Skip to Content

Gastroscopie (Onderzoek slokdarm, maag, twaalfvingerige darm)

Uw huisarts of behandelend specialist heeft voorgesteld om bij u een gastroscopie te laten doen. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek, de voorbereidingen en andere informatie die voor u van belang kunnen zijn.

Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een onderzoek waarbij met behulp van een endoscoop, een bestuurbare buigzame slang, de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm worden bekeken. De arts kan zien of er afwijkingen zijn. Ook kan de arts kleine stukjes weefsel, biopten, wegnemen voor onderzoek.

Belangrijk

Het is belangrijk dat u uw specialist vertelt dat u:

 • Medicijnen gebruikt
 • Allergisch bent voor bepaalde medicijnen
 • Een ernstige hart- of longaandoening heeft
 • Zwanger bent
 • Suikerziekte hebt.

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is uw AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Wat te doen als u niet kunt komen?

Bel ons op tijd op als u onverhoopt niet op de afspraak kunt komen. Wij maken dan een nieuwe afspraak. Polikliniek MDL: 0413 - 40 19 31

Hoe bereidt u zich thuis voor?

 • Het onderzoek kan alleen plaatsvinden als de maag helemaal leeg is. U mag daarom de avond voor het onderzoek na 21.00 uur niets meer eten en na 24.00 uur niets meer drinken.
 • Vanaf 24.00 uur mag u ook niet meer roken. U mag de mond nog wel spoelen met water.
 • Als het onderzoek 's middags plaatsvindt, neemt u 's ochtends nog 1 á 2 beschuiten met zoet beleg en 'n kop thee. Daarna blijft u nuchter. U mag de mond nog wel spoelen met water.
 • Medicijnen die u 's avonds gebruikt, mag u innemen. Medicijnen die u 's ochtends gebruikt, mag u pas na het onderzoek innemen. Patiënten met diabetes kunnen, in overleg met de arts, de voorbereiding aanpassen.
 • Met gepoetste tanden, kortom een frisse mond, is dit onderzoek prettiger uitvoerbaar voor de medewerkers!
 • Voor vrouwen geldt dat zij tijdens dit onderzoek geen lippenstift mogen dragen.
 • Zorg er altijd voor dat u een patiëntenpas van het ziekenhuis bij zich heeft! U kunt een patiëntenpas laten maken of wijzigen bij de balie van de patiëntenregistratie.
 • Mocht u een gebitsprothese dragen, neemt u dan een eigen gebitsbakje mee.

Naar het ziekenhuis

Waar moet u zijn?

U meldt zich op de afgesproken tijd en dag bij het ambulant centrum van Bernhoven, scopiekamers, route 140.

Hoe verloopt het onderzoek?

Een assistente/ verpleegkundige van de scopiekamer brengt u naar de onderzoekkamer. De arts en de verpleegkundige leggen u precies uit wat er gaat gebeuren. Eventuele losse gebitsdelen moet u uit doen. Om kokhalsreflexen tegen te gaan wordt er meestal voor gekozen om uw keel te verdoven met een spray. Daarna vragen wij u om met opgetrokken knieën op uw linkerzijde op de onderzoektafel te gaan liggen. Om te voorkomen dat de scoop beschadigd raakt, krijgt u tijdens het onderzoek een bijtring in uw mond.
De arts brengt de gastroscoop voorzichtig via de mond, keel en slokdarm in de maag. U moet een keer goed slikken. Het onderzoek doet geen pijn, wel kan het even een wat benauwd gevoel geven, ondanks dat de scoop de luchtwegen niet blokkeert. Probeer tijdens het onderzoek rustig door te ademen. Tijdens het onderzoek wordt er wat lucht in uw maag geblazen waardoor u een opgeblazen gevoel kunt krijgen. De dokter kan hierdoor beter alles zien. Als de dokter het nodig vindt, kan hij weefsel wegnemen voor (microscopisch) onderzoek. Dit doet geen pijn en wordt altijd aan u verteld. Als het onderzoek klaar is, wordt de scoop weer verwijderd.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer vijf tot tien minuten, afhankelijk van de bevindingen. Inclusief de eventuele voorbereidingstijd en wachttijd moet u rekenen op dertig minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als u een verdoving heeft gehad, mag u na het onderzoek ongeveer één uur niet eten of drinken i.v.m. verslikken. Drink hierna eerst een slokje water om te bekijken of u weer normaal kunt slikken, pas dan kunt u gaan eten.

De uitslag

De dokter vertelt u na het onderzoek hoe uw maag eruit ziet. De officiële uitslag krijgt u via uw huisarts of van uw behandelend specialist. De uitslag van eventueel onderzoek van weefsel duurt ongeveer een week.

Zijn er complicaties bij dit onderzoek?

Bij een gastroscopie komen vrijwel geen complicaties voor. U kunt nog wel wat last van een geïrriteerde keel hebben. Zeer zelden treedt een bloeding of perforatie (=gaatje in maag) op.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur bellen.

 • Telefoonnummer polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32, route 150.