Skip to Content

Gebroken plateau van de knie (tibiaplateau fractuur)

In deze folder lees je algemene informatie over de behandeling van een gebroken plateau van de knie. De medische naam hiervoor is tibiaplateaufractuur. Jouw situatie kan anders zijn dan hieronder beschreven.

Het tibiaplateau

Het plateau van de knie (tibia plateau) is het dragende gedeelte van het scheenbeen (de tibia) dat samen met het dijbeen het kniegewricht vormt. Het tibiaplateau zit aan de bovenkant van het scheenbeen. Het plateau van de tibia is bedekt met kraakbeen en vormt zo een glad gewrichtsoppervlak. In het midden van het plateau zitten de kruisbanden die richting het dijbeen gaan en aan zowel de binnen als de buitenkant ligt een meniscus.

De breuk

Een breuk van het tibiaplateau ontstaat door fors inwerkend geweld. Vaak door een verkeersongeval of val van hoogte, waarbij de knie meestal geforceerd naar binnen of naar buiten beweegt. Daarmee komt er zoveel druk op het plateau dat het begeeft en aan de binnen- of buitenkant (of beide) breekt. Hierbij zakt dat gedeelte van het plateau vaak in. Naast het bot raakt dan ook altijd het kraakbeen beschadigd, maar vaak ook de meniscus of zelfs de kruisbanden.

Behandeling

Afhankelijk van de stand van de breuk en het gewrichtsoppervlak, kan de breuk in gips worden behandeld of is een operatie nodig.

Wanneer de breuk heel weinig verplaatst is en de inzakking van het gewrichtsoppervlak erg klein is, kan de knie ingegipst worden en mag je lange tijd niet op het been staan. Want als het been wordt belast komt er weer druk op het plateau en kan de nog niet vastgegroeide breuk verder inzakken.

Het kan 6 tot 12 weken duren tot de breuk is vastgegroeid. Afhankelijk van het type breuk is meestal een week of 6 gips nodig, eventueel aanvullend nog een (scharnier) brace.

Meestal is echter een operatie nodig om het hoogteverlies in het plateau te verbeteren en het gewrichtsoppervlak zo goed mogelijk te herstellen en vast te zetten. Als de zwelling door de breuk direct te groot is, wordt deze operatie uitgesteld totdat de zwelling is afgenomen.

Operatie

Als je geopereerd moet worden, zal dat meestal gebeuren met een plaat en schroeven om de breukdelen stevig aan elkaar vast te zetten en te verbinden aan de rest van het scheenbeen. Soms zijn hiervoor zelfs meerdere platen nodig. In een enkel geval is het gebruik van alleen schroeven genoeg.

Welke operatie je precies krijgt, hangt af van de soort breuk, de toestand van de huid, spieren, zenuwen en bloedvaten en de voorkeur van je traumachirurg.

Zoals elke operatie, heeft ook een operatie voor een tibiaplateau kans op problemen, zoals nabloedingen en ontstekingen van de wond, wondgenezingsstoornissen, vaat- en zenuwletsel en het uitbreken van het fixatiemateriaal en het niet goed willen vastgroeien van de breuk. Ook is er kans op aanhoudende pijnklachten en vroegtijdige slijtage van het gewricht door schade van het kraakbeen.

Na de behandeling

Na de operatie bepaalt je traumachirurg wanneer je je been weer mag gaan belasten. Meestal mag dat niet eerder dan 6 tot 12 weken. Je traumachirurg bepaalt ook of je na de operatie gips krijgt of dat je direct (onbelast) mag gaan oefenen. Een fysiotherapeut begeleidt je hierbij.

Wat je verder nog moet weten

Ongeacht of je wel of geen gips krijgt na de operatie, mag je na een tibiaplateau breuk je been lange tijd niet belasten. Houd er rekening mee dat wanneer je wel mag gaan beginnen met belasten, je nog lange tijd nodig zult hebben om alles weer soepel te krijgen en de spieren en pezen weer op kracht te krijgen. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van het been kan al gauw 6 maanden of nog langer gaan duren.

Vaak is hierbij intensieve nabehandeling met behulp van een fysiotherapeut nodig.

Verder is het belangrijk om te realiseren dat het tibiaplateau een onderdeel is van het kniegewricht en dat bij lopen en staan dit gewricht continue belast wordt. Breuken van dit plateau zijn daarom vaak ernstig en hebben vaak een langdurige revalidatie nodig. Bovendien geven ze vaak klachten op de lange termijn door vroegtijdige slijtage van het gewricht.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen, stel ze gerust aan je behandelend arts.

  • Polikliniek chirurgie van maandag t/m vrijdag: 0413 – 40 19 59 (tijdens kantooruren)

Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen, neem dan contact op met je huisarts, de polikliniek chirurgie of bel buiten kantooruren de receptie via 0413 - 40 40 40.

Mis je bepaalde informatie, ontbreekt er wat of is iets niet duidelijk, vertel het ons dan.