Skip to Content

EMG onderzoek (Elektro-myografie)

De behandelend arts heeft een EMG voor je aangevraagd. In deze folder leggen we uit wat een EMG inhoudt en krijg je algemene informatie over het verloop van het onderzoek.

Wat is een EMG?

Een EMG is een zenuw- en spieronderzoek waarbij de elektrische signalen van spieren en de elektrische geleiding van zenuwen worden geregistreerd.

Het EMG onderzoek bestaat uit twee delen;

  • Zenuwgeleidingsonderzoek; hierbij worden kleine stroomprikkels op de zenuwbanen gegeven en verderop met elektroden opgevangen.
  • Naaldonderzoek; hierbij wordt met een speciale naald gekeken (en geluisterd) naar de elektrische activiteit die een spier zelf maakt (het daadwerkelijke elektro myogram).

Hoe bereid je jezelf voor?

  • Gebruik geen crème, olie of bodymilk op de huid
  • Zorg voor warme handen en/of voeten
  • Zorg dat armen en/of benen gemakkelijk ontbloot kunnen worden
  • Draag geen sieraden of horloge
  • Meld bij de laborant of je een ICD hebt of bloedverdunners gebruikt.

Hoe verloopt het onderzoek?

Afhankelijk van de temperatuur van de handen en/of voeten worden deze voorafgaand aan het onderzoek opgewarmd in bakken met warm water.

Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. Afhankelijk van de reden waarom de arts dit onderzoek wil, voeren we verschillende metingen uit.

Zenuwgeleidingsonderzoek

Twee laboranten voeren het zenuwgeleidingsonderzoek uit. We plakken elektroden op de te onderzoeker spier of zenuw. Op een aantal plaatsen worden op de zenuwbaan kleine stroomprikkels gegeven. Deze stroomprikkels zijn ongevaarlijk maar kunnen soms als onprettig ervaren worden. De elektroden vangen deze signalen op waarna de meetapparatuur deze uitschrijft in een grafiek.

Naaldonderzoek (aanvullend onderzoek en niet altijd noodzakelijk)

Dit deel voert een neuroloog uit en is ter aanvulling op het zenuwgeleidingsonderzoek. Hierbij prikt de neuroloog met een zeer dunne naaldelektrode in de te onderzoeken spier. Met deze naaldelektrode kijkt en luistert de neuroloog naar de elektrische activiteiten die een spier zelf maakt. Het naaldonderzoek wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren maar kan na afloop een beurs gevoel in de spier geven.

Het onderzoek duurt, afhankelijk van de reden, ongeveer 30 tot 45 minuten.

Hoe krijg je de uitslag?

De laborant klinische neurofysiologie en een neuroloog beoordelen het onderzoek. Het verslag daarvan komt in het dossier en de behandelend arts bespreekt de uitslag met je.

Heb je nog vragen?

Heb je naar aanleiding van deze folder nog vragen of kun je niet naar deze afspraak komen? Bel ons op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur.

  • Polikliniek Neurologie telefoon 0413 – 40 19 53.