Skip to Content

Fotoverhaal voor kinderen over verdoving met een 'kapje'

Jij krijgt een operatie en gaat dan slapen met een ‘kapje’. Hieronder lees je het verhaal van Bram, hij krijgt ook een operatie waarbij hij gaat slapen met het ‘kapje’.

Het verhaal begint thuis en op de foto zie je Bram. Vandaag gaat Bram met zijn moeder naar het ziekenhuis, omdat hij geopereerd moet worden, net als jij.

Op de tafel staan er deze ochtend geen boterhammen en een beker melk voor hem klaar. De slaapdokter heeft hem verteld dat hij helemaal niets mag eten en drinken voor de operatie. Nou ja, tot 2 uur voordat hij naar het ziekenhuis gaat mag hij wel nog een beker ranja, water of thee drinken.
Bram mag geen melk drinken voor de operatie! Bram zijn moeder moet wel eten.

Nu Bram niks mag eten, heeft hij mooi de tijd om zijn tas in te pakken. In zijn tas stopt hij een setje schone kleren, reserve ondergoed en zijn lievelingsknuffel. In het ziekenhuis hebben ze verteld dat de knuffel mee mag als hij van tevoren lekker fris uitgewassen is. Als Bram in het ziekenhuis is, mag hij meteen naar de kinder- en jongerenafdeling (routenummer 470) toe. Daar mag hij zich melden en komt de verpleegkundige hem en zijn moeder ophalen. Bram hoeft gelukkig maar één dagje in het ziekenhuis te blijven. Op de kinder- en jongerenafdeling hebben ze een speciale kamer voor kinderen die net als Bram dezelfde dag nog naar huis mogen.

Op de kamer staat een bed voor Bram klaar. Op het bed staat de naam van Bram en er ligt een armbandje met zijn naam erop, die hij om zijn pols krijgt. Bram mag zijn eigen shirt of pyjama aan trekken, die is veel mooier dan die we in het ziekenhuis hebben!

Eerst stelt de verpleegkundige nog wat vragen aan Bram en zijn moeder. Daarna krijgt Bram medicijnen die er voor zorgen dat hij na de operatie niet zoveel pijn heeft. Dit kunnen een of meer smelttabletten, gewone tabletten of zetpillen zijn. Een zetpil is een pil voor tussen je billen. Dit doet geen pijn, maar voelt wel een beetje raar.

Is dit allemaal klaar, dan komt de pedagogisch medewerkster nog bij Bram. Zij legt uit wat er allemaal gaat gebeuren en laat Bram oefenen met het ‘kapje’.
Op de operatiekamer brengt de slaapdokter Bram in slaap met het kapje. Door dit kapje komt het slaapluchtje. Dit luchtje ruikt niet zo lekker. Bram vindt het ruiken naar olifantenscheten! Vind jij die scheetjes ook zo stinken? Gelukkig bestaat er een hele goede truc om het stinkluchtje niet te ruiken. Bram moet proberen heel diep in te ademen door zijn mond en de lucht dan weg te blazen, want als de lucht niet door Bram zijn neus gaat, dan ruikt hij het niet zo goed. Bram kijkt alvast of hij goed kan blazen in het kapje, gewoon om even te oefenen.

Bram heeft daarna nog even tijd om met zijn moeder een spelletje te doen of tv te kijken.

Dan mag Bram naar de operatieafdeling toe. Mama en de verpleegkundige duwen zijn bed en Bram blijft lekker in zijn bed liggen. Hard racen door de gang! Ook gaat hij met bed en al in de lift, het past net! Natuurlijk mag zijn knuffel ook mee.

Bram komt eerst in de voorbereidingskamer van de operatieafdeling. Hier moet de moeder van Bram een blauwe overall aan, het lijkt wel carnaval! Bram en zijn moeder krijgen ook allebei een muts op. Weet jij waarom iedereen die mee naar de operatiekamer gaat verkleed is? Dan blijft alles heel schoon!

Er komt een verpleegkundige van de voorbereidingskame om Bram zijn gegevens in de computer te zetten.

Bram moet dan even in de voorbereidingskamer wachten met zijn moeder. Bram kan dan een spelletje spelen, een boek lezen, een filmpje kijken of kleuren totdat hij aan de beurt is. Als alle dokters klaar zijn, worden Bram en zijn moeder opgehaald door de anesthesiemedewerker. Dat is best een moeilijk woord hè! De anesthesiemedewerker helpt je als je gaat slapen met het kapje en let op je terwijl je slaapt. Ook loopt de pedagogisch medewerkster met jullie mee naar de operatiekamer. In de operatiekamer staat een speciaal bed voor Bram klaar waar hij op mag gaan liggen.

Als Bram op het operatiebed ligt, wordt alles nog een keer gecheckt. Ook krijgt Bram een soort wasknijper, met een rood lampje erin, op zijn vinger. Hiermee kan de dokter tijdens de operatie zien hoeveel zuurstof er in het bloed van Bram zit. Ook krijgt hij nog 3 stickers op zijn buik en borst geplakt. Hieraan komen een rode, gele en groene draad. Deze draden zitten met een klemmetje vast aan de stickers. Zo kan de dokter en de anesthesiemedewerker zien hoe het met hem gaat als hij slaapt. Bram voelt hier helemaal niets van!

Dan is het tijd voor Bram om te gaan slapen. Hij krijgt het kapje op zijn mond en neus. Bram blaast de olifantenscheet goed weg. Gek hè, in de dierentuin ga je niet slapen van een olifantenscheet, maar in het ziekenhuis wel. Wanneer Bram de olifantenscheten terugblaast, lijkt het wel alsof hij een ballon aan het opblazen is. En dan opeens slaapt Bram.

Als Bram slaapt neemt de pedagogisch medewerkster de mama van Bram mee. Zij blijft niet bij de operatie, maar wacht in de wachtkamer bij de operatieafdeling totdat de operatie klaar is.

Wanneer de dokter klaar is met opereren gaat Bram naar de uitslaapkamer van de operatieafdeling. Op de uitslaapkamer wordt hij wakker. De moeder van Bram wordt meteen geroepen en mag naar Bram toe. De verpleegkundige houdt Bram nog goed in de gaten. Het kan zijn dat de dokter Bram een infuus gegeven heeft terwijl hij sliep, dat voelt misschien een beetje raar.

Bram is weer goed wakker en gaat terug naar zijn kamer op de kinder- en jongerenafdeling. Mama en de verpleegkundige van de kinder- en jongerenafdeling duwen zijn bed.

Weer terug op de kinder- en jongerenafdeling krijgt Bram eerst wat te drinken. Sommige kinderen voelen zich een beetje misselijk en voelen dat zij moeten spugen. Dat komt van die vieze olifantenscheet. Het geeft helemaal niks als je moet spugen! Hier zijn zelfs speciale bakjes voor. Je krijgt van de verpleegkundige nog iets tegen de pijn en als het nodig is ook tegen de misselijkheid. Ondertussen kan Bram tv kijken, een spelletje doen, gewoon gezellig kletsen met mama of misschien nog even slapen.

Als het goed gaat met Bram, dan mag hij lekker naar huis! Als Bram nog een infuus in zijn hand heeft, haalt de verpleegkundige die er natuurlijk eerst uit. Dat doet gelukkig geen pijn, al kan de pleister van je hand halen wel wat vervelend aanvoelen.

Zou Bram niet voldoende opgeknapt zijn, dan moet hij een nachtje blijven slapen in het ziekenhuis. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Nu weet je wat er gaat gebeuren als je een dagje naar het ziekenhuis komt voor een operatie. Hebben jullie nog vragen? Voor de operatie komen jullie nog een keer naar het ziekenhuis voor het PPO, dat is het Pré Poliklinisch Onderzoek. Dan spreken jullie de anesthesist ofwel de slaapdokter. Vragen over de verdoving (narcose) kunnen jullie aan hem stellen. De baliemedewerkster op de polikliniek PPO beantwoordt al jullie andere vragen.

Aanvullende informatie voor de ouders/verzorgers:

Voor de operatie

  • Op de kinder- en jongerenafdeling is een voorbereidingskoffer te leen. De voorbereidingskoffer hanteert u spelenderwijs en heeft als doel het jonge kind in een veilige omgeving vertrouwd te maken met de materialen (narcosekapje, voorleesboek, doktersset etc.) die bij de operatie gebruikt worden. U krijgt de voorbereidingstas maximaal zeven dagen in bruikleen. U kunt de tas reserveren op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur onder telefoonnummer 0413 - 40 34 95.
  • Een schaaltje vla of yoghurt met zoet vóór het slapen gaan de avond vooraf aan de operatie, zorgt ervoor dat uw kind het wat langer volhoudt als hij/zij nuchter moet blijven.
  • Vergeet als ouder niet te ontbijten; zeker als u bij uw kind aanwezig wilt zijn tijdens de narcose.
  • Gezien de beperkte ruimte, verzoeken wij u niet met het hele gezin naar de kinder- en jongerenafdeling te komen. Ook niet in vakantietijd.
  • Op de dag van de behandeling is het niet goed om uw kind met bezoekers te confronteren. Hoe goed bedoeld ook. Deze dag dus verder geen bezoek.
  • Laat oorbellen, kettinkjes, armbanden en ringen thuis en haal de nagellak van de nagels van uw kind.

Rondom de operatie

  • Na het toedienen van de narcose kan uw kind met de ogen open in slaap vallen. Ook kan uw kind wat 'trekken' met de armen en benen, dit is normaal. Uw kind merkt hier zelf niets van.
  • Zwangere moeders: de narcosegassen zijn niet schadelijk voor het ongeboren kind. U kunt bij de narcose aanwezig zijn.

Na de operatie

  • Vooral de allerkleinsten kunnen na de operatie erg onrustig, opstandig of verdrietig reageren. Dit kan enkele dagen tot weken aanhouden.
  • Bij vertrek uit het ziekenhuis informeert de verpleegkundige u over de periode na de ingreep.