Skip to Content

EEG (elektro-encefalogram) bij kinderen

De behandelend arts heeft voor je kind een EEG aangevraagd. In deze folder leggen we uit wat een EEG inhoudt en krijg je algemene informatie over het verloop van het onderzoek.

Wat is een EEG ?

Bij een EEG wordt de hersenfunctie gemeten. De hersenen geven continu kleine elektrische activiteiten af. Tijdens een EEG onderzoek worden deze elektrische activiteiten gemeten en zo kan de arts het functioneren van de hersenen beoordelen.

Hoe bereid je je kind voor?

  • Was het haar één dag voor het onderzoek
  • Gebruik geen haarlak, -vet of –gel
  • Draag geen oorbellen (indien van toepassing)
  • Neem een knuffel en/of speen en/of fles mee (indien van toepassing)

Voor kinderen tot 4 jaar

  • Kind wakker houden tot het onderzoek, er mag tijdens het onderzoek geslapen worden.
  • Kind dat geen dutje meer doet; uiterlijk om 07:00 uit bed halen en wakker houden tot het onderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek?

Een laborant voert het onderzoek uit. Er mag één ouder mee tijdens het onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt je kind op een bed of zit bij jou op schoot. Eerst bevestigen we enkele losse elektroden op het hoofd, de oren en het lichaam van je kind. Hiervoor wordt de huid licht geschuurd en komt er contactpasta onder de elektroden. Daarna wordt er een Electro cap op het hoofd van je kind gezet, dit is een soort badmuts met elektroden er in. Om te zorgen dat de elektroden goed contact maken met de huid, wordt er een contactgel (zoutoplossing) aangebracht onder de elektroden.

De hersenactiviteit kan het best beoordeeld worden als je kind de ogen zoveel mogelijk gesloten houdt. Af en toe mogen de ogen kort openen. Bij kleine kinderen proberen we spelenderwijs de ogen korte tijd te sluiten. Kinderen die oud genoeg zijn vragen we om een keer een korte periode diep te zuchten. Tegen het eind van de registratie plaatsen we een flitslamp voor de ogen die met tussenpozen flitsreeksen geeft in verschillende snelheden.

De hersenactiviteit wordt tijdens het onderzoek met de Elektro cap opgevangen en door de meetapparatuur vastgelegd. Tegelijkertijd wordt er een videoregistratie gemaakt. Na het onderzoek kun je thuis met shampoo de contactgel uit het haar van je kind wassen.

Het totale onderzoek, met voorbereiding, duurt ongeveer één tot anderhalf uur, afhankelijk van de leeftijd en medewerking van je kind.

Hoe krijg je de uitslag?

De laborant klinische neurofysiologie en een neuroloog beoordelen het onderzoek. Het verslag daarvan komt in het dossier en de behandelend arts bespreekt de uitslag met jou en je kind.

Heb je nog vragen?

Heb je naar aanleiding van deze folder nog vragen of kun je niet naar deze afspraak komen? Bel ons op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur.

  • Polikliniek Kindergeneeskunde telefoon 0413 – 40 19 44.