Skip to Content

Gang van zaken op de spoedeisende hulp

In deze folder lees je de gang van zaken op de spoedeisende hulp (SEH).

Ontvangst

Bij de ontvangstbalie vragen we de reden van je bezoek, je persoonsgegevens en de gegevens van je verzekering. Daarna verwijzen we je naar de wachtruimte.

Beoordeling door verpleegkundige

Een verpleegkundige haalt je op en beoordeelt hoe ernstig je klacht of verwonding is (geen spoed, spoed, meer spoed). Alle gegevens worden genoteerd in een digitaal dossier. Als het nodig is krijg je pijnstilling of worden er al enkele onderzoeken in gang gezet. Zoals bijvoorbeeld bloedprikken of naar de afdeling radiologie voor röntgenfoto's. Vervolgens word je geïnformeerd over hoe lang je ongeveer moet wachten, voordat je door een arts-assistent* wordt onderzocht.

* De arts-assistent is een arts die in opdracht van de specialist werkt.

Behandelkamer

In de behandelkamer word je door de arts-assistent onderzocht. In een enkel geval is het nodig dat er ook nog een specialist bij je komt. De verpleegkundige voert de opdrachten van de arts uit.

En dan ...

Naar huis. Als het nodig is krijg je een afspraak voor de polikliniek of vervolgonderzoek mee. Of een opname in het ziekenhuis.

Waarom duurt het wachten soms zo lang?

  • Veel zieke of gewonde mensen komen op hetzelfde moment.
  • Patiënten met een ernstige ziekte of ernstige verwonding zijn meer spoed en worden dus eerder geholpen. Patiënten die met de ambulance op de spoedeisende hulp komen, gaan altijd voor. Ook kinderen gaan zoveel mogelijk voor. De volgorde van behandeling wordt dus niet bepaald door de volgorde van binnenkomst, maar door de ernst van de situatie.
  • De uitslag van bloedonderzoek is pas na minimaal 1 uur bekend.
  • Specialisten zijn op een andere afdeling of polikliniek aan het werk, waardoor zij niet direct naar de spoedeisende hulp kunnen komen.
  • Soms is het nodig om extra onderzoek in te zetten waar je op moet wachten.

We begrijpen dat niets zo vervelend is als wachten. We doen ons uiterste best om de wachttijden voor je zo kort mogelijk te houden.

Vragen

Ben je thuis, maar heb je toch nog vragen over je behandeling op de spoedeisende hulp? Neem dan gerust contact op met de spoedeisende hulp. Let op! Dit nummer is niet voor spoed.

  • Spoedeisende hulp: 0413 - 40 10 00