Skip to Content

Folder poli OKKEJ

Op poli OKKEJ (onverklaarde klachten bij kinderen en jongeren) komen kinderen en jongeren met Aanhoudende Lichamelijke Klachten, ook wel ALK genoemd. Het polibezoek bestaat uit drie afspraken: één met de kinderarts, één met de medisch psycholoog en één met de fysiotherapeut. De klachten waarmee de kinderen en jongeren komen, worden tijdens het polibezoek bekeken vanuit het bio-psychosociale model. Hieronder volgt meer uitleg over ALK, het bio-psychosociale model en de aanpak die wij op poli OKKEJ hanteren.

Wat is ALK?

ALK staat voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten. ALK kan in het hele lichaam voorkomen. Buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid of langdurige pijn in gewrichten of spieren komen het meest voor. Bij ALK gaat het niet om de vraag of de klachten verklaard of onverklaard zijn, maar om het feit dat ze langdurig aanwezig zijn en veel invloed hebben op het dagelijks leven.

Oorzaak en behandeling

Vaak zijn het meerdere dingen samen die ervoor zorgen dat je ALK krijgt. Als we een beeld hebben van deze verschillende factoren, kun je samen met de dokter bekijken waar je iets aan kunt doen en wat helpend is om de ALK aan te pakken. Het kan dus zijn dat je niet de klacht zelf aanpakt, maar iets anders dat de klacht erger maakt. Met andere woorden: het gaat er vaak niet om hoe je de klachten hebt gekregen, maar juist hoe je ervan afkomt. Dat is het doel van poli OKKEJ: we gaan samen aan de slag om jouw klachten te verminderen. Vaak schakelen we daarvoor ook andere behandelaren in, zoals een fysiotherapeut of psycholoog dichter bij jouw woonplaats. Die verwijzing zetten wij dan voor je in gang.

Bio-psychosociale model

Als je klachten aanhouden en veel invloed op je leven hebben, is het belangrijk om te kijken wat daarop van invloed is. We kijken daarbij naar drie soorten factoren.

De eerste zijn de biologische factoren. Dat betekent alles wat er in je lichaam speelt. Het kan gaan om een lichamelijke oorzaak voor de klachten zelf, maar ook om je algehele gezondheid. Voor de ernst van je klachten maakt het bijvoorbeeld uit hoe gezond of fit je verder bent, en of je nog andere klachten of aandoeningen hebt. We kijken ook samen naar je beweegpatroon, voeding en slaap.

De tweede zijn de psychologische factoren. Welke gedachten of gevoelens heb je? Ben je veel aan het piekeren, of bang hoe het verder zal gaan? Voel je je vaak boos of verdrietig? Stress en spanning kunnen invloed hebben op lichamelijke klachten. We kijken ook naar hoe je met de klachten omgaat – naar je gedrag.

De derde zijn de sociale factoren. Wat zijn de gevolgen van je klachten voor het contact met vrienden of vriendinnen? Voor school? Voor je vrije tijd? 

Patiënten kunnen voor dit spreekuur worden doorverwezen door de huisarts. 
Voor meer informatie scan de QR code: