Skip to Content

EEG onderzoek bij kinderen, wat doen ze dan?

Uw kind krijgt binnenkort een EEG onderzoek. Hoewel een EEG onderzoek pijnloos is, kan het voor u of uw kind best spannend zijn. Met deze folder kunnen u en uw kind zich voorbereiden op het EEG onderzoek. Neemt u de informatie daarom van tevoren goed door. Als dat kan samen met uw kind. Helaas is een goede voorbereiding geen garantie dat uw kind helemaal geen angst meer heeft voor het onderzoek. Het beste kunt u een paar dagen van tevoren beginnen met de voorbereiding.

Informatie voor ouders/verzorgenden

Wat staat er in deze folder?

Eerst leest u de uitleg en praktische voorbereiding voor u als ouder. Daarna leggen we met behulp van foto’s en in gewone taal uit hoe het onderzoek verloopt.

Wat is een EEG?

Een EEG betekent Electro Encephalo Gram. Een EEG is een registratie van de elektrische activiteit van de hersenen. De arts krijgt hierdoor meer inzicht in het functioneren van de hersenen en kan de aard en de plaats van eventuele stoornissen bepalen.

Uw kind krijgt voor dit onderzoek een muts op waarin elektroden zitten. Electroden zijn kleine metalen plaatjes, die elektrische stroompjes, gemaakt door de hersenen, opvangen en doorgeven. De electroden zijn verbonden aan een computer die deze stroompjes registreert en verwerkt.

Mag u bij het onderzoek aanwezig zijn?

Ja, u mag mee in de onderzoekskamer. U kunt naast het bed gaan zitten, Bij jongere kinderen mag uw kind bij u op schoot.

Hoe bereidt u zich voor?

Naast het doornemen van deze folder zijn er een aantal voorbereidingen die u voor het onderzoek moet doen:

 • Zorg ervoor dat uw kind schone en droge haren heeft: dus ruim van tevoren de haren met shampoo wassen en daarna geen gel gebruiken.
 • Als uw kind oorbellen heeft, dan moet u deze uitdoen.
 • Uw kind moet tijdens de registratie proberen zo rustig mogelijk liggen.
  Neemt u dus een flesje / knuffel / speentje mee, als uw kind dat prettig vind. Ook voorleesboekjes of (rustige) speeltjes kunnen we gebruiken om de registratie zo prettig mogelijk te laten verlopen.
 • Soms plannen we het onderzoek op een tijdstip dat uw kind normaal gesproken slaapt. In dat geval is het erg belangrijk dat u uw kind tot het onderzoek wakker houdt. Het is niet erg als uw kind tijdens het onderzoek toch niet in slaap valt.
 • Tijdens het onderzoek is het lastig voor uw kind om nog naar het toilet te gaan. Doe dit dus nog even van tevoren.

Waar moet u zich melden?

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling klinische neurofysiologie. U meldt zich voor dit onderzoek aan de balie op route 120.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het totale onderzoek duurt gewoonlijk ongeveer 60-90 minuten, waarvan
ongeveer 40 minuten voor de registratie.

Na het onderzoek

Thuis is een normale wasbeurt met water en shampoo voldoende om het
haar te reinigen.

Wanneer en waar krijgt u de uitslag?

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door de neuroloog en vervolgens doorgestuurd naar uw behandelend arts. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. U heeft hiervoor een
vervolgafspraak op de polikliniek of een telefonische afspraak voor de uitslag.

Vragen of onverwacht verhinderd?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, bent u onverwacht verhinderd voor het onderzoek, dan kunt u tijdens kantoor- uren telefonisch contact opnemen met de afdeling klinische neurofysiologie, telefoon: 0413 - 40 15 30.

EEG, uitleg voor kinderen

Wat gebeurt er allemaal bij een EEG onderzoek?

Binnenkort krijg je een EEG onderzoek. Met een EEG onderzoek gaan we meten wat er in je hoofd gebeurt. Deze meting wordt voor de dokter gedaan zodat hij/zij weet wat er met je aan de hand is.

Zo ziet het hersenfilmpje eruit, raar hé?

Hoe gaat het onderzoek?

Als je in het ziekenhuis bent, mag je met je vader of moeder in de wachtkamer gaan zitten. Jullie worden opgehaald door de laborant. Dit is een meneer of mevrouw met een witte jas die het onderzoek bij je gaat doen.

Als je in de onderzoekskamer bent, zie je de volgende dingen:

 • Een bed
 • Een computer
 • Een kastje waarop allemaal flesjes en spulletjes staan
 • Een kastje waar allemaal gekleurde draadjes aan hangen
 • Een paar stoelen

 

En wat gaat die laborant dan allemaal doen?

Eerst voorbereiden…….

 • Je hoofd opmeten
  Je mag op het bed gaan zitten. We meten met een meetlintje je hoofd op, zodat we weten welke kleur muts je op mag. De muts die je op krijgt lijkt wel een beetje op een badmuts. Hij heeft alleen een lange staart met allemaal mooie gekleurde draadjes.

 • De laborant zet de muts op je hoofd. We maken de muts vast met een bandje onder je kin. In de muts zitten allemaal witte dopjes. Soms drukken deze een beetje op je hoofd.
 • Plakkertjes in je gezicht
  Eerst wrijven we weer een beetje met dat schuurpapiertje op je wangen en op je voorhoofd. Daar plakken we een paar dopjes, met een draadje eraan. Die plakken we vast met een sticker.
 • Dopjes aan je oorlellen
  Met een klein schuurpapiertje wrijven we een beetje op je oorlellen. Dat doet geen pijn, maar voelt een beetje gek. Daarna krijg je een paar dopjes op je oorlellen.

Dopjes op je hoofd en Muts op je hoofd

draadjes aan

je oren

 • Gel in de dopjes en draaien met het stokje
  In de muts zitten allemaal witte dopjes. Hier spuit de laborant een beetje gel in. Dat voelt misschien een beetje koud. Daarna draait hij/zij wat aan het dopje of wrijft er een beetje in met een stokje. Sommige kinderen vinden dit een beetje vervelend. Probeer maar goed stil te zitten, dan is het zo klaar.

Gel in de gaatjes Even met het stokje draaien

Nog meer stickertjes Wie krijgt er nu een EEG-onderzoek?

En dan kunnen we beginnen…..

Die mooie gekleurde staart die aan je muts zit, maken we vast aan de computer. Nu moet je proberen zo rustig mogelijk te blijven liggen. De meting begint en de laborant gaat achter de computer zitten om naar het hersenfilmpje van jou te kijken. Daar voel je helemaal niks van.

Als je wil, mag je knuffel bij je liggen. Ook mag je vader of moeder een verhaaltje voorlezen of mag je een rustig muziekje meenemen om naar te luisteren. Verder moet je tijdens het onderzoek een paar opdrachtjes doen:

Ogen open en ogen dicht

De zakdoek wegblazen In de knipperlamp kijken


Na ongeveer een half uur zegt de laborant dat het klaar is. Je moet nog even blijven liggen zodat we alle draadjes en de muts er af kunnen halen. Er zit nu nog wat gel in je haren. De laborant zal het een beetje van je hoofd poetsen. Als je thuis je haren was, is alles er zo weer uit.

Klaar!

Dit was het EEG onderzoek. Hopelijk weet je nu een beetje wat er gaat gebeuren. Als je dingen nog niet weet, kun je het altijd vragen aan je vader of moeder, of aan de laborant in het ziekenhuis.