Skip to Content

Eenzijdige uitval van het evenwichtsorgaan (neuritis vestibularis)

Bij neuritis vestibularis treedt eenzijdige verstoring van het evenwichtsorgaan op. In deze folder lees je meer over deze aandoening, de oorzaak, behandeling en oefeningen.

Neuritis vastibularis wordt gekenmerkt door hevige draaiduizeligheid die plotseling optreedt. Vaak gaat dit gepaard met misselijkheid en braken. In het begin kunnen de ogen onregelmatig/schokkerig bewegen, wat nystagmus wordt genoemd. Deze snelle oogbewegingen gaan weg van het aangetaste oor. Gelukkig verbetert de draaiduizeligheid meestal binnen enkele dagen tot een week, maar een gevoel van instabiliteit en kortdurende duizeligheid na snelle, onverwachte hoofdbewegingen kunnen enkele weken tot maanden aanhouden.

Wat is de oorzaak?

Neuritis vestibularis wordt gezien als een ontsteking van de zenuwen in het evenwichtsorgaan waarvan de oorzaak onbekend is. Soms gaat er een infectie van bijvoorbeeld de luchtwegen aan vooraf. Er is geen direct verband aangetoond met een specifiek virus.

Hoe wordt het behandeld?

Er zijn geen medicijnen die de oorzaak van de klachten kunnen wegnemen of verbeteren. Wel kunnen we medicijnen voorschrijven tegen misselijkheid.

Waarschijnlijk lig je de eerste dagen op bed. Maar het is erg belangrijk dat je zo snel mogelijk weer in beweging komt, zelfs als dit duizeligheid veroorzaakt. Door te bewegen krijgen je hersenen de kans om de verstoring te compenseren en zullen de klachten sneller verdwijnen. Als de klachten aanhouden, kan vestibulaire revalidatie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut helpen.

Oefeningen en adviezen tijdens de acute fase

Wanneer je niet meer hoeft over te geven en je kunt bewegen op de rand van het bed en/of uit bed komen, kun je de volgende oefeningen voor het hoofd en de ogen proberen.

Probeer de oefeningen met een klein beetje snelheid uit te voeren. Als je je duizelig of misselijk in erge mate voelt, stop dan met de oefening en probeer het later opnieuw.

Voer de oefeningen 3 tot 4 keer per dag uit.

De oefeningen

Probeer de oefeningen op te bouwen in sets van 3x5 herhalingen:

  1. Draai je hoofd van links en naar rechts (in bed, op de bedrand, tijdens lopen)
  2. Beweeg je hoofd van boven en naar beneden (in bed, op de bedrand, tijdens lopen)
  3. Kijk alleen met je ogen naar links en naar rechts (dichtbij en veraf)
  4. Kijk alleen met je ogen omhoog en omlaag (dichtbij en veraf)

Adviezen

  • Oefen niet de hele dag door. Het is belangrijk om af te wisselen tussen rust en beweging.
  • Verander van houding en beweeg je hoofd en ogen zo natuurlijk mogelijk. De bewegingen kun je steeds verder opvoeren, afhankelijk van je klachten.
  • Maar wees voorzichtig, in het begin is er een verhoogd risico op vallen.