Skip to Content

Gebroken sleutelbeen (claviculafractuur)

Je krijgt deze folder omdat je een gebroken sleutelbeen hebt. We noemen dat ook wel een claviculafractuur. In deze folder lees je meer over de behandeling van een gebroken sleutelbeen. En over het herstel. Jouw eigen situatie kan anders zijn dan wat je hier leest. Je arts bespreekt met je wat voor jou de beste behandeling is.

Wat is een gebroken sleutelbeen

Je sleutelbenen verbinden je borstbeen met je schouderbladen. Een gebroken sleutelbeen is een van de meest voorkomende botbreuken. En de ene breuk is ernstiger dan de andere. Gelukkig geneest een gebroken sleutelbeen meestal makkelijk en ontstaan er bijna nooit problemen. Ook de behandeling is eenvoudig: een aantal weken rust is vaak genoeg.

Het onderzoek bij een gebroken sleutelbeen

Een sleutelbeen is goed te zien en daardoor ook makkelijk te onderzoeken. Meestal ziet of voelt de arts meteen of je sleutelbeen gebroken is. Voor de zekerheid maken we vaak nog wel een röntgenfoto. Zo missen we geen kleine breuken en weten we precies op welke plek de breuk zit.

gebroken sleubelbeen
Afbeelding 1: Voorbeeld van een gebroken sleutelbeen

De behandeling van een gebroken sleutelbeen

We behandelen een gebroken sleutelbeen meestal conservatief. Dat betekent dat we niet opereren. Je arm en schouder kunnen rusten door het dragen van een mitella (draagdoek). Zo herstelt je sleutelbeen vanzelf. Je moet de mitella een aantal weken dragen. Hoe lang precies hangt af van je breuk en je klachten. Je arts zal je dit vertellen. Heb je veel pijn? Dan kun je bijvoorbeeld paracetamol of diclofenac innemen. Dat helpt vaak goed genoeg.

Mitella bij kinderen

Als kind heb je meestal een ‘greenstickbreuk’ (twijgbreuk). Bij een twijgbreuk is het vlies om je bot (beenvlies) nog heel, maar is het bot vanbinnen gebroken. Vaak is het dan alleen geknakt. Bij een twijgbreuk hoeft je kind de mitella maar 1 tot 3 weken te dragen. De mitella mag af tijdens het douchen, in bad gaan en slapen. Heeft je kind weinig of geen pijn meer? Dan is de mitella niet meer nodig. Je kind kan de schouder en arm meestal na een paar weken weer helemaal gebruiken. Je kind mag zijn of haar activiteiten weer oppakken als hij of zij dat zelf aangeeft.

Mitella bij volwassenen

Rust is belangrijk voor de genezing van je breuk. Met een mitella kun je je arm en schouder genoeg rust geven. De breuk herstelt dan vanzelf. Staat je sleutelbeen erg scheef? Meestal wordt dat in de eerste week minder. De mitella is voor het comfort. Als je denkt dat je de mitella niet meer nodig hebt mag deze af. Als je het prettig vind om de mitella af te doen bij het slapen mag dat. Ook als je onder de douche wil of in bad. Het advies is om de mitella maximaal 3 weken te dragen, maar korter mag ook.

Oefeningen

Als het lukt zonder pijn kun je beginnen met draaioefeningen voor je schouder. Zo voorkom je dat je schouder stijf wordt. Buig voor deze oefening je bovenlichaam naar voren. Je arm komt zo vrij in de mitella te hangen. Met je schouder kun je dan draaiende bewegingen maken. Alsof je in een grote pan roert. Dit lukt in het begin misschien maar in kleine rondjes. Je kunt die rondjes steeds wat groter maken.

Het is goed om ook af en toe je arm uit de mitella te halen en je elleboog te strekken. Belangrijkste is dat je goed luistert naar je lichaam en naar de pijn. Bouw de oefeningen voorzichtig op. Krijg je meer pijn? Zorg dan voor meer rust. Als je helemaal geen pijn meer hebt, dan is je mitella niet meer nodig. Je kunt dan rustig aan alles weer doen.

Het genezen van je gebroken sleutelbeen

Na 4 tot 6 weken moet je je arm weer goed boven je hoofd kunnen bewegen. Lukt dat niet? Dan is het verstandig je huisarts of specialist te bellen. Soms is fysiotherapie een oplossing voor goed herstel. Je arts geeft dit aan. Werkhervatting gaat meestal in overleg met jouw arbo-arts. Het is hierbij belangrijk dat je de werkzaamheden weer mag hervatten wanneer jij denkt dat dit kan.

Soms blijft de plek van je breuk wat dikker, ook als je breuk al genezen is. En soms kan je schouder wat korter zijn. Dat komt doordat je sleutelbeen soms korter wordt door de breuk. Voor het gebruik van je schouder is dat niet erg.

Operatie

Het kan zijn dat er toch een operatie nodig is. Bijvoorbeeld als er een stuk bot door je huid heen komt, of bijna door je huid gaat. Soms staat het bot erg scheef na de breuk. Maar de nadelen van een operatie kunnen groter zijn dan de voordelen. Nadelen zijn bijvoorbeeld een litteken, kans op infecties en het loskomen van bevestigingsmaterialen. Je arts bespreekt altijd met je wat voor jouw breuk het beste is. Zit je sleutelbeenbreuk helemaal aan de zijkant? Dan kiezen we vaker voor een operatie. Bij een operatie gebruiken we meestal plaatjes met schroeven om het bot goed vast te zetten.

gebroken sleutelbeen operatie
Afbeelding 2: Vastzetten van het gebroken sleutelbeen

Controle van de breuk

Het is meestal niet nodig nog een röntgenfoto te maken om te zien of je breuk genezen is. Soms twijfelt je arts over je herstel. Met een lichamelijk onderzoek bekijkt je arts dan of je breuk goed geneest.

Breuk die niet goed geneest

Het kan gebeuren dat je sleutelbeenbreuk niet goed geneest. Als je geen klachten hebt, hoeft dat niet erg te zijn. 

Vragen

Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je behandelend arts of huisarts. Heb je vragen die niet kunnen wachten of ontstaan er problemen voordat je een behandeling krijgt? Dan kun je het beste contact opnemen met de afdeling waar je behandeld moet worden.

  • Polikliniek chirurgie via 0413 - 40 19 59 (binnen kantooruren)
  • Receptie via 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)
  • Overige poliklinieken of afdelingen via het telefoonnummer uit het overzicht

© Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie