Skip to Content

EEG onderzoek na slaaponthouding (thuis wakker blijven)

Uw behandelend arts heeft voor u een EEG na slaaponthouding aangevraagd. In deze folder vertellen we wat een EEG na slaaponthouding inhoudt en hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is een EEG?

Bij een EEG meten we de hersenfunctie. De hersenen geven voortdurend kleine elektrische activiteiten af. Tijdens een EEG onderzoek meten we deze elektrische activiteiten en kunnen we het functioneren van de hersenen beoordelen.

Bij een EEG na slaaponthouding wordt de hersenfunctie gemeten nadat u een dag en een nacht wakker bent gebleven. Dit kan extra informatie opleveren omdat de hersenen extra moe zijn.

Hoe bereidt u zich voor?

  • U mag de dag en nacht voor het onderzoek niet slapen
  • Vraag een naaste de nacht bij u te blijven, diegene brengt u naar het ziekenhuis en weer naar huis
  • Was uw haar één dag voor het onderzoek, gebruik geen haarlak, -vet of –gel
  • Vanaf middernacht 24.00 uur mag u geen koffie, thee, cola, energiedrank, alcohol of andere stimulerende middelen gebruiken
  • Voorgeschreven medicijnen mag u gewoon innemen, behalve slaapmiddelen
  • Draag geen oorbellen en/of lenzen (indien van toepassing)

Hoe verloopt het onderzoek?

Een laborant voert het onderzoek uit. We plakken eerst enkele losse elektroden op het hoofd, oren en lichaam. Hiervoor schuren we de huid licht waarna we contactpasta onder de elektroden aanbrengen. Daarna zetten we een Electro cap op uw hoofd. Dit is een soort badmuts met elektroden er in. Om te zorgen dat de elektroden goed contact maken met de huid, wordt een contactgel (zoutoplossing) aangebracht onder de elektroden.

Tijdens de registratie ligt u op bed met een deken in een verduisterde kamer met de ogen gesloten. Af en toe vragen we u de ogen te openen. Af en toe vragen we om een korte periode diep te zuchten. Daarna mag u proberen te slapen. Als dit niet lukt heeft dat geen negatieve gevolgen voor het onderzoek. Aan het eind van de registratie maken we u (zo nodig) wakker. Daarna plaatsen we een flitslamp voor uw ogen. Deze lamp geeft met tussenpozen flitsreeksen in verschillende snelheden. De hersenactiviteit wordt tijdens het onderzoek met de Elektro cap opgevangen en door de meetapparatuur vast gelegd. Tegelijkertijd wordt een videoregistratie gemaakt. Na het onderzoek kunt u thuis met shampoo de contactgel uit uw haar wassen.

Het totale onderzoek, met voorbereiding, duurt ongeveer anderhalf uur.

De uitslag

Het onderzoek wordt door de laborant klinische neurofysiologie en een neuroloog beoordeeld. Het verslag komt in uw dossier en uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of kunt u niet naar deze afspraak komen? Bel ons op, op werkdagen van 08:00 uur tot 17:00 uur:

  • Klinische neurofysiologie (KNF): 0413 – 40 19 53
  • KNF: aanmelden route 120, wachtkamer route 119, telefoon 0413 – 40 19 53.