Skip to Content

Gastroscopie (Onderzoek slokdarm, maag, twaalfvingerige darm)

De huisarts of behandelend arts heeft voorgesteld om bij jou een gastroscopie te laten doen. In deze folder lees je meer over dit onderzoek, de voorbereidingen en andere zaken die belangrijk kunnen zijn.

Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een inwendig onderzoek, waarbij de MDL - arts met een endoscoop (een bestuurbare, buigzame slang) de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm bekijkt. De arts kan zien of er afwijkingen zijn. Ook kan de arts stukjes weefsel wegnemen voor onderzoek.

Belangrijk!

Het is belangrijk te vertellen aan je specialist of je:

  • Medicijnen gebruikt
  • Allergisch bent voor bepaalde medicijnen
  • Een ernstige hart- en/of longaandoening hebt
  • Zwanger bent
  • Suikerziekte hebt

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Het is voor de arts belangrijk te weten welke medicijnen je gebruikt. Neem daarom een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee naar het ziekenhuis. Je haalt dit AMO op bij je eigen apotheek. Een AMO mag niet ouder dan 3 maanden zijn.

De Voorbereiding

Hoe bereid je je voor?

  • Het onderzoek kan alleen plaatsvinden als de maag helemaal leeg is. Je mag daarom de avond voor het onderzoek na 21.00 uur niets meer eten en na 24.00 uur niets meer drinken.
  • Vanaf 24.00 uur mag je ook niet meer roken. Je mag de mond nog wel spoelen met water.
  • Als het onderzoek in de middag plaatsvindt, neem je in de ochtend nog 1 á 2 beschuiten met zoet beleg en 1 kop thee. Daarna blijf je nuchter. Je mag de mond nog wel spoelen met water.
  • Medicijnen die je in de avond gebruikt, mag je innemen. Medicijnen die je in de ochtend gebruikt, mag je pas na het onderzoek innemen. Patiënten met diabetes kunnen, in overleg met de arts, de voorbereiding aanpassen.
  • Met gepoetste tanden, kortom een frisse mond, is dit onderzoek prettiger uitvoerbaar voor de medewerkers!
  • Tijdens dit onderzoek mag je geen lippenstift dragen.
  • Mocht je een gebitsprothese dragen, neem je dan een eigen gebitsbakje mee.

Naar het ziekenhuis

Waar moet u zijn?

Je meldt je op de afgesproken tijd en dag bij het ambulant centrum van Bernhoven, scopiekamers, route 140.

Hoe verloopt het onderzoek?

De arts en de verpleegkundige leggen tijdens het onderzoek precies uit wat er gaat gebeuren. Eventuele losse gebitsdelen moeten uit. Meestal wordt je keel verdoofd met een spray. Je gaat met opgetrokken knieën op de linkerzijde liggen. Om te voorkomen dat de scoop beschadigd raakt, krijg je tijdens het onderzoek een bijtring in de mond. De MDL - arts brengt de gastroscoop voorzichtig via de mond, keel en slokdarm in de maag. Je moet een keer goed slikken. Het onderzoek doet geen pijn, wel kan het kort een wat benauwd gevoel geven. Tijdens het onderzoek adem je rustig door via de neus en / of de mond, de luchtwegen worden niet geblokkeerd. Er wordt wat lucht in de maag geblazen, waardoor je een opgeblazen gevoel kunt krijgen. Als de arts het nodig vindt, kunnen er tijdens het onderzoek stukjes weefsel worden weggenomen voor verder onderzoek. Dit doet geen pijn.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de bevindingen. Inclusief de eventuele voorbereidingstijd en wachttijd moet je rekenen op 30 minuten.

Risico's van de onderzoeken

Een gastroscopie is een veilige onderzoeksmethode.

Na een gastroscopie kun je soms wat last hebben van een geïrriteerde keel. Verder komen bij dit onderzoek vrijwel geen problemen voor. Heel soms ontstaat een bloeding of klein gaatje in de maagwand.

Na het onderzoek

Door de verdovende keelspray heb je geen gevoel in de keel. Daarom wacht je 1 uur met eten en drinken zodat je je niet verslikt. Na dat uur neem je voorzichtig een slokje water om te kijken of het slikken goed gaat. Daarna kun je weer gewoon eten en drinken.

De uitslag

We sturen de uitslag naar jouw behandelend arts. De specialist die het onderzoek gedaan heeft, geeft een voorlopige uitslag. Als er stukjes weefsel of poliepen zijn weggenomen duurt het ongeveer 10 dagen voordat de uitslag bekend is.

Het is mogelijk dat verder onderzoek of behandeling wordt geadviseerd. De arts bespreekt dit met je.

Heb je nog vragen?

Polikliniek MDL

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Bel ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 12.30 uur en 13.00 - 17.00 uur bellen. Bel ook als je niet op de afgesproken datum (en tijd) kunt komen. We maken dan een nieuwe afspraak.

  • Telefoonnummer polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32