Skip to Content

Electrocoagulatie (cosmetisch)

Samen met je huidarts heb je besloten om één of meer huidafwijkingen te laten verwijderen. Dit gebeurt met de techniek van electrocoagulatie.

Wat is electrocoagulatie?

Electrocoagulatie is een behandelmethode waarbij afwijkingen van de huid door middel van elektrische stroom worden verwijderd. 

Hoe verloopt de behandeling?

Eerst verdoofd de huidarts plaatselijk de huid waar behandeld gaat worden met lidocaïne. Daarna sluiten we de aardelektrode (een koude pleister) aan op een plaats op het lichaam, zo dicht mogelijk bij de te behandelen plek.

Tijdens de behandeling kun je een schroeilucht ruiken. Er ontstaat een schaafwondje dat we afdekken met antibiotiumzalf (met fusidinezuur) of vaseline en een pleister.

Medicijnen en/of allergie

Bloedverdunnende medicijnen kunnen problemen geven tijdens de ingreep. Het is belangrijk medicijngebruik van te voren te bespreken met de arts. Ben je allergisch voor bepaalde geneesmiddelen en/of lidocaïne, vertel dit van tevoren aan de arts.

Heb je een pacemaker dan moet je dit vooraf vertellen. Electrocoagulatie kan een aanwezige pacemaker ontregelen.

Wat mag je verwachten?

Na electrocoagulatie of wegschaven ontstaat een schaafwondje. Dit kan soms nabloeden of pijnlijk zijn. Na enkele uren ontstaat een korstje. Probeer dit korstje te laten zitten. Door regelmatig de vette zalf aan te brengen lost dit korstje vanzelf op en zal de wond snel en mooi kunnen genezen.

Problemen

Een infectie van de wond is een probleem dat heel weinig voorkomt. Als dit toch gebeurt, krijg je pijn aan de wond, de wond kleurt rood en wordt dik en kan ook gaan kloppen en er kan wondvocht of etter uit komen. In zo’n geval moet je contact opnemen met de behandelend dermatoloog.

Op de langere termijn zijn de belangrijkste risico’s littekenvorming, kleurverschil met de omliggende huid en ook is het mogelijk dat de aandoening terugkomt.

Helaas kan een goed cosmetisch eindresultaat nooit gegarandeerd worden.

Wat kost de behandeling?

Deze behandeling wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar. De behandeling kost € 200,- inclusief BTW per vijftien minuten. 

Als er problemen optreden, dan kun je soms terecht bij je zorgverzekeraar voor de vergoeding van de behandeling.

Je betaalt de behandeling direct na afloop ervan per pin of contant.

Kun je onverhoopt niet naar de afspraak komen? Bel dan minstens één dag van tevoren de afspraak af. Als je de afspraak niet op tijd afzegt brekenen we de onkosten aan je door. 

 

Verklaring behandeling electrocoagulatie

Ik heb de informatie mondeling en schriftelijk gekregen. Deze heb ik begrepen en ik ga akkoord met de behandeling.

Naam:                                                            Geboortedatum:

 

Datum:                                                           Handtekening: