Skip to Content

Guselkumab (Tremfya®)

In overleg met uw behandelend reumatoloog heeft u besloten dat u wordt behandeld met het medicijn Guselkumab. In deze folder leest u hoe Guselkumab werkt, hoe het gegeven wordt en wat de bijwerkingen zijn.

Hoe werkt Guselkumab?

Guselkumab behoort tot de nieuwe zogenaamde biologische antireumatica (biologicals). Hoe het komt dat iemand reuma krijgt is niet bekend. We zien bij patiënten met psoriasis en chronische gewrichtsontsteking dat de hoeveelheid interleukine 23 verhoogd is. Interleukines zijn stoffen die geproduceerd worden door witte bloedlichaampjes, ze helpen het lichaam om infecties en ziekten te bestrijden. Guselkumab is een antilichaam gericht tegen interleukine 23. Daardoor worden de gewrichtsontstekingen geremd en nemen de zwelling, pijn en stijfheid af. Doordat de gewrichtsontstekingen verminderen, neemt ook de kans op beschadigingen aan de gewrichten af. Ook voelt u zich minder moe en kunt u beter functioneren in het dagelijks leven. Over het algemeen merkt u binnen enkele weken dat Guselkumab zijn werk doet. Heel soms duurt het enkele maanden voordat je iets merkt.

Hoe wordt Guselkumab gebruikt?

Guselkumab wordt als injectie onder de huid gegeven met een voorgevulde spuit of injectiepen. U begint met een injectie van 100mg, na vier weken opnieuw een injectie van 100mg en daarna iedere acht weken een injectie van 100mg. Op de polikliniek leggen we uit hoe u zelf dit medicijn kunt inspuiten. Als u dat liever niet wilt, leggen wij uw naaste uit hoe dat moet. Misschien een eng idee, maar in de praktijk blijkt dat zelf spuiten heel goed is te leren. U moet Guselkumab altijd koel bewaren (in de koelkast tussen 2 en 8 º C). Het geneesmiddel mag niet bevriezen.

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens behandeling met Guselkumab?

De meest voorkomende bijwerking ( meer dan 10%):

 • Infecties van de luchtwegen

Minder voorkomende bijwerkingen (minder dan 10%):

 • Reactie op de injectieplaats (bijvoorbeeld zwelling/ jeuk/ bloeding).
 • Hoofdpijn
 • Gewrichtspijn
 • Diarree
 • Verhoogde hoeveelheid van leverenzymen in het bloed

Zelden voorkomende bijwerkingen (minder dan 0,01-0,1 %):

 • Allergische reactie (overgevoeligheid, zwelling van de huid)
 • Huiduitslag
 • Te kort van bepaalde witte bloedcellen (dit wordt gecontroleerd in het bloed)
 • Herpes simplex – infectie (bijv. koortslip)
 • Schimmelinfectie van de huid
 • Buikgriep

Krijgt u een operatie of andere (tandheelkundige) ingreep?

Als u Guselkumab gebruikt is de kans groter dat u na een operatie of een behandeling bij de tandarts een infectie krijgt. Bespreek het met uw arts als u een operatie of tandheelkundige ingreep gaat krijgen. Vertel degene die de ingreep uitvoert dat u wordt behandeld met Guselkumab.

Zwangerschap en borstvoeding

Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over het gebruik van Guselkumab tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Overleg met uw reumatoloog als u overweegt om zwanger te worden.

Inentingen (vaccinaties)

Als u Guselkumab gebruikt mag u zich voor een aantal ziektes niet laten inenten. Dat geldt voor de levende vaccins zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, polio, tyfus of tuberculose (BCG).

Wel raden we u aan om jaarlijks de griepvaccinatie te halen bij uw huisarts.

Wat u verder nog moet weten?

 • Het ontwikkelen van een huidtumor komt voor bij minder dan 0,7% van de patiënten. Daarom is het belangrijk dat u zelf jaarlijks de huid van uw armen, benen, hoofd en hals nakijkt. Wanneer u een afwijking aan de huid bemerkt is het verstandig om dit met uw huisarts te bespreken.
 • In het verleden is bij een klein aantal patiënten tijdens behandeling met een biological tuberculose ontstaan. Dit betrof vrijwel altijd het opnieuw opvlammen van een oude tuberculose. Daarom wordt bij alle patiënten die beginnen met behandeling met Guselkumab gekeken of er een kans is dat er een vroegere besmetting met tuberculose is geweest. Daarnaast controleren we met een bloedonderzoek of u in aanraking bent geweest met hepatitis B en C. Als u eerder op deze aandoeningen bent gecontroleerd is het niet nodig dat u hierop opnieuw wordt gecontroleerd.

Heeft u vragen?

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met de polikliniek Reumatologie:

 • Maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65