Skip to Content

Gynaecomastie is de medische term voor borstvorming bij mannen. Bij gynaecomastie is sprake van overtollige borstvorming. Vijftig procent van de mannen heeft hiermee te maken. Meestal verdwijnen de klachten na de puberteit. Het zorgt voor schaamte en kan hierdoor invloed hebben op hun leven.

Soorten gynaecomastie

Gynaecomastie komt voor in twee soorten. Deze zijn afhankelijk van de leeftijd. De eerste groep bestaat uit jonge mannen die zich in de pubertijd bevinden. De gynaecomastie verdwijnt dan meestal spontaan. Een behandeling is niet nodig. De andere groep bestaat uit mannen van middelbare leeftijd, waarbij de klachten niet verdwijnen. Opereren is hierbij een mogelijkheid. De oorzaak van gynaecomastie is meestal onbekend. Er treedt vaak een verandering in de borstomvang op zonder duidelijke oorzaak. In sommige gevallen is er een oorzaak, zoals schildklierproblemen of problemen met de testikels, leverziekte, geneesmiddelen of drugs zoals marihuana, digitalis of steroïden. Soms zal een internist hier eerst onderzoek naar moeten doen.

De behandeling

Met behulp van een operatie kan het overtollige weefsel worden verwijderd. De mogelijke behandelmethoden zijn liposculptuur (liposuctie), borstverkleining of het onderhuids verwijderen van klierweefsel gecombineerd met een liposculptuur. Deze laatste behandelmethode wordt het meest toegepast. Meestal wordt de operatie onder volledige narcose gedaan.

Liposuctie

De minst belastende manier die wordt gebruikt is liposuctie. Via kleine sneetjes in de huid zuigt de plastisch chirurg vetweefsel weg. Dit is onvoldoende als de huid is uitgerekt of wanneer er stevig klierweefsel aanwezig is.

Borstverkleining

Wanneer er sprake is van een teveel aan huid, wordt vaak de techniek van een borstverkleining toegepast. Hierbij wordt de tepel verplaatst en het teveel aan vet-en klierweefsel weggesneden. De plastisch chirurg kan ook eerst het vetweefsel wegzuigen met liposuctie. Deze techniek gaat gepaard met meer littekens. Littekens bij een gynaecomastie-operatie zijn soms minder mooi. Littekens worden minder opvallend maar verdwijnen niet.

Klierweefsel verwijderen in combinatie met liposuctie

De meest voorkomende methode is een techniek die bestaat uit het onderhuids verwijderen van het klierweefsel gecombineerd met liposcuctie, dus een combinatie van de voorgaande twee manieren.

Na de behandeling

Wanneer de correctie onder plaatselijke verdoving is uitgevoerd kunt u vrijwel direct na de ingreep naar huis. Na algehele narcose kunt u de dag van (of de dag na) de operatie naar huis.

U moet zelf zorgen voor drukkleding. Dit is kleding die tegendruk geeft en zorgt voor een snellere en mooiere genezing. Op de polikliniek kunnen ze u adviseren.

Mogelijke complicaties

Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken is dit risico klein. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts moet u contact met ons opnemen.

De littekens kunnen minder mooi genezen. De plastisch chirurgen zullen dit goed in de gaten houden en zonodig behandelen. Na de ingreep kan er sprake zijn van een verschil tussen de borsten. Er kan klierweefsel achter blijven. Het gevoel in de tepel en omgeving wordt minder. Indien er sprake is van veel borstvorming zal de borst nooit helemaal vlak worden en er kan een huidplooi ontstaan.

Het duurt een jaar voordat het eindresultaat helemaal zichtbaar is. Hiervoor moet het weefsel herstellen.

Weer thuis en dan?

  • De dag na de ingreep mag u weer douchen. De pleistertjes op de wondjes zullen nat worden, u kunt ze voorzichtig droogdeppen met een zachte (hand)doek.
  • De hechtingen worden na 10-14 dagen worden.
  • Gebruik vanaf één week vóór tot twee weken na de operatie geen aspirine. Deze medicijnen geven een verhoogde kans op nabloeding. Bij pijn mag u maximaal 6x daags 2 tabletten Paracetamol 500 mg. gebruiken.
  • We adviseren u twee weken voor de operatie te stoppen met roken en dit tot minstens vier weken na de operatie vol te houden.
  • Tot zes weken na de operatie mag u geen zwaar lichamelijk werk verrichten en niet sporten.
  • U moet zes weken een speciaal drukhemd dragen onder uw kleding.

Vergoeding

Een operatie voor gynaecomastie moet voor goedkeuring aangevraagd worden bij uw zorgverzekeraar. De kans bestaat dat uw zorgverzekeraar de operatie niet of niet helemaal vergoedt. Informeer vooraf zelf bij uw zorgverzekeraar.

Wat te doen bij problemen thuis?

Tijdens kantooruren: 0413-40 1428

Na kantooruren: Spoedeisende hulp 0413 - 40 10 00

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie of na de operatie nog vragen, dan kunt u contact met ons opnemen:

ZBC Plastische Chirurgie Uden, route 41
Nistelrodeseweg 10
5406 PT Uden
0413 - 40 14 28