/of verstoppingen in de aders worden opgespoord. Daarnaast geeft het onderzoek informatie over de werking van de kleppen in de aders en de richting waarin het bloed door de aders stroomt. In deze folder leest u hoe een duplexonderzoek in Bernhoven verloopt.

Wat is een duplexonderzoek?

Een duplexonderzoek is een combinatie van twee soorten onderzoek: echografie en doppleronderzoek. Beide onderdelen worden tegelijk uitgevoerd met één apparaat.
Echografie is onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om de vaten zichtbaar te maken. Bij een echografie worden er geluidsgolven opgewekt door een transducer (= een apparaatje dat geluidsgolven zendt en ontvangt). Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. Door deze transducer tegen uw huid aan te houden, worden geluidsgolven in uw lichaam gezonden. De vaten in uw lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo's worden op een beeldscherm weergegeven. Doppleronderzoek is een speciale vorm van echografie waarbij ook de bloedstroom (de snelheid en de richting) in de vaten zichtbaar en hoorbaar wordt gemaakt. Een duplexonderzoek is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide laborant(e).

Hoe bereidt u zich voor?

Tijdens het onderzoek staat u enige tijd. Daarom is verstandig dat u voor het onderzoek goed eet, zodat wordt voorkomen dat u duizelig wordt.

Waar moet u zijn?

Als u een afspraak heeft op het spataderspreekuur in Oss meldt u zich digitaal aan met uw QR-code. Na het aanmelden neemt u plaats in wachtkamer 2. De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent.

Wanneer u geen afspraak heeft op het spataderspreekuur, maar alleen bent verwezen voor duplexonderzoek dan meldt u zich in Bernhoven digitaal aan met uw QR-code. Na het aanmelden gaat u zitten in de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110.
Het onderzoek is hier bij het vaatlaboratorium.
De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent.

Kunt u niet op de afspraak komen?

Wanneer u onverwacht niet op de afspraak kunt komen voor het onderzoek, bel dan op tijd met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Dan wordt een nieuwe afspraak voor u gemaakt.

Het onderzoek

Verloop van het onderzoek

U wordt uit de wachtruimte opgehaald en naar de onderzoekskamer gebracht. U wordt verzocht het te onderzoeken lichaamsgebied bloot te maken. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. De tafel wordt in een verticale positie gebracht. Met uw voeten staat u hierbij op voetsteunen, zodat u niet van de tafel glijdt. Gedurende het onderzoek is het licht gedimd zodat het beeldscherm goed zichtbaar is. Op de plaats van het te onderzoeken bloedvat wordt gel op de huid aangebracht. Dit voelt soms koud aan. De gel zorgt ervoor dat er geen ruimte tussen de transducer en de huid is. De laborant(e) beweegt vervolgens met de transducer over de huid. Hiervan worden afbeeldingen gemaakt en metingen verricht, die op een later tijdstip uitgebreid door de laborant(e) worden bekeken en beoordeeld.

Tijdens het onderzoek vraagt de laborant(e) u om bepaalde instructies op te volgen (bijvoorbeeld om op de handrug te blazen). Ook knijpt de laborant(e) in uw voeten en / of kuiten, waarmee wordt nagegaan of de kleppen in de aders in uw benen goed werken.

Hoe lang duurt het?

Hoe lang het onderzoek duurt hangt af van hoe uitgebreidheid het onderzoek is dat uw behandelend arts heeft aangevraagd. Meestal duurt het onderzoek tussen de dertig en zestig minuten.

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op.

Patiënten vaatcentrum: 0413 - 40 19 59